kolmapäev, 8. november 2017

Aitab juba küll...

...sellest aiahooajast. Täna 8. novembril täpselt 13.30 astusin tuppa, ajasin roobad maha ja viisin kiiresti pesumasinasse. Käivitasin masina, et vähemalt paar päeva oleks rahu majas. Pole veel olnud, et ma novembris aias midagi teeks peale jalutamise. Aga oli jälle paar mõnusat kui mitte lausa imeilusat päeva. Kõik pealsed said maha lõigat ja viimase asjana panin hooajast üle jäänud turba majaesisesse sõnajalpeenrasse. Nii umbrohus aeda (tõsi sisemine aed sai ikkagi ka rohitud) pole mul varem talvele vastu läinud aga sel aastal oli see paratamatus. Need pidevad vihmad. Praegu on isegi juba selline seis, et saaks ka rohida aga, et ma endiselt teen seda peenras istudes, siis selleks on maa liiga külm. Isegi väga korralik ja paks mullikilest padi pole enam piisav. Seega on nii nagu on. Lehed, mis peenardesse on pidama jäänud võivad rahulikult kevadeni seal olla. Ülejäänud lehed viib meil minema tuul. Olgu tema tänatud. 
Et sügisesel aednikul sai lõplikult villand kevadise aedniku naaksumisest, siis peale koristustööde ja väikese seemnekülvi ta muud aias ei teinudki. Las kevadine mässab ise. Siiski põhjalikud soovituslikud nimekirjad kevadisteks tegudeks on ka koostatud. 
Exeli taimetabeli korrastamine on poole peal. Uusi tegelasi tuli aeda ikkagi üle 200. Hoolimata kõigist pingutusist ennast tagasi hoida. 
Pilti novembrisest aiast.
mõned ei saa pidama














Kui rohttaimed on omadega läbi, hakkavad okaspuud jälle täies ilus välja paistma.













































astritumbat ei raatsinud kuidagi veel ära lõigata














Paljudel pajudel on veel lehed.
Salix alba ´Sericea `














Salix purpurea














austria tamm Quercus cerris on ni roheline, et tundub kaugelt okaspuuna













mingi rivistus vist 😏














kulda annavad lehised...














...ja ´Youngii ` Aga aru ma ei saa, miks sel selline antenn on pähe kasvanud ?













villane lodjapuu Viburnum lantana on veel värvilises leherüüs















virgiinia nõiapuu Hamamelis virginica on üleni õites













Lindude poolt veel söömata astelpajumarjad annavad tublisti särtsu aga ometi tuleb sellel puul aiast lahkuda. Ehk asustame selle kusagile piirimaile, eks näis. Metsalist ei saa vanas kohas enam hoida.










Seni kui kasvõi üks pereliige neid marju armastab, on põhjust põõsast pidada













Ja minu köögiakna vaade kivilasse, selline kivistunud, stamm, natuke isegi nagu plastmassist. aga pea on siin võrratu. Kreonta ka 😃















Ma tean küll, et selle ketserliku mõtte eest tahaks mulle paljud vastu kaela anda aga minugi poolest võiks nüüd lumi maha tulla. Kevadeni või nii 😻


5 kommentaari:

  1. nujah, mina pole aiariideid veel pesumassinasse surunud, nii et võiks selle lumega oodata küll. viis kuud seda va valget küll vahtida ei taha. Pajudki veel lehes.
    Okaspuude ja võrade aeg algab varsti küll. Mul veel üks kanarbik õitseb ja üks heleeniumi seemik ka. Küll Kadripäev külmetab.

    VastaKustuta
  2. Oh, ära loodagi :) Ei tule seda talve veel niipea.
    Kreonta on hiigelilus ja kõik muu ka. Aus hooaeg on olnud.

    VastaKustuta
  3. Ma päris naudin seda praegust aega. Kaua muidugi ei tee, näpud hakkavad külmetama, aga umbrohi lahkub mullast kuulekalt, komposti saab pandud, taimesiltide uuendamiseks on sügisel aega ja sedasi natukesehaaval on täitsa mõnus posserdada. Ei taha lund, eiei. :)

    VastaKustuta
  4. Näe, sul aias imetlemist veel küll. Mul näeb kogu aed välja nagu sinu salix purpurea, :D hahhaa, oleks ka aega ometi päevake aia jaoks, no ei ole, ei ole

    VastaKustuta
  5. Mul on peaaegu kõik pealsed veel peenardes alles. Kardan, et ei jõua vist hostalehtigi koristama. Pikad vilju täis pealsed olen tavaliselt jätnudki lund koguma ja linde toitma.

    VastaKustuta