kolmapäev, 15. juuni 2016

kuidas seljatada stressi

Kõige mõistlikum oleks muidugi üldse mitte strssi omada aga vahel hakkab kuklas taguma, et ma ei jõua, ma ei saa korda ja üleüldse, Kesse käskis selle aia nii suureks ajada :( Siis tuleb aiast ära minna. Näiteks põrutada Järvselja Taimeaeda. See aitab alati, järele proovitud. Nii ma siis tegingi, seda enam, et mul oli vaja üks kogemata valesti sattunud nuluke õige vastu vahetada ja amuuri toomingas ootas mind ka. Kunagi meil oli aga kitsed ja jänesed tegisd selle kallal niipalju kujunduslõikust, et tuli loobuda. Eks pidime uue ostma aga kuidagi ei saanud pihta. Nüüd siis lõpuks. Nojah. Korraks käimisest sai päris mitu tundi ja toomingas mitmekordistus. Selles mõttes, et ...Aga A. incana ´Johanna ` ei läinud omal ajal kasvama ja kaks okasnumpsikut hakkasid juba sügisel põdema ning nüüdseks on nad läinud :( Järelikult oli vaja uusi, sest neidsamu enam ei olnud. P. omorika ´Pimoko ` ja P. pumila ´Glauca ` tulid kaasa :) No ja üht-teist veel, mis vajas asendamist ja oh, Carpinus betulus ´Foliis Aureovariegata Pendula ` (sure ära kui armas) :D Kohe nagu palju parem sai. Enesetundel ikka :D Ja nüüd on ilm sellist nägu, et kohe, kohe hakkan sadama aga tegelikult on vaid 5 piiska umbes tulnud. On siiski võimalus, et hakkabki :)

Viimastel päevadel olen eriliselt armunud oma liivateedesse. Küsisin sõpradelt ja sain selja, süle ja vanniga. Eelmisel aastal oli veel selline loomise faas aga sel aastal ! Eks neid on nii nimega kui nimetuid aga see polegi oluline. Osad on juba lõpetamas ja osad alles alustamas, olenevalt liigist ja asukohast aias. Kõik tutsukesed on saanud suurteks ja minu suureks rõõmuks on ka külve, eriti väärtuslikud on need uued taimed, mis on kättesaadavad ja ma saan hakata mõningaid tee- ja peenraservi moodustama. See liivateede himu tuli mul ilmselgelt Kadaka mõjutustel. Kes armsatest jagajatest enda jao ära tunneb ja nime oskab öelda, tehku seda lahkesti :)




















































































































jne jne jne


Kivilas on igasuguseid toredusi ja varsti, varsti lähevad neli viigikaktust õitsema.  Paar okasnumpsikut ja paju, mida on lausa kaks trehvanud näiteks.
mägimänd P. mugo `Minima Kalous ` on tõesti väga minima













ja P. mugo ´Varella ` endiselt udunummi. 














tömbilehine paju Salix retusa 














Ja üks viimase aja lahedaim kadakas
roomav kadakas Juniperus horizontalis ´Pancke`














Kivilast võiks muidugi palju toredusi piltidena üles riputada aga vahelduseks hoopis 2 sinist :) ja üks roosa :D
tervelehine elulõng Clematis integrifolia














´Lilac Domino ` on minu silmadele pigem sinine














Et on metsrooside aeg, siis . . .
kurdlehine kibuvits R. rugosa ´Hansa `














Ja nelgiaeg jätkub . . 
tipplehine nelk D. spiculifolius














Otse loomulikult on pojengide aeg. Mul on paraku päris mitu nimetut aga ilusat :) Näiteks need. 













































Ja loomulikult on balti sõrmkäpa aeg :)















Veel on hilisemaid laukusid tulemas ja linnupiima, martagonid sätivad ja pea siis need muud liiliad tagant ei tule. Ja hetkel sajab tõesti mõnusat rahulikku vihma. Tore on aga kui nüüd hakkab iga päev törtsutama siis enam nii tore ei ole. Vähemasti vihmaperioodi sipelgad veel ei näita.

9 kommentaari:

  1. Osssina jeebus, milline puu. Et mul läks noor harilik valgepöök hingusele, oleks nüüd hädasti vaja seda FAP-i :D
    Okasnumpsikud on alati, igal ajal udunummid, üks parem kui teine ja appsaluutselt kõik on nad ka lemmikud ju :D
    See tumevioletsete õitega kompaktne liivatee on nõmm-liivatee (Th. serphyllum), see, kus nelk sees, on lühivillane liivatee (Th.pseudolanuginosum), valgete õitega nõmm-liivatee `Album`. Kui kuskil on nutsuke sidrunkollast, siis see on nõmm-liivatee `Creeping Yellow`. Nelk liivateede sees D.deltoideus `Splendens`
    Sajab. Meil ka ja päris korralikult. Ega see halba tee, Sulgi vaja ju palju istutada, kesse ikka neid kannusid tarib :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud nimede eest, kollast pole kahjuks veel leidnud aga oleks tore leida küll :)

      Kustuta
  2. Novot, ma sain nüüd vastuilmutuse - see lauk (pskemi?) on nagu loodud kivikasse õrnade padjandite vahele maskuliinsemat mõõdet andma! Väga lahe, peaks listi panema.

    VastaKustuta
  3. Liivateed on nii nummid. Kui mul vaid seda naati, putke ja osja poleks, mis kõigisse pinnakattetaimedesse sisse end istutab :( Balti sõrmkäppa võiks olla vähemalt ruutmeeter, mul on esialgu kaks õit. Ja vihma oleks hädasti vaja, meil jälle muru kollane ja sprinkler tulistab teist tundi müügiplatsil.

    VastaKustuta
  4. Neid sinu nelke vaatan alati pikemalt.

    VastaKustuta
  5. Ohh, see liivateedest rada on küll äraütlemata... Võluv! Aga see nelk seal nende sees, ja siis veel see roosa sefiiritordi moodi pojeng on need, kes minu südame kiiremini põksuma panid. :)

    VastaKustuta
  6. Liivateed on võrratud, olen enda omad ka lahti lasknud, sedasi suurema pinnana on nad eriti münusad.

    VastaKustuta
  7. Nii kena, kuidas need liivateed Sul mööda teed lähevad. :)

    VastaKustuta
  8. Paar päeva möödas ja pärast ohtraid sadusid on sipelgad kohal nagu naksti. Ohtralt murus ja mägisibula kogumikes, muudkui muldavad. Oleks siis et kartulites....

    VastaKustuta