teisipäev, 1. august 2017

no nii ...

...täitsa lõpp. Juuli saab kohe otsa. uskumatu. Mismoodi, kuna ja kuidas ? Nüüd alles läheb kiireks. ogoroodina ja kasutaimed hakkavad peale pressima ja kuklasse hingama. Eriti kiire on hernega, sest sellist võimalust nagu sel suvel ei saa kasutamaa jätta. Naabripoiste hernepõld piirab meid peaaegu igast küljest ja meil on luba neid tarbida palju kulub. Ja talvel kulub palju. Saaks ometi ükski kord isu stoovitud hernestest (võiga muideks) korralikult täis. Sestap kõdrin kui silmad avan ja kui kohvitan ja kui tööst lihtsalt pausi teen ja veel poole öö aegu peaaegu magades. Inimese ahnus on uskumatu 😜 aga teisalt, uba on sel aastal kehvake ja midagi peab ju ometigi sööma. Peale selle vaevab meid ikka boori puudus ja kaalid-naerid hakkavad jälle hukka minema. tuleb tegutseda kiiresti ja opäästa, mis päästa annab. selleks tuleb sukelduda igapäevaselt meie oajunglisse (tahtsime paremini kui eelmisel aastal aga läks nagu ikka) ja sealt saagiga välja roomata. Tänase auks läks esimene tomat punaseks (väga seda suve iseloomustav ja tähtis fakt) ja kurk on jälle otse loomulikult mul ülekäte läinud. kannab kui hull. Kirsid läksid pauguga lausa mustaks, peaks päästma, mis päästa annab. või kas ikka peaks, kukuvad ise esimese tuulega alla. 

 lepalehisel toompihlakal oli paar päeva tagasi veel mõni punakam mammu ka aga tänaseks on mõlemad sordid, nii ´Northline `kui ´Thiessen ` täiesti küpsed. Sel aastal eriti suured ja jälle ma ei suuda otsustada kumb on kumb ja kumb on parem.









Ilusaid vilju hakkab juba tasapisi tulema ja aeda ilmestama.
tatari kuslapuu Lonicera tatarica näiteks













...või punane leeder Sambucus racemosa ´Sutherland Gold `












liiliad tiksuvad. Eelmisel aastal oli selleks ajaks juba nende õitsemine lõppenud. Sel suvel jäi ka liiliapauk tulemata ja ilmselt jätkub neid vähemalt poole augustini. kahjatsusega peab ütlema, et liiliatele olid talv ja veelgi enam kevad rasked. Kõrgused pole õiged, seen kimbutab vaatamata 2x pritsimisele. Õnneks on ka tublisid ja tublimaid. 
´Chippewa Star `














´Vilma `














´Bosom Friend `














´Aime `














´Merle ` ei vea kunagi alt. Üldse on Mati Rangi liiliad sel aastal ühed tublimad













´Black Out `














´Honeybee ` on sel aastal omaette nähtus. Päästetuna ´Sum and Substanse `külje alt kasvas kättemaksuks nii suureks, et varjas aia suurima hosta ja otsustas õunapuu otsa ubinatittedega kohtuma minna.










ilus nimetagi






Põnevamad on alles tulemas, nende seas ka mitmed uued, mis sel suvel esimest korda ennast näitavad. On veel mida oodata.





Viimase niitmise ajal avastasin ehmatusega, et ka päevaliiliad ja aed-leeklilled on alustanud. Õnneks siiski alles alustanud ja mitte massiliselt õitsema hakanud. Vastasel korral oleks varsti suur vaikus aias.
´Burning Daylight `














´Markiis ` (Elle Ahse)














Ja mitmed teisedki. Ka flokse on mitmeid alustamas. Pisut varajasemad on laigulised leeklilled.
Phlox maculata ´Alpha `. Igatahes on ka floksiaeg alanud.













Kenasti on ennast juba vahtu löönud suur osa astilbesid. Nii nimetuid kui nimelisi.
vanemailt päritud nimetute astilbede mix














´Sugarberry `














Ka esimesed siilkübarad on õied avanud.
´Strawberry Shortcake `














Nojah, roosidest peab ju ka rääkima. Kuigi ma olen alati rääkinud, et peale metsikute roosde ma muid oma aeda ei too, olen 2 aastat usinasti oma sõnu söönud. Ok, peale pargirooside muud ei tule. Ja jälle. 
Ilma täna istutatud ´Rommelisata`poleks elu ega midagi. Nii see läheb ja see kuidas läheb teeb pisut kõhedaks.












Gelbe Dagmarn Hastrup® Moryelrug  Rosa rugosa














äädika-kibuvits Rosa gallicia ´Versicolor ` on ostetud puhtast uudishimust, et kas ikka tõesti tuleb selline nagu taimepoe pildil. Tuli.
Need kaks viimast mahuvad siiski veel lubaduste alla kuid on ka neid, mis ei mahu. Aga roosid, nii metsikud kui kodustatud vajaksid siiski eraldi peatükki.








Igasugust toredat mudru on muidugi veel ja palju.
käes on ka monardade aeg

Monarda didyma ´Beauty of Gobham ` 












ja suureõielise härjasilma aeg
Leucanthemum x superbum ´Goldrauch ` 














suureõisikuline grossheimia (=jumikas)  Grossheimia macrocephala kuulub endiselt kindlalt lemmikute hulka












tiibeti emajuur Gentiana tibetica














kivilas teeb ilma kassisaba Veronica spicata  ´Ulster Blue Dwarf ` 













ja täiesti uskumatu õitseja on juba kevadest saati ühtviisi kaunina püsinud Aubrieta ´Variegata `. Käisin täna näpuga katsumas, et ega ometi pole keegi minu aubrieetat kunstlillega salamahti asendanud.










Tänased suuremad plaanid olid sellised













































Ja kui värvidest lõplikult villand saab, tuleb piiluda varjupeenrasse.















Kust võib leida päris toredaid sõnajalgu ja muudki põnevat. aga see on juba teine teema
maarja-sõnajalg Dryopteris filix-mas ´Barnesii `














ida-sõnajalg Dryopteris crassirhizoma














meelis-sõnajalg Dryopteis affinis ´Crispa `














Või uurida, kas vürtspõõsast vürtsi saab. Saab küll.
viljakas vürtspõõsas Calycanthus floridus var glaucus













No nii, tere august ja sumedad ööd

14 kommentaari:

  1. Juulis peaks olema 31 päeva asemel 130, siis vast saaks sellest kyllalt. Väga ilus postitus oli.

    VastaKustuta
  2. Kummaline on see, et enamus liiliaid on kolmandiku võrra väiksemad kui peaksid olema ja osad pole üldse maa seest välja tulnud, kuid siis on mingi seltskond kõigist liiliagruppidest, kes õilmitseb nii, et vähe pole. Ilmastikukindlad sordid?:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. see nähtus on ka teiste taimede juures aga liiliad jah paistavad eriti silma.

      Kustuta
  3. Meil liiliatega sama lugu. Nii ilus piltide jada jälle.
    Aga stoovitud herned!!! Mul vanaema tegi stoovitud porgandeid. Ega mina neid muidugi lapsena ei võtnud suu sissegi.Aga nüüd täiskasvanuna nagu tahtsin proovida aga ei tea retsepti. Googeldasin. Ei tea tänapäevamaailm sellist sõnagi - stoovitud! Nii et kujuta ette mu rõõmu- keegi ometi teab! Räägi nüüd retsepti, inimene!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. hm, et siis selline peen sõna, ma pole kunagi süvenenud :D tegelikult eesti keeli peaks see vist hautamine olema vms. Et paned vähese veega potti ja seni lased podiseda kui pehme on. Vesi peaks ka selleks ajaks olema enam-vähem otsas ja siis paned võid ja segad ja siis ongi. herneid ma sõin lapsena sellisel kujul kõll aga porgand oli täielik tabu mistahes töödeldud kujul

      Kustuta
    2. Minu ema tegi stoovitud porgandeid ikka kuidagi piimakastmega - a-la hautas porgandi peaaegu pehmeks ja lõpuks jahu ja piim peale. Aga ma peaks temalt retseptui küsima. Ise mind küll siiamaani see ei isuta. Enne krömpsutan kergelt praetud porgandeid ja herneid eelistan üldse külmutatult (värskelt) tarbida.

      Kustuta
    3. Minu lapsepõlve lemmiktoit on ka stoovitud herned-porgandid. Käib nii nagu Rahmeldaja kirjeldas, kuid tegu lõpeb supilusika jahu lisamisega ning piima niipalju otsa, et tekiks piisavalt kastet herneste ja porgandikuubikute (veerandrattad) ümber. Minul väga sage roog. Lisan vahel ka värsket praetud peekonikuubikut.

      Kustuta
  4. Tõesti, kõik läheb kiirelt. Tuleks siis vihma ka :) Aga sinu blogi kaudu kohtun ikka nii paljudega, kes võiks meil olla. No vähemalt jääb kusagile mälusoppi. Toompihlakas võiks näiteks, uh kus sul on seal marju! Siis liiliaid ei ole ju kunagi, nagu su piltidelt näha, liiga palju. Minu liiliad on sel aastal üsna madalad paljud. Ja see monarda on ka nii armas, tema on minu soovide nimekirjas juba mõne aja. Aitäh jagamast!

    VastaKustuta
  5. Meil on 3 esimest tomatit, mõtle ligi kuu hiljem. Kurgid saame ehk jõuluks kätte, aga nad on meil ka avamaal. Ja herned! Oh, miks ometi pole meil säärast naabrite põldu ümberringi. Meie kasuaiandus on tänavu enamasti metsa läinud, mis kasvab, kasvab hästi ja mis ei kasva, ei kasva üldse.
    Mina stoovisin porgandid-herned lastele samamoodi kui Sina, aga lõpus kallasin veel vahukoort peale ja keetsin seda veidi kokku.

    See Tommelise on ilus küll, aga ikkagi hea, et ma tast loobusin.
    Ilus aeg on praegu, õitsejaid ja värve on üksjagu

    VastaKustuta
  6. Uurisin veel veidi. Stove on inglise keeles ahi. Aga mul tegi vanaema midagi veel piimaga vist....

    VastaKustuta
  7. Ohhh...ja mul ei tulnud üldse meelde küsida toompihlakat maitsta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sa ei sattunud vist sellega kokku, muidu ehk oleks ikka maitsnud

      Kustuta
  8. Meie saime siit postitusest vastused kõigile painanud küsimustele! Aitähh! Jäi vaid see roosa floks... tumedate "kõrglehtedega"! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Floks läks jah meelest :) Sweet Summer ´Ditoran ` on selle nimi

      Kustuta