teisipäev, 2. veebruar 2016

väljas on veebruar täna

Ja sajab ladinal vihma. Ilm läks äkiliselt ebanormaalselt soojaks juba jaanuari lõpus ja kuu viimasel päeval oli õues sedavõrd kevadine, et tekkis rohimise või millegi muu sellise tunne. Tõsi, õhtul sadas päris kena lumekogus taas maha aga seda ei jätkunud kauaks. 1. veebrar päris roheline ei olnud aga valge ka mitte. Sellin tobe ja tatine. Hiiglasuur rästaparv lendas üle. Liigist aru ei saanud. Ju need hallrästad olid. Pole varem nii suurt rästaparve näinudki. 
Mingit anomaalset õitsemist ma aias uidates ei tuvastanud. Musta lumeroosi õienupud olid samas seisus nagu enne lund. Aga see on normaalne nähtus.











Selaginelli liiki ma ei tea. Suvelõpu põnevusost Pärnu taimelaadalt. Võta nüüd kinni, kas see tuts ka kevadel samasugune on ja kas selle seisukord on rahuldav. Puudub ju igasugune kogemus.











Ega väga põhjalikult märg ja pehme maa aeda põhjalikult üle vaadata ka ei lasknud. Kui ei oleks okasnumpsikuid ja mõningaid kabedaid talvehaljaid sõnajalgu, põnevaid keerdusvõralisi-oksalisi lehtpuid ja -põõsaid, siis oleks vaatepilt igav ja troostitu. Ka kõrrelised ja kukerpuud oma punaste viljadega rõõmustavad silma. Hallrästapaar toimetas küll nende kallal päris usinalt aga põõsaste seest nad ilmselt marju kätte ei saanud.
jaapani tarn ´Ice Dance `














Kui välja minnes olid valguolud päris head, kerge päikesevalgus läbi pilvede ja puha, siis seda ei onud kauaks. Pilvemassid liiguvad viimasel ajal peadpööritava kiirusea. Nii on kivilaklõpsud nadid. Liiga pime.
´Taara `turritab lumest välja. Kivila ongi vist kõige lumisem koht ka täna.













Opuntia rhodantha 

kaktused lumes teevad ikka meele rõõmsaks, see on siiani nii ebatõene kuigi võiks juba harjunud olla










Täna on küünlapäev. Järjekordne talvepoolitus. Punased joogid ja marjad peaks laual olema. Rangelt keelatud on ketramine ja tänanae sajune ilm (vihm on selle ajaga, mis ma kirjutasin enamuse valgest viinud) ennustavat ka vihmast suve. Samas on ka vilksatanud helgemaid, pisut päikselisi hetki. Tundub, et suvi tuleb mitmekesine :D
Alanud veebruar veel õnneks aedniku meelerahu ei vii. See juhtub märtsis.

9 kommentaari:

  1. Postkasti saabuvate tellimuste pealt vaadates on osa aednikke juba väga rahutuks muutunud. Aga ilm on tõpoolest fui.

    VastaKustuta
  2. Huvitav, ma ka eile õhtul ümisesin viisijuppi: väljas on veebruar täna ja orgudes ruskavad pajud ... :)

    väga ilus lumeroosiõie värv nagu valgus :)

    VastaKustuta
  3. Kas sul ei võta külm lumeroosil õisi ära? Mul ainult eelmisel aastal õnnestus õisi näha, muidu teeb külv ja lumi 1:0

    VastaKustuta
  4. A mul on lumekupul ninad juba väljas. Ei ole ka midagi üleloomulikku, aga kevadõhinat tekitav küll. :) Päikest täna küll ei ole, mitte raasukestki seni.

    VastaKustuta
  5. musta lumeroosiga ei ole midagi juhtunud aga see pole ka kunagi juba hilissügisel õitsema sättinud nagu võiks juhtuda, nuppe pole külm rikkunud ja teistel pole ma õisi talvel täheldanud

    VastaKustuta
  6. Mina olen tänavu vana rahu ise. Veebruar on veebruar ja kuigi sula ajal vahetevahel mõnikord ka õisi näha saab, on korraliku kevadeni, kui aeda saab, veel pikk maa minna. Pole tarvis nii hirmsasti igatseda seda, mis niikuinii tulemas on. Praegu on ka hea.
    Aga okkalisteta jms kraamita aeda polegi, selles oleme ühel meelel.
    Vaatame, kust seda punast siis saab ja õnneks pole majapidamises vokkigi, mis kiusatust tekitaks :D

    VastaKustuta
  7. Päris kevade tunnet ei ole, aga sulava lume lõhnast saab positiivse laengu ja kui õues plusskraadid, siis on heahea. Küll selle lume minekuga on aega.

    VastaKustuta
  8. Minul tekitab praegune ilm parajat segadust. Vaatad lumetuid väljasid ja mõtled, et kevad võiks tulla. Siis aga meenutad, et kuu-poolteist-kuni kaks on talve veel ees ja mõistad, et ei saa veel see kevad tulla miskit. :S

    VastaKustuta