neljapäev, 25. august 2016

augusti lõpul on pisut septembri nägu

Ja polegi siin midagi imestada. Palju sademeid ja palju sooja. Lõunaosariikides pole jahedat nagu olnudki. Peaaegu. Õitsejaid on aga juba palju vähem ja enamus neistki väsinud moega. Siilkübarad on luitunud ja valdavalt ka floksid lõpetamas. 
mõni on hilisem ja seda rohkem selle ilu välja paistab
´Creme de Menthe `

Loomulikult on praegu päikesesilmade aeg, endiselt. Krüsanteemid on kõik juba esimesed õied avanud. Kilpkonnalilled, tonditupikud, kukeharjad. On ka neid, mis juba teisele ringile lähevad.






kohustuslik suvelõpu särav päevakübar Rudbeckia fulgida 













nimeta ja keerulisi teid pidi minu juurde jõudnud käoking. Selle stardipunkt on teadaolevalt SS juures, sealt Võrumaale ja siis läbi Järvselja minu aeda :)











lillavalge käoking Aconitum alboviolaceum on seemnest kasvatet ja õitseb esimest aastat. Lootsin, et see toetub iseseisvalt männile aga ei . Eks järgmine suvi tuleb abistav käsi ulatada :)











kompass-vaigulill Silphium laciniatum uhkeldab ikka vaid ühe varrega. Huvitav, kas see kunagi juurde ka kasvama hakkab ?












hiid-päevalill Helianthus salicifolius on ikka uskumatult dekoratiivne ja hea, et see meil õitsema eriti ei kipu. Õied vaid rikuks seda taime kuigi sedasi on julm öelda :)











üks hetk valge siumarja Actaea pachypoda sordiga ´Misty Blue ` mille lehestik on tõesti sinakas läbi kogu kasvuperioodi.












hariliku vahtra Acer platanoides sort ´Tharandt ` on väga põnev aga kasvab poolakatele ilmselt väga meeldiva pika toki otsas ja mulle ei meeldi see sugugi. Pealegi on see tokk päris tugevalt saanud tunda jänese hambaid. Kokkulepe selle sordi pookimiseks normaalsele alusele on tehtud. Tuleb vaid endal meeles pidada.








Sel aastal ostetud pargiroosid näitasid kõik oma õie ära ja paistab, et rohkem pole loota. Kasvatavad kõrgust.
´Pink Grootendorst `aga õitseb mõnuga juba peaaegu, et istutamisest saati :D













See Tartu Puukooli rumeelia männi seemik oli vihmajärgseis piisapärleis lihtsalt nii armas













Laupäeval käis pisut äkiliselt ja ootamatult armas ja väga rõõmustav külaline Anna. Olin nii ärevil, et kohvi pakkusin kõige päikeselisemas kohas (varjus +26 C), pilti meie kohtumisest Ülol teha lasta ei märganud, ühtegi taime pakkuda ei taibanud. Isegi mitte seemnepoega :( Aga mul on väga hea meel, et ta mind üles leidis ja ma loodan, et see ei jää meie ainsaks kohtumiseks. Aiatiiru tehes leidsime mu hariliku tamme ´Pectinata `küljest kaks moodustist. Selge see, et kahjur ja selge seegi, et sõna pahk selle nimes esinema pidi. 
Andricus fecundatrix, inglise keeli 

Oak Artichoke Gall Wasp

pahklane (pahk-vaablane) 

sellise tulemuseni jõudsin aga kuidas see nüüd eesti keeli täpsemalt oleks ?























Aedlemise osas on täielikult üle visanud rohimine ja niitmine, sest tulemus on nullilähedane. Ma parem istutan ja ümberistutan. Kastma ju eriti midagi ei pea, sorts vett istutamise ajal ja ülejäänu eest hoolitseb vihm. Kaua seda nüüd teha lastakse enne kui külmad tulevad ? Septembri keskpaigani vast ikka julgen.
Eile käisin Järvseljal. Selline on juba kord traditsioon, et peale Nurga aianduspäevi käin uudiseid kuulamas ja vaatamas, sest ise ma ju Ellamaale ei kipu jõudma. Ja no muidugi. Oops, I did it again ! 
Mul loomulikult ei olnud plaanis midagi kaasa tuua aga... ja kui ma Kaiele ütlesin, et järgmisel hooajal ostan ainult vajadusepõhiselt, pidi ta ennast puruks naerma ? Mõned uudised lihtsalt trügivad füüsiliselt autosse :D

hariliku elupuu T. occidentalis sordid ´Smaragd Yellow `, ´Rain Pearl `ja ´Konfetti `
hiigel-elupuu T. plicata sordid ´Izabelin ` ja ´Holly Turner `
mikrobiota ´Carnival `





hiibapuu Thujopsis dolabrata ´Solar Flare `- no kuidas sa ei too kiju ja ei proovi kasvatada sellist nummidust :D












ja see on veel eriline põnevik :) korea elupuu T. koraiensis seemnekülvist kasvanud kirjumirju ja mille ma enda jaoks ristisin ´Kaiekeseks ` :)












Teel okkalisteni jäid mulle ette halli nelgi ´Flavora `erivärvilised ja väga suured õied. Korjasin kaasa 5 variatsiooni :)
Sain kätte ka kevadel sügiseks :) tellitu 4 uut sibulikku ja paar seemnepakikest. Aitäh Tii :)
Fritillaria affinis var tristulis 
Fritillaria sewerzowii Severtsovi püvilill
Erythronium revolutum käänd-koerahammas
Dentaria pinnata ( sün: Cardamine )










Et lõunaosariikides on loota ilmale, siis on viimane aeg hakata istutama :) Mõnus !

Oh ja ah. Juba üks taimeke juuripidi maas, meenus veel see, et eile jäime murutraktor ja mina mutta kinni ! Kahju, et kedagi polnud jäädvustamas kuidas Ülo meid algul köiega üritas päästa ja lõpuks suure traktoriga meid ära päästis. Vaene Põmps oli üleni mudan (mina ka) ja mõlemad läksime pessu :D Meie vihmalimit on seega ületatud, sest maa enam vett vastu ei võta ja hakka või mõnes kohas sooaeda aretama. Üks lapp jäigi niitmata :(

10 kommentaari:

  1. Vajadusepõhine ostlemine on väga arukas, eriti kui vajadused on suured :D siis ostadki seda, mida vaja. Eluvajalikke taimi on nagu mudru ;)

    Septembri laseb ehk ikka olla, alati on lasknud. Ilusad uudised ja nii tuttavlikud

    VastaKustuta
  2. Nu pärast terve suve kestnud mudamaadlust tulebki end millegi hingekosutava ja eluvajalikuga premeerida :)
    Küllap jätkub ka järgmine aasta eluvajalike vajaduspõhiste ostudega :D
    Sooaed on üks väga huvitav aiatüüp, lubab endasse hoopis erilisi taimi, mis ka vajaduspõhisteks muutuvad:D

    VastaKustuta
  3. Hmm,mina olin sunnitud täna hommikul müügiplatsil potte kastma. Ja isegi tiik pole täis. Umbrohi on küll põlvini, aga vähemalt niita eile sai.

    VastaKustuta
  4. Eks see üks Eestimaa suvi ole,kui sajab ,siis nii et upub ja kui on kuiv ,siis kõrbeb,nagu maikuul oli.Aga pole midagi parata.Peaasi,et maavärinaid ei ole!
    Minul õnnestus eile kõik ära niita,aga jäin ka tiigi kaldale kinni.Mitte küll nii hullusti kui Sina,aga suured rööpad sees ja edasi läks trimmeriga ja mitte jõhvi,vaid lõikekettaga.Hein oli nii tihedaks ja sitkeks läinud ,et muidu ei saanud ja lõpuks oli ala veel korralikult mügride poolt üles küntud.
    Aga vajaduspõhine ost on ju teadagi meil kõigil,aga....

    VastaKustuta
  5. Kõik taimed ongi aias rangelt ja eranditult vajalikud, v.a. paar liiki umbrohte. Sul oli väga õigus.
    Muru peal julgebki praegu ainult tasasel sammul liikuda, hakka või päästerõngast kaasas tassima.
    Hoolimata kõigest on ikka veel ilus aeg.

    VastaKustuta
  6. jaa-jaa, vajadusepõhised ju ongi kõik taimeostud. Pole minulgi teistmoodi. :P

    VastaKustuta
  7. Hehhee! Kõlab hästi... vajadusepõhised :) Täitsa nõus!

    VastaKustuta
  8. Pisike männike on nii armas sasipea. Vajaduspõhisus on üsna peapõhisus ju :)

    VastaKustuta
  9. See ülevaade kosutas täitsa mu hinge, ise ka ei tea miks, aga mõnus lugemine ja vaatamine oli.

    VastaKustuta
  10. Vajaduspõhiselt, teame, teame, nende vajaduspõhiste istutamisega tegelen pidevalt

    VastaKustuta