teisipäev, 18. juuli 2017

ikka juuli

Tänase päeva keeras ikka täielikult vihmapühaks. Karta on, et hommegi ei saa veel aias suuri mänge mängida. Meile hakkab palju saama seda taevast vett. Tänane äike tuli läänekaarest, Õigemini ridamisi äikesehooge. Meie maaelu jooksul on seda vaid ühel korral veel juhtunud. Ma ei saa aru, miks ei võiks olla normaalne vihmane päev rahuliku sabinaga ja siis jälle mõned normaalsed kuivad päevad. Selline pidev kohehakkansadama ilm on tõsiselt ära tüüdanud ja kõik head plaanidki sassi löönud. 
Aga aed tasapisi ikka õilmitseb omas rütmis ja tempos. Kahjuks tõstab ka umbrohi nende ilmadega jõudsalt pead. Senini paistab veel suurem osa lilleilu sellest välja aga kui nii edasi läheb siis...
siit saab tagaaeda kui peaga just vastu kadakat ei jookse 😉
No tegelikult mahub ikka mööda veel












Tasapisi hakkavad liiliadki õide minema. Iga päev lisandub uusi alustajaid.
´Lollypop `














´Maafin `(M. Rang)














´Liisa ` kahjuks ei tea ma autorit














kivilas säravad ´Matrix ` ja ´Matrix Orange `














Kui ma juba otsaga kivilasse jõudsin, siis üks kaktusepilt peab ju ikka ka igal aastal olema.
Opuntia fragilis ´Freiberg ` pole küll ainus selleaastane õitseja aga on kõige õierohkem ja uhkem












hall mailane Veronica spicata ssp incana, üks mu lemmikuid aga nii õrnuke, habras ja pirts nagu mingi muinasjutu printsess. No ei tea mina, mida veel teha, et see tegelane normaalselt kasvaks











Vahel tekivad sellised poolmetsikud peenranurgad ja tegelikult mulle meeldivad sellised kohad kõige rohkem. Üldiselt ma ju tean, mida ma tahan oma aiast saada aga selleks peab nii palju ületama, lastetoa, iseloomu veidrused ja mis kõik veel. Ja kui siis mingi nurk nagu kogemata ja iseenesest metsistub, olen siiralt tänulik 😉😚







siin ka














Suvesinist































Kahjuks on kukekannused sel aastal valdavalt madalad ja natuke nirud ka. Mulle meeldivad just need sinised ja kuigi on need saanud kunagi peenrasse kui täitetaimed, ei suuda ma enam neist loobuda.










Lauke on veel ka mõned õitsemas. Taevassinine on kenasti paljunenud aga sel aastal on kerad väikesed ja varred väga pikad. Purpurpunane, peenejuureline ja soolauk on ka hetkel veel vormis. Ilmselt meeldib minu aed turkmeenia laugule. Külvab ennast vaikselt siia sinna ja kerad on korralike mõõtmetega mitte väiksemad kui emal.
Allium cristophii ja mul pole selle laienemise vastu vähimatki













Sama rõõmsalt võik hakata laienema ka niidu-kuremõõk Gladiolus imbricatus, sest see on ikka nii ilus ja sellist ilu võiks olla palju rohkem, kohe väga palju rohkem 😊 ( mul on tegelikult üks hästi läinud külv ka tagataskus varuks)










Suvevalget
ebajasmiin Philadelphus ´Innocense ` . No võib mõni põõsas alles uhke olla













lähemalt ka














karpaadi kelluka Campanula carpatica valgeõielise vormi habras õis 













hübriidne Phlox ´Minnie Pearl ` alustab pisut hiljem kui Early sarja madalad kuid enne suuremat floksiplahvatust












küll jube külvaja, mil silma peab peal hoidma aga ometigi nii ilus - laialehise kelluka valge vorm Campanula latifolia












suureõielise kelluka C. persicifolia täidisõieline sort













esimesena alustas suureõielise härjasilma Leucanthemum x superbum sort ´Christine Magemann ´ 












punanupud Sanguisorba on kõik toredad aga minu lemmik on valge













heledad ja helged














Sellised vihmapüha killukesed siis sedapuhku. Tegijaid on palju rohkem aga blogi pole kummist ja aeg ei veni ka lõpmata pikaks. 

6 kommentaari:

  1. Vihma on tõega juba palju saanud, iga päev sirtsutab või tuleb kohinaga. Meil oli täna ka kerge rahehoog, äike vajus siiski kaugemale.
    Need metsistunud aiaosakesed on vist mingi uus trend. Mina mäletan veel seda, et iga taime vahel peab olema musta maad, et saaks aru, kes on kes ja kes on kus :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Metsistunud aiaosad trügivad umbrohu endast ära ja see on väga oluline pluss. Mulle ka meeldis kunagi must maa taimede vahel, tegelikult meeldib ka praegu aga ma loodan sellest üle saada :)

      Kustuta
  2. Ilmaga on kuidagi tagurpidi. Päeviti sajab ja öösel on kuiv. No kui just peab iga natukese aja tagant sadama, sadagu parem öösel!

    Aga kõiki neid valgeid ma tulen vaatama. Ja niidu-kuremõõka ka. Ja Martixit. Ja üldse :D

    VastaKustuta
  3. Niidu-kuremõõga kohta lugesin kunagi, et muutub aias väga metsikuks. Mul on hästi kui igal aastal oksa või paar leian. Huvitav, kas hiired söövad neid sibulaid

    VastaKustuta
  4. Mul ei ole ka metsikuks muutunud, rohimisega saab neid seemikuid üleliiagai välja kitkutud. Meil ta sibulaidpidi ikka edeneb, iga aasta on rohkem varsi.

    VastaKustuta
  5. Valged õied on nii selged ja nii puhtad. Täiesti mõistan, miks luuakse valgeid aedu!

    VastaKustuta