teisipäev, 11. juuli 2017

juuli on edev tüdruk...,

...muudkui õitseb ja õilmitseb. Seda vaatamata väga vintskele kevadele ja enamvähem ilmadele. Kuigi meite mail ei saa väga ka ilma üle kurta. Normaalne eestimaine suvi. Imelikud need asjad sel aastal pisut on. Paljud kõrged on madalad ja madlad on kõrged. Üks nimetu pojeng on vähemalt 1,5 m kõrge. Mitmedki hostad arvavad, et just nemad on aia kõige suuremad. Kõik, mis õitsema hakkab, see jääb tükiks ajaks õitsema. Samas liigikaaslased alles mõtlevad. Pojengid on sel suvel eriliselt pikalt õitsenud. isegi vaatamata vihmadele. Kaunitare on nii palju, et portreed tulevad väga vähestest. 
´Green Halo `on küll juba lõpetanud aga see oli ka tema esimene õis. Sellepärast.













´Carol ` hiilgab just täna ja praegu, tunneb ennast sel aastal ülihästi nagu näha.













Aga enne kui ma ilusate ja toredate asjadega edasi lähen üks kolepilt ja hoiatus tulevastele ja ka praegustele põlvedele.  Kui Muhedik kunagi elulõnga põletusest/kõrvetusest rääkis, siis oli see ikka väga kummaline ja uskumatu lugu. Läks kõrvast sisse, teisest välja. Pole olnud, järelikult pole olemas.Nüüd kerkis see taas päevakorda, sest esialgseks peetud putukahammustsed ja muhkkatk langesid ära. Lõpuks Ülo hakkas pakkuma, et äkki mingi taim. siis tuli meelde, et keegi rääkis midagi uskumatut. Ja parema mäluga inimesel tuli ka meelde, mis taimest jutt. Siis tuli ka minul juba meelde kus ma sel ajal parasjagu peenardes olin. 
1,5 nädalat hiljem. Ikka valutab 😒Ülo käskis piltlikult esitleda, ise ma sellist kolepilti panna ei plaaninud aga ehk päästab see mõne teise inimese silmnäo.












Muidu on see juuli esimene ots olnud väga tore ja teraapiline. Palju armsaid külalisi. Nii neid, keda näeb harva ja seda suurem on rõõm kui ka neid, kes sagedamad aga sellegipoolest rõõmutoovad. Olen neile kõigile tänulkik.
Ülo veetis oma 2 nädalat puhkust peamiselt aedlemisega. Ka sõnni on võimalik tasapisi teele saada. 😚 Tegelikult hakkab ta aina rohkem aru saama, et aial on teraapilised omadused. Juuris ja uuristas. Kolis kivilast halvasti käituma hakanud alberti kuslapuu nö murusse. Kasvuka juurest läiklehise mahoonia (ikka halva käitumise pärast) robiinia alla. Istutas puittaimi ja urgitses veel siin ja seal. Puhastas ülima hoolega keldrimäe kõige kõrgema nurga orasheinast ja täitsa iseseisvalt pani tagasi sealt enne eemaldatud taimed.
täitsa kobe nurgake nüüd










Ja muidugi kõige olulisema tööna lõpetas majataguse platsi. täitsa äge on. Ma muidugi juba haun, et kui mõni plaadike eemaldada, siis saaks ka platsi sisse midagi istutada. Mind kohe kiusab see mõte.









Nii ogoroodinapeenar kui ka -kastid mühistavad kasvada. Esialgu pole ka mingeid kahjurite probleeme täheldada olnud. esimesed nuikapsad söödud, täna mugisime naereid. kausihernes hakkab otsa saama, kastihernes juba tulema. Kurk on hull kurkide poolest ja tomatid paisuvad. aga varajane mustsõstar kõlbab esialgu veel vaid Meerile ja esimesed maguskirsid alles tulevad. 





Seenepakuga olime juba lootuse maha matnud aga siis hakkas Ülo seda regulaarselt kastma ja voilaa. Varsti need tulidki. Täitsa maitsvad need meie esimesed servikud. Mida kõike elus ära proovima ei pea.  Kui vaadata kuidas sel aastal seenhaigused vohavad taimedel ja seda isegi vaatamata 2 x profülaktilisele pritsimisele kevadel, siis loogika ütleb, et söögiseeni võiks ka lademetes tulla. No seni pole metsaseeni veel aiast oluliselt leidnud. Peale tänast sadu ehk.






Ainuke roos, mis korralikult õitseb (kollane kibuvits tegelikult õitses ka väga korralikult) on ´Pink Grootendorst `, ülejäänud ( ka metsikud) nuputavad alles.











Kibuvitsade sildid on kõik kadunud ja loomulikult on nüüd osadega segadus majas. peab kuidagi vanade piltide järgi tuvastama hakkama. aga praegu pole selleks aega. Seepärast ma siia nime ei pane kuigi mõningased kahtlused on. Igatahes on see üks vähestest , mis õitseda võtab. Muidugi vanad näärelehised ja kurdlehised siia ritta ei kuulu. Need õitsevad ikka ja võimsalt. 







Kaua oodatu kaunikeste õitsema minek teeb alati suurt rõõmu.
süüria tuliürt Phlomis russeliana
2013 sain Tiia käest taime, see ellu ei jäänud aga sain sellelt seemned ja neist uued taimed. Ja vot sel aastal siis ka õied.











sooiirise Iris spuria valgeõieline vorm on aias 2012 st aastast ja sel aastal siis lõpuks hakkas ka õitsema. 












Mõnda õitsemist ei oska nagu jälle üldse oodatagi. Ja siis ühel ilusal hetkel lased ennast üllatada. Hea, et maha ei maganud.

ameerika jameesia Jamesia americana










harilik amorfa Amorpha fruticosa
On nagu vales kohas ja laiutab hooaja lõpus hullusti. kevadel jälle peab pool ära lõikama. aga selle hetke pärast püsib ta endiselt ja kindlalt seal kus ta on










Liiliad ka mõtlevad. Muidugi on õitsenud dauuria ja krookusliilia. sortidest ülivarajane asiaat ´Aristo ` aga peale neid ilutseb juba nädala uhkes üksinduses M. Rangi `Klaabu `
nii uhke polegi see varem olnud














Õitsevad ka kõrged linnupiimad, kollane emajuur, prostad 😛nelgid, kaktused, mis kahjustusteta pääsesid ja igasugune muu mudru.


























































kambria ebamagun kasvab üldiselt seal kus ta ise tahab, lasku käia













Martagonid muidugi muu mudru alla ei kuulu. Nemad on kõrgklass. Paar noorukest pole veel nuppe avanud. Ootan põnevusega.












Veel vaateid juuli algusest kuni tänaste sombupiltideni välja.





































































































































































Eks juuli teisest poolest tulevad juba hoopis teised uudised. Palju põnevat on tulemas ning eks aedki näitab uusi õisi ja olekuid.


12 kommentaari:

  1. Võimas, kõik on nii võimas! Majatagust ei tunne äragi, seal saab nüüd tantsu keerutada. "Klaabu", toredal liilial tore nimi, paneks end ühe sibula sabasse kui võimalik

    VastaKustuta
  2. Aiavaated on vapustavalt ilusad, taimedest ei räägigi, need ju lausa laulavad Su käes.
    Ole pai, ära riku seda valatud majatagust platsi ära, seal on praegu kõik nii paigas, nii paigas. Kui Sind see kiusumõte ikka piinab, proovi enne mõne aiavaasiga kuskile värviline laik tekitada, siis veendud isegi ... :D

    VastaKustuta
  3. See tundmatu olen mina, Muhedik. Miks guugel mul oma nime all ei lase esineda, ei suuda mõista

    VastaKustuta
  4. Imelik suvi on, vaata, et sombuseid päevi tuleb rohkemgi kui selgeid. Samas, pole väga vigagi, sest kastma ei pea ja õied kestavad kauem. Pojeng Carol on imeline.:)

    VastaKustuta
  5. Õitsemist on sel aastal tõesti meeletult palju ja see kestab kaua. Mulle igatahes see jahe suvi meeldib.

    VastaKustuta
  6. Kui ma su aiavaateid näen, siis tahaks kohe oma aeda tormata ja suurvormidega mängima hakata :)
    Vägev!

    VastaKustuta
  7. Salapärane imede aed... Et kõik ikka õitseks ja kasvaks mis mühiseb :)
    PS No ei saa oma nime all kommida, tee mis tahad.
    AlGusti

    VastaKustuta
  8. Uhke ja rikkalik! Kõike on nii palju, et silme ees võtab kirjuks (parimas mõttes)! Tunnen seal ära natike oma peeraid, kuigi taimed on suures osas teised. Süüria tuliürdi õisi loodan ka järgmine suvi näha oma aias - Kanadast saabunud seemnetest taimed kasvavad teist suve ja on täitsa kobedad. Augustis peaks nad saama oma koha peale.
    'Liberty' on ka imeline. Minu oma pirtsutab- teist aastat nelja lehega. Eks ta on teiste vahele surutud, kuid tahaks omaette vabalt olla.

    VastaKustuta
  9. Küll sul on seal palju kõike :), martagonidega pilt on nii mõnus. Mul martagonid sel aastal üldse nägusid vist ei näita, ei teagi, mis neile ei meeldinud. Madalad ja ei mingeid õisi. ...ja `Carol `on ka sul ikka nii särav tõesti!

    VastaKustuta
  10. Täiesti lummavad vaated :) Imeilus!

    VastaKustuta