neljapÀev, 26. jaanuar 2017

ebatalv

Selle aasta esimene kuu, nimetusega jaanuar, on olnud nagu lĂ”unaosariikide kuppelmaastiku eelkuppelmaastik 😊. Natuke plussi ja natuke miinust, lumekribalaid ja uduvihma. Üks korraks kĂŒlm kui pisut kĂ”rgem mĂ€gi ja paar laussadu kui sĂŒgavamat uhtorgu. Ei ole olnud minu ilm ega midagi. MĂ”tlesin jaanuari ĂŒldse vahele jĂ€tta aga no kust siis seda ilma ajalugu hiljem mĂ”ne konstruktiivse vaidluse ajal vaadata. Fotokal on akud lĂ€bi ja pole saanud uute soetamisele pihta. Sestap pole nagu pilte ka, eriti neist harvadest pĂ€ikesehetkedest, sest siis on aku ikka tĂ€pselt tĂŒhi olnud ja kui laadimine lĂ”ppenud ka pĂ€ike otsas.
TÀpselt muidugi enam neid ilmaujumisi ei mÀleta aga 1. jaanuar oli lauspadusadu ja alles 2. jaanuari pealelÔinaks hakkas temperauur langema ja mingi lumeudu ka sadama.
03.01 
Sel astal on linnumajas kÔigesuuremad tegijad just leevikesed












03.01 pÀris lumeta ei ole














Siitpeale ilm aina jahenes ja kuigi lubati lausa jubedat pakast, nii hulluks siiski ei lÀinud. 7. jaanuari varahommikuks oli -21,1 ja see oligi meie tippmark (eelmine hommik oli -19,2). JÀrgmiseks hommikuks oli veel kÔigest -9 jÀÀnud.
Edasi lainetasid temperatuueid ĂŒles alla, natuke miinust ja ivake plussi. Iiriroheliseks siiski ei lĂ€iud.

tuult anti kÔvasti ja nii mÔnigi asi paiknes aias ringi, ka hortensiatutid












Ma enam ei ole kindel, kas vahepeal ka lumi Ă€ra sulas. Ju vast ikka mingi leebe talve nĂ€oga need ilmad olid. No ja vĂ”ib-olla ei olnud ka. Igatahes midagi erilist ei toimunud, muidu oleks ehk mĂ”ne pildi ikka aparaadist vĂ€lja pressinud. 
16.01 oli lahe uduhommik ja mÀrga lundki oli sadanud











































see vist oligi selle jaanuari kÔige lumisem hetk














talvine spargel 














19. jaanuar sulas juba kohinal ja iiriroheline sai taas valitsevaks. PĂ€ikest on vĂ€he olnud. Paaritunniseid sutsakaid vaid. 25. jaanuaril, mis rahvakalendris kui PaavlipĂ€ev, paistis kĂŒll pĂ€ikene pimedast pimedani ja see pidada head suve tĂ€hendama. Lootkem siis ! Tuult on olnud palju. Tuulutab tĂ€nagi.
LaupĂ€eval, 28. jaanuaril riietugem siis punasesse ja vĂ”tkem see tulikukk vÀÀrikalt vastu 😄

Enamasti loen, natuke heegeldan, pintslit pole kĂ€tte saanudki. Olen urus, pĂ”hjusega aga tegelikult mulle meeldib ka. Tasapisi hakkab sĂŒdametunnistus vaevama, et ikka peaks kuidagi urust vĂ€lja murdma ja mĂ”nda sĂ”pra kĂŒlastama. Loodan, et varsti.

Exeldasin taimed lÔpuks Àra aga uute taimede osas olen suutnud ennast veel immuunsena hoida. Seda on aalujate seltskonnas ikka pagana raske teha. Siiani olen vapper olnud, kuna mÔraneb minu vapper paks nahk ? See vÔib toimuda vÀga Àkiliselt. Hetkel siiski olen rÔÔmus, et paar kuud vast ei pea veel raskete valikute siseheitlusega tegelema. Homme vÔtan vist jÀlle pintsli vÀlja.
Jaanuar pole kĂŒll veel otsas aga erilisi ehmatusi pole ilmatargad lubanud. Lainetame aga vaikselt edasi.

5 kommentaari:

  1. sul nii ilusad talvepildid. Jutud iirikast kuuluksid justkui ulme valdkonda.
    Optimist ĂŒtleb kĂŒĂŒnlapĂ€eval, et talve selgroog on murtud. Pessimist ilmselt, et ehheee, pool talve alles ees. Vaatame, mis saab.
    Oma pika aiandamise juures on selliseid talvesid varemgi olnud, kahjud alpitaimede osas ka suuremad kui tvaliselt, aga ega sÔit seepÀrast sÔitmata jÀÀ. Tulevad uued ja paremad.

    VastaKustuta
  2. Kui veel valgust ka juurde tuleks...

    VastaKustuta
  3. Teil on ikka talv ka olnud sel jaanuaril!

    VastaKustuta
  4. Meil jĂ€igi jaanuari miinimumiks -12,8 ja lumesaha sai vĂ€lja vĂ”tta ĂŒhel korral. NĂŒĂŒdseks lumi kĂŒnkalt tĂ€ielikult kadunud. Mina olen rahul :)

    VastaKustuta