reede, 16. september 2016

nädala pärast algab sügis...

...nii uskumatu kui see ka pole. Kuidagi oodatult ootamatult võiks isegi öelda. Tulgu see siis värviline ja lustiline, et ikka lehtedes saaks püherdada ja aeda nautida. Udud ja lõputud ämblikukudemid ju on. Ja minu lootus alates oktoobrist aiarahule, nojah. Pole ikka mõtet lauslollust ka rääkida :D
Kui täna aedlemisest villand sai, tuli paar tiba ninaotsale. OO, vihm aga oh ei, pole seda vihma siiani veel sadanud. Aga võiks. Ma olen nii palju istutanud ja reistutanud ja maa sisse toppinud, et mina küll enam ei mäleta, mida või kus kastma peaks. Ehk siis öösel (lootusrikkal pominal). 
Kõik oleks super kui ei oleks:
1. nädal aega mind vaevanud viirust, mis on tuju ja enesetunnet räsinud ning võttis mult võimaluse osaleda Pühal Juurikal. Millegipärast tundub, et seekord oli see eriti tore. Ja kaugemad sõbrad jäid kallistamata. Taimedest siiki ilma ei jäänud. Olid hamsterdamised ja vahetamised ja muidugi SS sibulakott. Samal ajal jõudis minuni ka üks kambatellimuse kastike.
elutähtsad sõnajalad ja epimeediumid














2. kui hommikune kaste ei kestaks lõunani ja õhtul ei läheks nii vara pimedaks
3. SÄÄSKEDE HORDE
Pilte pole ka enam eriti aega teha olnud, sest enne kui arugi saan, on juba liiga hämar. Ja ega praegu midagi eriliselt põrutavat ju aias pole ka. Sügislilled, lursslilled, heleeniumid, sügisesed astrid, seened, mammud põõsastes ja igasugust muud mudru. Oh jaa, muidugi hortensiad aga neid on mul liiga vähe ja las nemad siis olla.













































müstiliselt kõrge ja endiselt lahtise määramisega Cmicifuga













Kusagil kahe postituse vahepeal käisid mul esimest korda külas Järvselja naised ja millegipärast lükati kõigepealt bussist välja taimekast.
Kuigi see oli liig, mis liig, olen südamest tänulik ja selgus, et ka need olid eluvajalikud taimed, mis kõik endale juba kohagi leidnud. Üldse olen istutamistega üsna heal järjel Mõni puittaim jääb kevadesse, sest ma lihtsalt ei ole neile väärilist kohta veel välja mõelda suutnud. Liiga kribud taimetited ja mõned enda paljundused kevadisteks massistutsteks jäävad ka. Ja no sel aastal on uute taksonite arv ka mõistliku 200 juures :D






Futu, vaata :) see pirtsutis on palju suuremaks kasvanud kui eelmisel aastal. Tundub, et sellest saab isegi asja :D
Hakonechloa macra ainuroog











Üldiselt on tänavu kõik viljad otsustanud kasvada kobarais

´Antonovka `
Neid õunu on veel ainsana puus, lihtsalt pole kusagile panna











´Pepi `

Oleme endid söönud õunaks ja viinamarjaks ja pirniks. Kurgiks ja kõrvitsaliseks söömisest rääkimata. 
Aga söögid on praegu imeilusad, värvilised :D









Saladuskatte all võin öelda, et kabatskid kasvasid ka kobarates. Homme korjan viimased viljad ja lõpetan selle isetegevuse. Kukumber on kasvukast juba välja visatud. Tomat, paprika ja tšilli veel tiksuvad.
 Kõrvitsad kokku korjatud. 3 taime, 33 kõrvitsat + 3 tittkõrvitsat
Õnneks on piisavalt kosilasi olnud ja me mahume jälle majas liikuma.
Ogoroodina asjadest on koristamata veel porgandid aga sellega pole ka nii väga kiire.









Hillari käest nurusin juurde jupikese sillutist, sest seda nurka oli võimatu niita.













Ülo sooritas edukalt hekipügamise ja otsustas majatagust platsi edasi tegema hakata kuniks ilm ja valgus lubavad. Lubagu need siis seda kuni valmimiseni. Maja sai vahepeal tuulekastid. Järgmisel aastal peaks maja üle värvima ja vihmavee värgid ka paika saama. Siis võib verandale mõtlema hakata. Teine korrus on kaks kihti soojustust saanud. Ära me enam talvel ei külmu ja eks seal saab edasi teha kui sügistööd vabas õhus on tehtud.

Üks ümberkorralduste stiilinäide :D. Värvilised pöörised olles oma missiooni täitetaimedena täitnud kolisid uutesse kohtadesse. Sõnajalad on mõõtmeid võtma hakanud ja eks siia on uusi ka saanud. 
Kevadise põua ajal tegemata jäänud ümberkorraldused lähevad sujuvalt uude kevadesse. Sügisesi teen nii palju kui mõistlik tundub. Ilmselt septembriga ka lõpetan aga oleneb ilmadest. See lõbu võib ootamatult otsa saada. Tegelikult polegi väga palju enam plaanis. On aeg hakata sügistöid tegema, tasapisi, vist. Ja paar päeva on mind vaevanud ketserlikud mõtted varrastest ja heegelnõelast.

Ja ootamatult on tänasest saanud eile ning sügise alguseni päevi 6.

14 kommentaari:

  1. Jah, sügis on siinmailgi. Udud on hostad juba koledaks lörtsinud ja ka teised taimed hakkavad tasapisi magama minema. Tolle kõrs-ainuroo selline ilus välimus on küll tore üllatus.:) Minu tolle aasta taim pani kõrvad pea alla, nüüd on mul järgmine, kes teinud sel aastal ka umbes sama palju lehti kui teitel ja paistab jätkusuutlik olema. Tema kohta on keegi öelnud, et jätke see taim rahule, ükskord võtab ta kätte ja hakkab kasvama nagu peab. Praegu ma usun juba küll, aga mis mulda ta tahab, sellest pole ma siiani aru saanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma istutasin oma ainurood linnukasse ja sääl nad kosusid silmnähtavalt, muld tavaline Tartumaa pind, all savi, pealpool miski mullamoodustis.

      Kustuta
    2. jah mul ka see tavaline Tartumaa muld, et all savi ja peal moodustis :D aga minul on päikeses. Äkki ongi selline pika vinnaga ja kasvab kusiganes kui kord kasvab.

      Kustuta
  2. Ilus aeg on praegu, aga mina olen aiatööd selleks aastaks vist lõpetanud, tervis nöögib ja üle pingutada pole mõtet.

    VastaKustuta
  3. On tõesti ilus, see osa sügisest mulle väga meeldib!

    VastaKustuta
  4. Nüüd tuleb võtta aega iseendale ja rohkesti.

    VastaKustuta
  5. Ootamatult tuleb see sügis nagu alati, alles oli ju kevad. Aga täna on veel suvi ja see paistab ka aiast välja.
    Tühja sest Võhmast, eelmisel aastal sai ja järgmisel jälle, aga see, et maja on nüüd tervenisti soe, on selle suve parim asi. Tublid mehed need Tagatalu mehed, nüüd võib isegi kohe talv tulla ja see sillutisenurk on ka eluvajalik asi. Peamine, et Sa selle viiruse endast välja saad.
    Ooo, need Antoonovkad :D Nii lähedal ja meie otsime neid tikutulega taga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nojah ega keegi ei küsi ja ei räägi ka, muudkui sahmerdavad omaette. Aga äkki kulub teile veel pisut Antonovkaid :)

      Kustuta
    2. No nats ju võiks, neid pole kunagi liiga palju. Homme teen viimase koogi :)

      Kustuta
  6. Las sygis tuleb, mind see ei sega.
    Tubli olete olnud.
    Ma panin selle väiksekese, ainuroo, roosipeenrasse päikese kätte. Meil ka savi kahtlase aga parandatud mullakattega. Vaatame, kas sobib.

    VastaKustuta
  7. Kas tõesti keskmiselt 14 kõrvitsat ühelt taimelt???????????? (kaksteist küsimärki). Mul 1-2 kõrvitsat taime kohta...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. täiesti tõsiselt ja enamus kenasi ühtlases mõõdus, sellised tugevad keskmised :) õnneks mitte hiiglased

      Kustuta
  8. Tublilt olete jôudnud! Pisut suve vôi suvist sügist oleks veel vaja, kuigi entusiasm on ammu otsas!

    VastaKustuta
  9. Sõnajalgade elutähtsust mõistan ma hästi! :P

    VastaKustuta