neljapäev, 9. juuni 2016

Kesse kõike enam mäletab, mis vahepeal olnud on !

Õnneks on kindla kuupäevaga sündmusi. Muidu ei saaks enam millestki aru, sest nagu alati, on mul reaalse kalendri ja enda arvatava kuupäeva kokkuajamine suureks probleemiks :D
Igatahes kihutas maikuumus 3. juunisse välja. Siis oli kusagil äikest nähtud. Näiteks meist nii 5 km kaugusel ja Kati tuligi uute ning läikivate punaste kummikutega, et minu aias jalad märjaks ei saaks. No kui ta meie totaalselt tolmavat teed nägi, siis oli nagu veidike piinlik küll. Sulaselge mõnitamine ju :P
2. juuni oli ilus päev. Sain tänu Põhjaaalujatele, kes olid lõunaosariikides liikvel rattad kõhu alt välja ja sõitsin nendega Iirisesõbra aeda kohtuma. See aed ja sealsed iirised kripeldasid ka ju juba mõnda aega ja nii saigi siis mitu head asja korraga. Pildi tegemine sellises vaimustavas seltskonnas ununeb üldiselt ära. Midagi ma ikka püüdsin.















minu lemmikiiris sel päeval (palavus) aga nime peab küll Iirsesõbralt küsima













ja see udunummi uuenenud, kasvanud kivila koos igasuguste nublude ja lugudega kividega













See oli äraütlemata armas ennelõuna koos kallidega, kohtumisrõõmuga ja loomulikult müstiliste taimetopsikutega ning Tiilt saadud seemnepakiga, millel karm kiri KÜLVA KOHE ! Nii kui koju sain kohe külvasin :D Ohh, ja muidugi see Iirisesõbra kohupiimakook !!!

Tarvitseb kasvõi pool päeva kodust ära olla kui enda aed ka kohe huvitavam tundub. No nagu poleks nädal aega näinud või nii :D
päris palju on neid taimi, mis võiksid mu poolest ka õitsemata jätta, lehtedest piisab täiesti ;)

karvane raudrohi Achillea tomentosa näiteks











Ja paljud taimed on kõige põnevamad sellises pooltulemise faasis. Juba hakkab õitsemist sättima aga veel ei õitse
Forsteri kukehari Sedum forsterianum ´Silver Stone `













idamagun Papaver orientale















hakke ja heki vahel













4. juuni Botaanikaaia üritusele ma sel aastal mitmetel põhjustel ei jõudnud. Lihtsalt kõiki asju ei saa alati ühte päeva mahutada. Kahju on, et paljud armsad inimesed jäid nägemata aga lohutuseks oli paljusid Muhedike afterpartyl kohata. Pärast lippasid mõned Aalujad veel ka minu aiast läbi vaatamata eesolevale pikale sõidule.
Neljandikuga oli meil igivana diil, kusagil talvest vist juba, mis sai nüüd ära korraldatud.  Meil on nüüd imeline võitoos ja üks tore kauss veel üllatusena lisaks. Ma jumaldan keraamikat, just käsitsitehtut ja kui tegijal on hea maitse (loe, see ühtib minu omaga :P ) siis kas saab olla paremat diili!

tegijal oli selle kausi kohta kobisemist aga mina olen rahul ja õnnelik pealekauba





oo, ja see võitoos :) ma kardan, et meil hakkab nüüd võid topeltkogustes minema, sest seda tahaks ju kogu aeg katsuda












teine külg ja alus. See on niiiiiiii armas, maailma ilusaim võitoos on MINU













Ükspäev helistas õde ja küsis nördimusega hääles, et kui need kõrged iirised nüüd ära õitsevad, et kas siis rohkem midagi ei olegi või :D Vaatasin siis ringi, et kas tõesti ei ole. On ikka mõni. Kellukad ja kurekellad, nelgid ja pojengid. Lauke veel jagub. Pea need liiliad ei alusta. eks see sõltub muidugi sellest, mida keegi aias kasvatab.
minul on esmaõites harilik mispel (harilik astelpihlakas) Mespilus germanica













Väga õiterikas on robiinia, vaatamata mõningasele talvekahjustusele või hoopiski tänu sellele.












Üks naljakas lauk, mida ma tahtsin kohe kui ma seda nägin . Just selline see oma täies ilus ongi :D
Allium sp. SLIZE 139











Paeonia ´Carina `

Vahel on ikka punaseid tutte ja õisi ka aias hea kohata :D











üks paljudest kurekelladest, seemik














Ja muidugi armastatud nelgid. Sel aastal väga ilusad. Ja neid jätkub veel mõneks ajaks. Enamasti nimetud ja hübriidsed aga see ei vähend nende lõhna ega ilu. Mõned pildid, sest tegelikult on neid palju rohkm. Ka kivila jätkuks tehtud spets nelgiplats hakkab esimesi õii näitama.
vaade tagaaia nelkidele














üks kaisutus lähemalt














Kivila on ka veel kuum koht. Siingi on tegijateks nelgid aga mitte ainult.
Farreri kuldjuur Rhodiola dumulosa on ilmselt üks lahedamaid kuldjuuri. Tahaks ju pai teha ? Ja see on ilus nii tulles kui õitsemise ajal ja pärast ka.











Dianthus ´La Bourbole `





























´Alba La Bourbole `














ja teised :D













































Futu verev kurereha läheb aina ägedamaks :D
Geranium sanguineum













talblehine kukehari Sdum spathulifolium on lihtsalt kuidagi eriliselt armas kribal













kelle tundlad ?














Sire Sille (dieedi läbinud Kreonta) näeb tegelikult välja kui peen daam kaugest ajast :D













Ühe taime tahaks veel eraldi esile tõsta. Taivani murakas Rubus pentalobus ´Betty Ashburner `. Sain selle Tiilt ja olen väga tänulik. Sellest tõotab tulla üks äge pinnakatja. Ilus leht. Talv tegi minimaalselt kahju. Kasvab kaunis kenasti suuremaks ja ilmselt saan ma seda paljundada ja mitmesse kohta pinnakatjaks panna.






























Eile käisin Muhedikemaal ennast maha ja üles laadimas. Tegin suure aiatiiru alustades kaktustest ja mägisibulatest . Luusisin pargis ja ütlesin Ükssarvele tere.
vaade pargist










Nautisin metsaaeda.
See on üks hoopis teistsusgune aed. Müstiline, salapära servini täis. Siin tulevad teised mõtted ja siin võib näha teisi reaalsusi, mida tavapäraselt muinaslugudeks nimetatakse. Ja kindlasti ei taha sellest kohast lahkuda. Tervitasin Sõnajalanaist ja printsessipuud.
























Ka ülejäänud aiaosad uurisin läbi.

Ja jõgi aina voolab














Proovisin kõiki pinke ja nautisin seda minu jaoks ühte Eesti ilusaimat aeda koos kõigi selle salapaikade, urgude, väravate ja lagendikega. Samal ajal armas pererahvas vaaritas neljal käel hommikusööki :D. Loomulikult välkus hiljem ka labidas ja toimus üks korralik hamsterdamine. Ilma ju ei saa ! Ja siis tuli kauaoodatud vihm. Kallas ikka ämbriga, korra isegi müristas. Kas ka kodus ? Jah, ka kodus. Täiuslikult kordaläinud päev ! Need paar väikest sabinat, mis me vahepealsetel päevadel saime panid küll mägisibulate näod särama ja ehk päästsid ka mõne elu aga seda oli vähe. Nüüd oli meilgi ämbriga antud ja isegi laialeheliste rohttaimede alused ei olnud enam kuivad. Sain istutada. Ka täna istutasin ja lähen teen seda veel. Aedniku närvikava on ikka lausa titaanist. Mõelda kui kaua pole põua pärast saanud korralikult aias mängida. Ainult kõblata ja niita ja lõpuks enam sedagi mitte. Nüüd on elu jälle lill :D

9 kommentaari:

  1. just puhata ja mängida :)
    Futu juures nägin ka seda farreri kuldjuurt ja nüüd poseerib sul ka ja vereve kurereha teeb oma kübaratrikki :) lahe :) No ma tundsin sinust küll botaias puudust, aga mis teha.
    eile kristiines korrutasin ak nagu mantrat, et nelke pole kunagi liiga palju :D tahaks seda nelgiala edaspidi ka näha.

    VastaKustuta
  2. Imekena dul seal, need nelgid!!! Minu omad veel ei õitse ja puhmikud on pisikesed ka. Aga ma ootan :)

    VastaKustuta
  3. MA TAHAKS KA PUHATA JA MÄNGIDA.... (hing karjub sees)

    mõnusad õitsejad-poosetajad on Sul. Ja nii tore, et nüüd aed jälle hingata saab ja aednik mängida. :)

    VastaKustuta
  4. Ilus kokkuvõte sõnas ja pildis, paremini ei saakski. Ja need võrratud nelgimättad...:)

    VastaKustuta
  5. Mida rohkem vaatan, seda enam hakkavad mulle meeldima nelgid :) Aga karvase raudrohu rikuvad õied mu meelest ära.
    Aitäh heade sõnade eest.

    VastaKustuta
  6. Nii palju huvitavaid taimi ja vaateid :)

    VastaKustuta
  7. Mul oli karvase raudrohu kohta sama môte ja on veel môned lilled, mis ilma ôiteta ilusamadki. Need nelgid, need nelgid, oh tutsu sooviksin(ümisedes omal viisil:)! Muhedikumaa varjumets on kui vôlurite riik

    VastaKustuta
  8. Nelgid on tõesti väga armsad, nad kohe oskavad aeda selliseks õhuliseks-armsaks teha. Ja muidugi, kui ma siin hommikult kiirelt, õppimise vahele, teie blogides käin ja teie omavahelistest kohtumistest ja ühistest aiahetkedest loen, siis ....no igatsus on.

    VastaKustuta