kolmapäev, 5. märts 2014

peamiselt päevaliilia kiituseks

Sügavas rahulolus taas kord postitatud taimerea pärast ennast enne uinumist sügades turgatas äkki pähe, et ma ei tea mis sugukonda kuuluvad päevaliiliad. Eraldi kaustas asuva grupina ei jäänud need mulle lihtsalt ette. Hommikune üllatus - heinpuuliste Xanthorrhoeaceae alamsugukonnas Hemerocallidoideae. Vot kus lops :D Urgitsesin siis edasi, sest ega ühte allikat ju uskuda või ja nii jõudsin tõeni, et mu paanika oli täiesti asjatu ja päevaliiliad on saanud endale täitsa oma sugukonna PÄEVALIILIALISED Hemerocallidaceae.  Olles asjaga juba nii kaugele jõudnud, hakkasin neid ritta panema, segamini nagu see päevaliiliate värk on, kuigi plaan oli päevaliiliad sootuks uude sügisesse või talve jätta. Mitte, et mul midagi nende vastu oleks. Lihtsalt mõtlesin, et ehk trehvab keegi tark nende õitsemise ajal mu aeda ja aiatb nimesid panna või ka kinnitada. Praeguse seisuga on mul päevaliiliad neljas kaustas - liigid, enam-vähem õige nimega, sordinimele mitte vastavad ja totaalne segadus. Läks jälle teisiti kui plaanisin aga ehk ongi hea, saab mõni lill jälle endale sedapidi nime .


Minu esimene Räpinas koolis käimine sattus aega kus päevaliiliad olid võidukäigul, loomulikult kogunes neid ka minu aeda. Praeguseks on suhtumine muutunud mitmetiseks, on neid kes armastavad päevaliiliaid endiselt, on neid kes põlgavad isegi päevaliiliate kasvatajaid ja eks ole ka neid kel pole päris selget suhet. Sellesse gruppi kuulun ilmselt minagi. Et mul on suur aed siis sobivad päevaliiliad mulle päris hästi ja algselt ma kasvatasingi neid teiste lillede vahel mitte ainult õite vaid ka lehestiku pärast. Paar aastat tagasi kui uus suur peenar valmis sai tekkis mul millegipärast mõte kolida suurem osa neist ühte peenraossa kokku. (tegelikult olen nn monokultuuride suhtes väga umbusklik) Praeguseks on selge, et see polnud hea mõte. Segadus on seeläbi suuremaks läinud loodetud ülevaatlikuse asemel. Nüüd on siis uus plaan kuhu edasi kolida, eriti suuri ja jõudsalt paljunevaid. 
Selline päevaliiliate laik õitsemise ajal on muidugi päris ilus vaadata aga muul ajal on see üksluine lehemass ja pealegi ei või ma nüüd enam kuidagi teada mis sordi järeltulijad seal puhmaste vahel on. Seega plaanis jälle üks suurem kolimine, sest siin ja seal suve teisel poolel õitsev üksik päevaliilia on tunduvalt ilusam, pole liiga värviline ja ilmestab augustiaeda pärsi kenasti.





On üldine arvamus, et päevaliiliad on täiesti lollikindlad. Päris nõus ma sellega ei ole, on neid, mis tõesti saavad täitsa ise hakkama ja on selliseid, mis pirtsutavad - kas ei hakka sootuks õitsema ( minul juba paar aasta või isegi enam ei ole õisi veel näidanud ´Eleonore `, ´Ice Carnival `, ´Sabine Bauer`)või õitsevad vähe. Päris välja need tõesti vist ei lähe aga mis kasu on mitteõitsevast päevaliiliast. Miinuspoolele läheb ka see, et nii palju on müügil sordinimele mittevastavaid päevaliiliaid aga see on kõikide väga suure sordivalikuga taimede puhul sedasi ja ilmselt tuleb sellega kas leppida või osta, hankida, vahetada neid ainult õitega. Siis on kindel, et saab täpselt selle, mis meele järele.
Plusse on siiski ilmselgelt rohkem, muidu üks lill lihtsalt ei oleks nii populaarne. Päevaliiliate ilu õitsemise ajal ei saa vaidlustada. Kui ikka on vastupidav ja elujõuline liik, sort ja õiges kohas, siis see õiterohkus on võrratu.
Minu üheks suureks lemmikuks on siiamaani ruuge päevaliilia Hemerocallis fulva, vaatamata sellel, et sorte on lõputult. Vot see on lollikindel lill ja ilus kõrge pealegi. :D
liik












´ Kwanzo ` või ´Kwanzo Flore Pleno ` (mõlemat nime olen kohanud)











´Variegata ` lehed












ja õis












ka kollasel päevaliilial H. liloasphodelus pole viga, kui ikka õitseb siis õitseb ja muidugi lõhn.













Middendorffi päevaliilia H. middendorffii rõõmustab jälle oma varajase õitsemisega













seda olen tahtnud ikka sidrunkollaseks päevaliiliaks H. citrina pidada, aga ega ma kindel pole.











selle madala ostsin kunagi Thunbergi päevaliilia H. thunbergii nime all aga see pole see...











Vaatamata lubadusele enam mitte oluliselt päevaliiliaid juurde soetada (no mõni ämblikõieline ehk) päris puhtalt ei pääsenud eelmisel suvel ometi. Tõingi koju ühe ämblikõielise ´Dancing Summerbird `, selle õit veel pole näinud. Samast leidsin Elle Ahse sordi
´Orhidee `












ja ühe päris madalakese
´Little Carpet ` mis väga nunnu tundus ja niipalju siis lubadustest :D











Nüüd siis kindlad ja enamvähem kindlad sordid
´Always Afternoon ` 












´Big City Eye ` väikese küsimärgiga












´Blue Sheen ` on tore suureõieline ja ilusa värviga












´Blueberry Cream ` olen pisut hiljaks jäänud pildistamisega aga ega neist krussisõielistest alati aru saagi










´Bonanza ` 












´Burning Daylight ` vot sellel on alles värv












´Catherine Woodbury ` meeldib mulle oma õrna ja leebe õiega 











´Charles Johnston ` väga tubli sort












´Cherry Cheeks ` ilus selge värv ja ka tubli õitseja












´Court Magician ` ka selle sordiga olen igati rahul












´Custard Candy `












´Dance Ballerina Dance ` on sümpaatne












´Daring Deception `












ma ei suuda kuidagi otsustada kas tegu on sordiga 
´David Kirchoff ` või  ´Light Years Away ` 
´Double River Wye ` 












´Ed Murray `aga on vastuvaidlejaid ja ehk peaks see tõesti olema tumedam ?











´Franz Hals ` sort mida keegi kunagi segi ei aja












´Girl Scout `












´Grand Masterpiece ` 












´Grape Velvet `












´James Marsh ` väga punane ja väga tubli












´Joan Senior ` 












´Lacy Doily `












´Lavender Deal ` on väga suure õiega












´Little Missy ` üks minu esimesi












´Louisa Maneles ` toredat värvi ja madalake aga sellenimelist orti netiavarustes ma polegi leidnud ?











´Love That Pink ` ?












´Mary Todd ` üks lemmiksortidest, pilt ei anna pooltki sellest, mis tegelikkus on











´Mildred Mitchell ´ on päris sümpaatne












´Mini Pearl `












´Moonlit Masquarade `












´Pagan Ritual ` on tegelikkuses tumedam, ilus aga pirtsakas õitsema











´Paige Pinata ` meeldib mulle värvi ja kõrguse poolest, paraku jättis sel suvel õitsemise vahele











´Pandora`s Box `












´Pink Damask ` sümpatiseerib mulle oma lihtsusega












´Red Suspender ` vot kui see oma õie lahti lõi olin lausa jahmunud, sellist suurust polnud ma veel varem näinud










´Romantic Rose `










´Roses in Snow ` tundub kujunema tubliks madalaks sordiks











´Sabine Baur ` ?
´Sammy Russell `












´Siloam Ribbon Candy ` aga võib olla ka ´Siloam Pink Glow ` ?











´Spacecoast Starburst ` ?











´Stella d`Oro `












´Strawberry Candy `












´Summer Wine `












´You Angel You ` ??? kas jälle täidisõis mis ei ole täidis, värvid sobiks nagu











Totaalse kaose kausta ma ei hakka avamagi aga mõned, millel nimi ja nägu kokku pole läinud või nimi sootuks saamata jäänud siiski ritta panen, ehk veab :D

imeilus ja õierikas Tiia nimetu lätlane ja ega nimetus seda inetumaks tee











(pidi olema `42 Street `) ?












(pidi olema ´Bella Lugosi `) ?











(pidi olema ´Big Smile ` on tõenäoliselt ´Moonlit Masquarade ` ) ?












( pidi olema ´Eye on America `) ? on tubli õitseja












( pidi olema ´Mount Helena ` ) ?












Tegelikult aitab kah :D Igatahes on tänane päev läinud asja ette, olen saanud targemaks ja see ongi peamine :D


5 kommentaari:

  1. Sidrunkollane päevaliilia õitseb teistest liikidest hiljem - juulis, augustis; lõhnab meeldivalt vanilje ja õrnalt tsitruse lõhna meenutades. Kui nii, mis ta siis muu ikka on.
    Leidsin siit pildireast ka omale ühe lemmiku - 'Roses in Snow', et on madal.

    VastaKustuta
  2. Nende hulgas on tõelisi kaunitare. Mingi aja peatus mul aias pikemalt suur puhmik `James Marshi`, sest õitsemise ajal on ta ikka täiesti eraldi nähtus. Kuid minu väikese aia jaoks on nad liiga suured lilled. Isegi Stella De Oro kolis viimaks ära naabrinaise aeda. Paigale jäid mätas-päevaliilia, mini-päevaliilia, Middendorfi pl, , sidrunkollane päevaliilia ja neli spiderit, keda ma kõiki väga poputan. Spiderid on veidi piredad ja kaks esimest algliiki said pandud juurika murdosast, ehk näeb sel aastal ka õisi.

    VastaKustuta
  3. Ühinen kiidulauluga/päevaliiliate kiituseks :) Tõelised rõõmustajad. Ja tore ülevaade jälle. Usun, et kui taimi soetan, siis piilun kindlasti siia ka. Mulle meeldivad veel need isiklikud muljed mis, (mind mitte häirivalt) vahel mõjutavad arvamusi. Mulle alati meeldisid meie õpetaja Taavi Tuuliku tunnid, kui ta rääkis igale taimele juurde oma kogemusliku loo, see oli nii armas ja vahetu. Rõõmu sulle oma kaunitaridest.

    VastaKustuta
  4. Õnneks, ÕNNEKS üks taimerühm, mis suudab mind suhteliselt vaoshoituks jätta. Kui, siis väga lihtsad kitsa õiega kollased, oraanzid või punased. Muu pillerkaar võiks mu jaoks täiesti olemata olla.

    VastaKustuta
  5. Ma ei oska neisse samuti suhtuda :D, Huvi hakkasin nende vastu tundma liiliate kasvatamise ajal, püüdsin kokku koguda enamvähem kõik liiliate sugukonda kuuluvad taimed, kes meil kasvavad ja nii sattusid mulle teele ka tookord liilialiste hulka kuulunud päevaliiliad. Neid on nüüd päris arvestatav hulk, aga põhiliselt on need aretajate endi kingitud sordid ja nn hittsorte on vähe, mõned siiski. Nad on ilusad ja meeldivad mulle päris hästi, aga juurde ma neid ei taha. Mul kasvavad nad samuti monokultuurina suurel "väljakul", et see väga igavaks ei muutuks, olen vahele istutanud okaspuid. Vähe sellest, et mõned sordid on pirtsakad, on neile järele jõudnud ka kahjurid ja mitmedki haigused.Ja sortide segadusega on just päevaliiliate hulgas kõige rohkem tegemist, umbes 10 aastat tagasi ei vastanud ühegi müügil olnud sordi nägu nimele ja ma arvan, et Sa ei saa neid kunagi määratud, sest sarnaseid on palju. Üht nime pean ma Sul siiski parandama, õige on `Moonlit Masquerad`.

    VastaKustuta