laupäev, 19. märts 2016

kevad, kas müüt või reaalsus

See on igaaastane märtsiküsimus :) Märts on üldse kummaline kuu. Eriti igal aastal. Venib nagu kvaliteetne kummipael. Sedapuhku siis veebruari keskel ilmselt aprilli keskele välja. Tegelikult tahaks juba mulli vahetada küll. Et nagu läheks tubaste tegemiste mullist aiamulli. Ma ikka kohutavalt armastan oma mulle ja kui mul poleks häid sõpru ja sugulasi, siis ma oleksin ilmselt koos oma mullidega juba kusagile hajunud. Aga hääd inimesed kisuvad mind aeg-ajalt mullist välja. Vahel on see lausa valulik protsess aga kui seda ei oleks... ? Nojah aga tegelikult pidin kevadest kirjutama.
Meil oli märts ikka väga talvine. Kõik ninad kenasti lume all ja ei mingit hingekriipimist ega südamesügelust. Siis anti paar soojemat ilma ja 17. märts oli juba täitsa selline tunne, et no nüüd... Tõmbasin juba mõtteliselt kopsud õhku täis, et Ülole ülikiirete tööde nimekirja ette vuristama hakata. 
Väga palju lund oli kadunud ja üht-teist välja sulanud. 
Sel aastal esimest korda sulas lumekupp esimesena välja. Tõmbas juba nupud söakaks, et kohe, kohe...












Aga amuuri adoonis on tegelikult see aia esimene ja seepärast peab kasvõi läbi lume õitsema.












Igasuguseid ninasid oli ka juba näha aga ei midagi tavatut. Paar esimest lumikellukest...
...ja muudki staffi.














Kaktused olid siiski valdavalt lume all, seega kahjustuste kohta ei oska veel midagi öelda. Rääkimata mägisibulatest. Neist polnud veel ainsamatki näha. Soe oli. Lausa +6 C. Kohe tunne tuli ja mõtted ja tubane töö takerdus. Kuni hommikuni...
...kui selline lumivalgekese üllatus vastu vaatas. Kummaline ilm oli. Maja päiksepool solises katuselumest ja varjupoolsel õuealal möllas pinnatuisk katuseharjani. Vahepeal tuli taevast lisa. Tänagi tuli. Selline uitpilv. Lauslumesadu päikesega. Üldsielt päikseline. Päike on võimas, ajab kraadi plussi. Varjus -3 C. 








Homme on juba kevad. Kalender ütleb, Täna on veel talv. Hetkeseis selline. Paksem pilv.















Kui muu kevad on taas peidetud, siis linnukesed on küll lustilised. Söömisega suisa hädas. Nokakesed kisuvad laulujoru üles ja seemned kipuvad ära pudenema. Tegelikult tuleb ikkagi kõik omal ajal või natuke hiljem. Külma lubatakse veel päris korralikku ja selles valguses on mul lume üle siiralt hea meel. Ja üleüldse selle peale ma heegeldan :D

9 kommentaari:

  1. Meil on täna pluss viis ja päike paistab. Linde ma sel aastal toitma ei hakanudki, sest nad ei suvatsenud isegi pihlakamarju ära süüa.

    VastaKustuta
  2. Eks see kevad tasahilju tuleb.Suur kevad oli ju veebruaris ära.Aga seda amuuri adoonist tahan ma endale ka,see on nüüd kindel-imearmas seal lumesügavusest piilumas.

    VastaKustuta
  3. Heegelda jah :D Seda võib rahumeeli veel peaaegu kuu aega teha. Kevad on hangedes peidus ja külmagi veel üksjagu tulemas.

    VastaKustuta
  4. Avarad vaated on ikka võrratud. Minul siin on kõik väikeses mastaabis. Lumekupp ja Amuuri adoonis on minu aiast valulikult puudu ...

    VastaKustuta
  5. Ka kevad võib sedasi kergesti tubases mullis mööduda. Vaatasin, et ilus päike ja et floksid on välja sulanud, käisin neile tuhka viskamas. Jäine kirdenugane tuul kargas nurga tagant, pole siin miskit kevadet veel, katsusin, et eluga tuppa tagasi saab. Põõsaste lõikamine tundus suisa enesetapjalik. Külm. Wõeh.

    VastaKustuta
  6. Tore niimoodi näha et valges on kollased täpid :) Taevas on ka su pildil selline kahtlev-hall, et kas lahkuda või veel olla. Meil täna pea 8 kraadi külma siin. Venib jah see kevad.

    VastaKustuta
  7. Minu adoonis on lume all peidus, pidi küll olema see koht, mis esimeste hulgas välja sulab, aga vot ei sula :) Lumekupud ka täitsa peidus.
    Ega siin polegi midagi muud, kui et tuleb mõnuga võtta :) ja pintsliga ja nõelaga :D

    VastaKustuta
  8. Hakkab kevad siiski vist reaalsuseks saama. Ja peab ütlema, et lõpuks ometi! :D Mul olid lumekupud kuiva ja päikeselise koha peal ning lõpuks andsid alla. Pean mõnda sobivamasse kohta kindlastu uued istutama. Kollane on nii kevadine värv!

    VastaKustuta
  9. Iga kollane nupsik on märtsis kulla hinnaga.

    VastaKustuta