laupäev, 11. juuni 2016

VIHMAPÜHA

Täiesti aus ja korralik. Ei mingit jukerdamist, et hommikul ilus või õhtul ilus. Ikka selline öösel algas ja veab teise öösse välja ja kui väga hästi läheb, saab homme veel pühitseda. Ja oi, seda vihma oli ikka väga vaja. Kui Ülo ühele hamsterdatud põõsale auku kaevas (kusjuurs sellises pisut niiskemas kohas), siis 10 cm sügavusel maa tolmas. Ja kui meil juba tolmab, siis ei taha isegi mõelda, mis kergemate pinnastega piirkondades sündis :(
Nüüd oleme kastetud. 
Sain tänu tubasele olemisele oma pildikaustad läbi töötatud ja ära jagatud. Need olid juba tükk aega nagu kont kurgus, rohkem tuli pilte juurde kui laiali jagada suutsin. 

Kunagi talve lõpus hakkas mind kiusama idee pöetavast hekist ogoroodinapeenra ümber. Huvitavaid soovitusi oli palju (nt. serbia kuusk ´Karel `ja harilik kuusk ´Luua Pärl `) Muidugi oleks elupuu ´Tiny Tim `ka väga uhke olnud aga.... Lõpuks jäin pidama ikkagi magesõstral. Esiteks hästi pöetav ja vormishoitav ning loomult tagasihoidlik ja teiseks pakkus Muhedik lahkelt pistikutegemise võimalust. Pühal püsikupäeval saingi kaks ämbrit. Kusjuures põhiline osa oli juba ette valmistatud, lõika vaid prajad jupid ja pista mulda. Aitäh, aitäh, aitäh. Nüüd on mul siis juurdumas 600 ja + magesõstrapistikut :D Ja kui juba tegemiseks läks, siis täna panin juurduma veel ühte ja teist. Mõnda asja on mult palutud ja oma pajude pärast olen mures mailase pärast. Igaks juhuks peab mõned tagavaraks tegema. 

Tegelikult ongi viimane aeg teha väike ogoroodinavärgi ülevaade. Juuni alguseks sai kasutaimedega asjad ühele poole. Raskusi on sel aastal muruhakkega, multšimiseks. Seda peab veel ja veel koguma. Väga õhukesed kihid on. Hein lihtsalt lõpetas ka kasvamise selle kuiva ja kuumaga. Hetkel hein ja umbrohud muidugi mühistavad koledal kiirusel kasvada :D Aga eks ilu- ja kasutaimedki.

Kausihernega on sel aastal kenasti läinud. Juba nosime möödaminnes :D Eelmise aasta arbuzovka projekt läks aia taha aga natuke seemneid oli veel alles ja mõni taimeke ka tärkas. Sel aastal panin arbuusid kasti.
Kõik ogoroodinapildid on 5. juuni seisuga. ma usun, et praeguseks on pilt juba toekam. Ülol on oma isiklik kõrvitsakasvatus kompostimäel :D Haa, ma tahan näha, mis meil sellest tuleb. Kui ei tule midagi pole hullu aga kui peaks väga hästi tulema, siis võib küll hulluks minna :D

Rullkõrvitsad on nii kastis kui lillekas. Taimi sai pisut rohkem aga ega ju ära visata ei saa.






Kastides on veel hernest, porgandit, punapeeti ja kapsoide.













Ogoroodinapeenar jätkab eelmise suve stiilis, ikka koos tee- või kohvijoomise vaipade ja tekkidega. Mõnus peab ju olema :D Tegelikult umbrohtusid mõned kohad pisut palju, need kust varajne saak sai koristatud ja ma ei jõudnud sideraatideni. Las siis olla pimenduse all. 









Siia on ära mahtunud kapsoidid ( nuiad, lilled, teravatipulised, hilised, punased) koos tilliga, tageetes koos naeri ja kaalikaga, punapeet, porgand, nadal ja kõrge hernes ja loomulikult ohtralt põlduba. 











Oleks ju päris tore kui sellel oleks hekk kenasti ümber. Natuke on näha ka valdavat kalasabamustrit, just ubade puhul :D












Kastmiseta oleks ilmselt olnud tühi plats. Aga kastma pidi muudki. Taimede kogunemiplatsi ja ogoroodinakaste, sel aastal istutatuid ja lõpuks juba ka kehvemas konditsioonis eelmise aasta istutusi. Neid mis tibad ja õnnetud.










Kasvukas on tomatid kuidagi väga raevuka kasvamisega. Sellised lihavad ja tumedad. Loodan, et ikka õitsemise ja viljumise jaoks ka energiat jätkub. Ja veel on kaks hirmutavat kurgitaime. Neil on kindlasti salakaval plaan mu kasvuhoone vallutada. Ma lausa kardan neid. Paprikad ja tšillid on tavapäraselt korrektsed. Nemad pole kunagi probleeme tekitanud :D

Lilleilu on nüüd kindlasti natukene lössis ja kummuli aga küll need jälle tõusevad :) Haa, jälle ladistab padukat :D
Päris ilma lillepiltideta ka nagu ei saa. Et on nelgiaeg, siis :

nõmmnelk Dianthus arenarius, madal













Ka kurerehad on enamuses õitsema asunud või juba täies ilus.
verev kurereha Geranium sanguineum ´Max Frei `













tore kurereha Geranium x magnificum ´Rosemoore `













Ja mulle meeldivad mu harilikud tõrvalilled Lychnis viscaria :) Kellel umbrohi, kellel ilus lill.
kusjuures see on ainuke, mis ka mingeid paljunemise märke näitab













ühe valgeõielise olen isegi kuidagi välja suretada suutnud :( hea kui mingid tagavarad olemas on













täidisõieline on peale vihma kahjuks kindlasti jälle pikali maas, liiga rasked on need õied aga kui trehvab õitsema kuivale ajale on ilus kaua












Ja ma pean tõsiselt imestama oma mõistuse üle ! Miks ma alles eelmisel suvel nii poolvägisi hariliku angerpisti Filipendula vulgaris koju tõin ???
Imeilus ju :)










Majas on seevastu täielik hullumaja. Kord lagi on ja siis jälle ei ole, Külm on :O Täna panin villased sokid jalga (Aitäh Aidi) ja üsna palju riideid, sest +14 on isegi minu pingviinigeenile liig, mis liig. Tubased tegevused ju eriti sooja ei anna :) Õhtuks õnneks jälle enamus lage olemas ja kallis kamin aitas. 
Nojah aga selle eest on kõik vihmahelid palju paremini kuuldavad ja tuult ja õhku on suuremalt. Ja eks natuke põnev on ka kui teise korruse mõttega mängida :D











6 kommentaari:

  1. ohjah, ma nüüd üritasin diagonaalis Su kahe nädala postitusi läbi lugeda. Küll tahaks põhjalikumalt, aga niigi näpistan seda aega patuga pooleks. Imetlemist on nii palju!

    VastaKustuta
  2. Vihmapüha oli ja on ka täna peaaegu täiuslik. Las aga sadada.
    Ja Su ogoroodina on ka peaaegu täiuslik, kui veel hekike ka ümber, siis on täitsa mõisavärk. Mõtleks, kõik peedid ja naerid ja kaalikad ja oad ja.. Kahju, et me enam ise suuremat ei tee. Hea, kui sõbragi oma imetleda saab :)
    Nelgid on ikka ilusad küll.

    VastaKustuta
  3. Sorry, aga nii hea on vaadata, et keegi peab ka remondioludes kuskil "kuuris" elama. Siis me pole ainsad :)

    VastaKustuta
  4. A nende ehitustööde üle, et nad nii kiiresti edenevad, tunnen suurt rõõmu. Mul on veel meeles, kuidas meil siin kõiksugu sodi pähe pudenes ja milline oli see ülemine lärm kogu päeva. Aga mis õnnis tunne oli pärast kogu seda möllu ükskord trepist üles minna ja imetleda, mis mehed teinud on :)

    VastaKustuta
  5. Vihm oli taevaõnnistus. Aga meil tuli enne seda veel öökülm ja võttis pooled kartulipealsed. Ühe suvikõrvitsa kah. Ja teise kõrvalt jättis alles.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vot seda küll vaja ei olnud :( aga kartul taastuvat, mul isiklikult selline kogemus puudub, et külm oleks kartulile liiga teinud

      Kustuta