esmaspäev, 17. oktoober 2016

sügis on üle oktoobri küüru juba rühkinud...

...ja peagi on sügis juba terve kuu mind rõõmustanud. Sügise ilu on palju täiuslikum ja peenem kui teistel aastaaegadel. On kui hästi säilinud daam, kes küll särtsakas aga mitte üle pakutud. No on lemmik, mis sinna parata :)
Täna oli jälle kuldne ilm. Ma ütleksin, et isegi palav hakkas. Ikkagi +7.6 üle pika aja ja natuke näidati ikka päikest ka. Ogoroodinakastid said niikaugele, et Ülo võib sinna poolkõdunenud lehepudi viia. Isegi viimased porgandid tirisin välja. Kasvukast viskasin tomatitaimed välja ja korjasin potte, potikesi ning kastikesi, karbikesi kokku. Homme niidan ikkagi viimast korda veel õue ja tagaaia üle. Mujalt enam ei hakka torkima. Las olla. Panin maha viimased tulbid, need armsa Kaarna kinitud ja eile pikalt Iirisesõbra juures ära jagatud kuldsed sussikesed. Armastusega ja hoolega panin. Sellega minu selle hooaja istutamised, toppimised ja muud sarnased tegevused ka lõpevad. Aitab. Kevadel jälle uue hooga. No ma vähemalt loodan aga ei või iial teada, mis veel õuele võib kobatada :D
Tegin väikese pildiringi ja möödaminnes värvisin paar vahtralehte kirjuks :D






























Muidu nii plassid teised. Aga jalgadega sahistamas on ikka tore käia.













Määrasin ära musta sametpuupuraviku :D














Ja imetlesin hariliku puju A. vulgaris ´Limelight `, mis lehevaipa nii hästi sobis.













Imetlesin erinevaid mammusid ja uusi punaseid lehti. 















auk naabrite piilumiseks, mida karvased viirpuud tahavad tasapisi kinni kasvatama hakata :)













mustikapunane














siberi kontpuu ´Kesserlingii ` võtab eredamad sügisvärvid oma varem mustjaspunasesse lehestikku












sulnis sügisvaade














Kasvaks need nüüd ometi suuremaks ja kokku ja suureks mättaks! Võnk-pärgenela sügisrüü on mulle alati meeldinud.












Floks ´Pleasant Feelings `pole minu arust varem sellist toredat sügisvärvi näidanud.













Kanarbikulehine aster paistab ikka jõudvat, teised väikeselehelised ja -õielised ilmselt mitte  













Ja olgu õnnistet see, kes selle punase õnne ka minu aeda jagas :D

















Ära lõigata ei raatsi ja ma ei tea, kas peakski. Ehk saab veel mõnda aega nautida.
´Pink Grootendorst `












Virgiinia nõiapuu Hamamelis virginiana on esmakordselt lausa õiterohke. Muidu tuli ikka neid õiekesi otsida aga nüüd on juba kaugelt näha.











Hostad on enamuses juba sügisvärvides, mis rohkem, mis vähem. Aga on neid vapraid, mis veel täitsa kõrges toonuses :) Nagu näiteks need.
´June `














´High Society `














´Geisha `














´Christmas Candy ` 














Aga see on nüüd see koht, mis mind aina rohkem häirima on hakanud. Legoland, nagu plastmassist noh. Mõtlesin täna pikalt, et miks ? Pole ju otseselt põhjust. Välja mõtlesin. See kivila vanim osa on terve hooaja ühesugune. No peaaegu, väga väikeste variatsioonidega ja millegipärast hakkab see mind aina enam segama. Aga kuidas seda muuta ? Vot seda ma pole veel välja suutnud mõelda. 






9 kommentaari:

  1. Mina vist sel aastal esimest korda tunnen sügise saabumisest rõõmu, sest ei pea enam nii hullusti rabelema, saab end rahulikult kamina ees kerra tõmmata. Väljas ei taha kohe midagi teha, kuigi mul on paar potsikut veel istutamata.

    VastaKustuta
  2. No ei saa vastu sellele, et sügis on kevade kõrval ka minu üks lemmikutest. Jah, tihti on ta rõske ja minu jaoks külm, kuid see silmailu on sama suur nagu kevadel, vaata et suuremgi. Pillavam kindlasti!

    Sul on seal imeilus, ka see "plastmass-koht". Pead ehk sinna erinevatel aegadel õitsejaid juurde sättima. Kribunaid nats seoses sellega mujale kolima. Ja just õitsejaid, sest lihtsalt lehtdekoratiivsed jätavad Sulle lõpuks ikka selle ühetaolise vaatepildi. Samas erinevate aegade õitsejad toovad vahelduse. No üks mõte selline lihtsal selle nädala teisel esmaspäeval :)

    VastaKustuta
  3. No staatiliste kohtade parim leevendaja on kõrreline! Lisab liikuvust, õhulisust, elu. Ma ilmselt isutaks sinna kohe mitmeid erinevaid ... :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. kõrreliste peale mõtlesin ise ka. Ega seal erilist ruumi pole aga midagi ehk siiski mahutaks :)

      Kustuta
  4. Puude juures mõtlen ennekõike vormile (ka kääbuste juures), kui vorme on kasutatud kujundlikult, siis on ka dünaamika tagatud (valgus loob). Nii lihne see on, värv ja sruktuur on teisene.
    Kui see kivila nurk oleks minu kohus ümber kujundada, ega ma siis midagi ei lisaks, sest lisa teeb pildi tasapinnaliseks mütsakaks. Võtaksin ära kukerpuu ja kõrge kukeharja, koha laseksin täituda kaktusel või (punakal) roomaval madalal kukeharjal. Ja pildil vasakul oleva sinihalli okkalise istutaksin ringi paremal pool olevate sinakashallide taha, nii saab pilt tugevam, sest domineeriv kadakas tasakaalustab pilti niigi. Kullased taimed loovad hea kontrasti hõbedastega ja vaskpoolne kuld mõjub loomuliku põhjana. Praegu on kukerpuu üksikuna tsentris ja ümbruse puude värv peaaegu võrdselt paigutunud, nii on vaade ebadünaamiline.

    Valgus on võlur!

    Arvamuste paljususe üle pisiasjades saab ainult rõõmu tunda!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vot see kukerpuu oli mulle juba mõni aasta tagasi pinnuks silmas aga hääd sõbrad ei lubanud ümber tõsta :) Jutus on tugev iva aga kuidas ma kivide vahelt käte saakisn mistahes puukest ? Vist liiga riskantne ma kardan. Kukeharjast on uus tehtud ja ära kolitud. Seda võib juba lahkunuks lugeda :) tänan nõu andmast

      Kustuta
  5. Sügis on tõesti ilusaim aastaaeg. Neid feeling-sarja floksisorte on palju huvitavaid ja ilmselt me ka saame neid.
    Selle "plastpeenra" ümbertegemine on peaaegu võimatu, Sa tapad ära pooled puud. Kivilast väljapoole, taha võiks istutada mõne kevadel õitsva põõsa, kes sügisel muudaks värvi, et toetada kuidagi seda Kreontat ja ma üritaksin samamoodi istutada mõned kõrged kõrrelised. Võibolla õnnestuks see läätspuu sealt kuidagi kätte saada, tema juurestik ei tohiks väga sügaval olla.

    VastaKustuta
  6. Heh, nii palju vastandlikke nõuandeid - oleks see minu plastpeenar, ma oleks hullemini nõutu, kui enne neid. Ega ma ise ei oska ka midagi lisada. :D
    Aga see sametpuupuravik on nummi. Plaanin siin oma majarahvale ka mahavõetavatest mändidest seente tegemise mõtte maha parseldada. Näis, kas õnnestub.

    VastaKustuta
  7. Ilus, sygis ei tohiks liiga ruttu talveks muutuda :)
    Mis seal nii väga plastmassist on. Ilus roheline laik. Ehk veidi laiemale tõsta aint, kui taimed väga kokku kasvanud.
    Aga mida iganes sa otsustad, kõik on ilus.

    VastaKustuta