reede, 22. mai 2015

metsanotsud tulge sööma...

...hüüame me iga kord kui kapsamaale midagi maha saab pandud . Ja nad tulevad. Pettumusest, et kartulit polegi tuhnivad niisama. Selle metssigaduse, et virksed olid siledaks aetud avastasin tegelikult juba eelmise nädala lõpus kui niitsin. Aga see asi vajas seedimist. Kohe esimese soojaga oleksin ilmselt terve lehekülje mahlakat sõimu kirjutanud. Ülo ajas küll read jälle sisse aga kas, kus ja kas üldse neid ubasid näha saab ? Eks lähipäevil peaks näha olema ja kui ikka pole siis on kaks võimalust. Kas uus külv, mis küll juba pisut ehk hiljaks jääb või lähen Järvseljale ja ostan Rohelise Sidruni kuudi puittaimi täis ja teen mõnuga veel jupi dendrovõsa. No kaua võib, tõepoolest.

Täna sadas, läbi terve päeva. Vingerdasin, mis ma vingerdasin aga kui kasvuhoonemängud otsa said, pidin ikkagi lõpuks elamise ära koristama, Ja õhtul kui kõik oli vettinud ja tilkus tuli päike välja. No milleks sedagi enam vaja oli :P Aga eile oli suveilm. Lühikesed püksid ja vestiväel. Nagu ikka ei olda ilusa ilmaga kodus vaid minnakse kusagile mujale. Pelae pereõele 3 tilga vere loovutamist läksin Järvseljale hängima. No paar kohustuslikku lille olid veel toomata. Üks Eestimaa parimaid paiku :D Kohtasin seal naaberaednik Teresat ja siis käisin veel tema aias kevadisel tuuril. Sügaval pealelõunal sain alles koju. Rullisin punase (kollase) vaiba lõpuks kokku. 
peale astmeplaatide panemist jääb kummalegi poole päris palju potensiaali madalate jaoks. Aga neist on vist puudus. Täna sain ühe toreda priimula ja peenrast saab sinna tõsta ühe väga madala astilbe. Aga mis veel ? Istutasin. Mõned enelad siia-sinna ja siis asusin hostade kallale. 









Siin pole kogu tulevast hostade ja suurelehiste hortensiate ala näha, osa jääb nurga taha aga kogu see plats läheb kirevate ajakirjade ja kivikeste alla. Taimi tuleb hõredalt. Praegu on Üloga suur mõttevahetus kivikeste üle. Meie uus kruus on veerisega ja Ülo arvates oleks selline ühetaoline kivi igav. Et peab ikka teise kruusahunniku omadega segama. Võimalik, et tal on õigus. Ma ei tea veel seda. Eks näis, selle ajutise laigu peame nii ehk naa korralikult tegema.
Need siis enne pildid. Pärast pildid tulevad ka kunagi. :D


Ahjaa, enne kui aias tuuseldama hakkasin, mängisin linnuga peitust. Enamasti käib meie tiigi kala- või konnavetel hall haigur, vahel ka sookurg. Tulevad nad alati siis kui kedagi kodus ei ole. Ja kui auto nendega kohakuti jõuab siis lendavad ära. Eile ei saanudki ma aru kumb oli aga vist sookurg. Tuli tagasi. Mina rabasin fotoka ja hiilisin tiigi kaldale.

Aga tema vana idu istus pajupuhma taga ja kui ma tahtsin natuke veel hiilida, siis loperdas minema. Ja jälle mina pildist ilma. Aga selle pildi nimi on leia pildilt lind :)










väikeseks lohutuseks tuli pardipaar 














Oh, ma istutasin ikka veel mõned asjad, Tiilt saadud krüsanteemid ja paar kukeharja.
tõeline hitt on tegijatel üle mitme aja välja kukkunud. 
´Winky ` 













Korrastasin mingi päev kusagil vahepeal oma mägisibulaid ja pean rõõmuga teatama, et Futu sai nö vanaema staatusesse, sest tema lahkelt jagatud ´Sioux ` on vahepeal lapse saanud :D









Appeldoornide aeg kestab. Ega ma ei ütlegi, et need oleks inetud. Vastupidi, ilusad on aga kui ma neid esimesel peenraringil armutult lihtsalt ära ei rohiks, oleks paljud teised lilled ühel hetkel nende vahel ja all lõksus. Parajalt peab kõike olema. Katsun mingi jao lähipäevil sibulatega kätte saada. Kui see üldse on võimalik siis õitsemise ajal Aga need nagu kasvaks sügavusse. Kättesaamine on tegu omaette. 















Ilusatel päevadel saab ikka pilte klõpsitud. Mõned hetked siis taas.

alpi elulõng Clematis alpina asutab õitsema














metstulp Tulipa sylvestris on igikestev hurmur














kevadise seaherne (kureläätse) Lathyrus vernus ´Alboroseus ` esimene õitsemine. 













üks E. Lepikult soetatud tütarsibul on õitsvasse ikka jõudnud sel kevadel

´Sensual Touch `











Tulipa ´Sunlover ` ja suurelheine brunnera B. macrophylla ´King´s Ransom `















Mõned tulevad ilusasti ja mõned jälle lähevad :D
mulle nii meeldivad juba õitsenud lumeroosid, palju isikupärasemad :)













Ilusaid tulemisi on endiselt kuhjaga, näiteks
eelmisel aastal Lätist toodud saarvaher A. negundo ´Aureovariegatum `













või leedrilehine rodgersia R. sambucifolia














kõige ilusama kevadlehestikuga pojeng, õielt üsna tavaline roosa ja kahjuks ka nimetu













Ja muidugi on sõnajalgade maaailm praegu võrratu. Osad on juba ennast lahti rullinud, osad alles rullivad ja osad alustavad rullimist. See on üks võrratu vaatepilt.
Brauni astelsõnajalg Polystichum braunii 














ja karvik-astelsõnajala liik P. setiferum on juba peaaegu valmis













Kaks kõige vanemat sõnajalga on juba mõõtmed . Need on lahtirullimise algfaasis.
maarja-sõnajalad Dryopteris filix-mas ´Crispa Cristata `













ja ´Linearis Polydactylon `














Lõpetuseks üks violatervitus. Seemnepakil oli V. x williamsii aga mina ei oska seda õigeks pidada ega ka ümber lükata. :(
las see siis olla lihtsalt ilus kannike :)













12 kommentaari:

  1. Su sead on ikka tõelised sead, kurb. Dendrovõsa on muidugi suurepärane mõte, aga kuidas siis ubadega saab?Linnu saba leitud:)
    Sõnajalgade müstikast ei saa ma küllalt, rodgersiad ja ka muud suurelehised on ka alati head, aga ka mind on ära tinistanud see `Winky`, ei saa aru, kuidas ma teda kataloogis ei märganud..

    VastaKustuta
  2. Kunagi üheksakümnendatel krabasin kiiruga poest endale uue deodorandi. Koju jõudes ja lahti tehes selgus et sellel on nii vänge hais, et enda peal seda kasutada küll ei tahaks. Lasime siis seda deodoranti õhtul kartulipõllu ümber - ükski siga ei näidanud nägu :D

    VastaKustuta
  3. selle Winkyga on see erakordne lugu, et see on elusast peast tunduvalt ilusam kui kõikidel kataloogi piltidel :)

    VastaKustuta
  4. Sigadus.:( Hakkan juba mõtlema, et minu jänesed jm närilised on kukimuki selle kõrval.
    Uued alad uiui, läheb jälle ilusamaks... aga ma luban, et ma väisan teid niikuinii. Kui mitte enne, siis puhkuse ajal ikka.

    VastaKustuta
  5. Sa ikka kohe mõnuga ajad meil suu vett jooksma?! :)
    Linnu saba avastasin. Aga need pagana sead! ja nende sigadused. Pead oavao ehk lillepeenrasse peitma, saad ehk mõne maitsta ka?

    Ja mina tulen ka kord külla. Varem või hiljem.:D

    VastaKustuta
  6. Elektrikarjust on vaja. Sead on tõeline nuhtlus kui juba ükskord kostil käima hakkavad. Aga lind on lahe:)...tema on põõsa taga ja arvab, et sa ei näe.:)

    VastaKustuta
  7. Käige mõnda aega pange peal pissil, siis immutage kogutud vedelikus riideribad ja riduge ümber põllu tokkide otsa. Mõne aja möödudes peab protseduuri kordama. (Vanarahva tarkus metssigade tõrjumisel.)
    Aga peale sigade on kõik muu sul seal väga ilus. Winkyde ja Sioux'deni läheb mul küll endal siin aega, aga kui koht oleks olemas, tahaksin mõne nende järeltulija lapsendada.

    VastaKustuta
  8. Futu, kui me kartulit üritasime kasvatada, siis oli meil ˇsuvi elektrikarjus ja õhtul enne kartulivõttu võttis Ülo selle ära, hommikuks oli kartul võetud :)

    VastaKustuta
  9. Jälle nii palju ilusat! Aga need sead, oh jah!

    VastaKustuta
  10. Pagana põrssad, on alles tegelased.

    VastaKustuta
  11. ilus on!

    aga need metssead (muidugi nad tulevad, kui kutsutakse!) - mu vanaema ribastas ühe vana valge voodilina ära ja siis me ei tohtinud äia wc-s pissil, vaid ämbri peal. ja siis ta kastis need ribad sinna sisse ja riputas ümber põllu veetud nööri külge. ca paari nädala tagant kordas (vihmase ilmaga sagedamini). mul ainult paaris kastikeses kartul, kuid kah metssead. eelmisel aastal ladusin kasutatud mähkmed kartulikastide serva peale ja aeg-ajalt vahetasin. kogu kartul jäi alles (kuigi ca 15 m kaugusel oli tuhnitud). sel aastal kogun potti ja "kastan" mähkmeid kartulikasti servas (ja põhumultshi ka). vanaema ütles, et need ribad peavad valged olema, see omakorda peletab neid.

    VastaKustuta
  12. ja need apeldoornid ju väga ilusad!

    VastaKustuta