reede, 7. veebruar 2014

iirised ja kaks võhumõõka

Kui ma igiammu (18 aastat uskumatu!) maale elama jõudsin, tahtsin ma iiriseid. Vanemate aiast kolm väga vana ja täielikult lollikindlat sorti seemneks, üritasin midagi uuemat ka kasvama panna. Ei õnnestunud, kõik, mis ma ostsin olid pakendisse surnud (ega ma neid palju ei soetanud, paar prooviks aastas), ja et ma siis veel iluaiandusega ei tegelenud, siis sinna see jäigi. Kõige rohkem ihkasin ma roosat iirist ja kummaline küll, roosat mul ikka ei ole.  Palju neid pole mul ka praegu ja ostnud pole ma enam ühtegi. Kõik on saadud kingitusena.  Tänud kinkijatele! Räägin siinkohal just aediiristest Iris x germanica. 
Need kolm igivana, vintsked, minu jaoks olulised esimesed
´Flavescens `












´Miss Valeria Vest `












nimeta












Tegelikult on aediirised väga ilusad aga minu tootsipeenardes on neid raske kasvatada ja nii ilmselt jääbki mul neid vähe olema, samas ei tea ju iial, mida elu toob või kust tuuled puhuvad. Need madalad sordid kiusavad mind päris tõsiselt. Seega lubadusi parem mitte anda ! Ja no roosat ja väga suure õiega valget ju tahaks ka kangesti :D
Aga ülejäänud, mis mul on, on sellised


´Emma Cook `












(´Baldier `) ???









´Baria `


´Blue Monarch `












´Californian Gold `












´Copper Maroon `












´Dark Mood `












´Dorothy `












´Florentina `












´Lilac Domino `












´ Liliput Pink `





´Louvois `










´Plum Twist `












pole nime ?




´Queen Taste `












´Ringer `












´Saphir `












´Stepping Out `












´Wabash `












veel üks nimetu ?












Õisi pole näinud veel sortidel ´Fall Fiesta ` (2012)  ´Sügisene Kärjemesi ` (2013)  (Maripuu)
Väga madalatest elik kääbustest on mul üks hästi varajane nimetu ja ise seemnest kasvatatud isend













seemnest












2011 aastal sattusin ma Sulev Savisaare kataloogi uurides hoopis selliste iiriste küüsi nagu Hoogi, rüü- ja võsundiiris. Tellisin päris kena portsu neid, kasvama siiski läksid ja jäid nii umbes kolmandik. Seda, et nad ongi pisut pirtsud, sain teada järgmisel aastal vastaval teabepäeval.
Hoogi iirise purpurne vorm Iris hoogiana f. purpurea 











võsundiiris Iris stolonifera 'Brown Standard' (Janis Rukšans 2005, selection from wild material),  Usbekistani lõunaosast Zarafšoni mäestikust Aman-Kutani (praegune Tahta-Karacha) mäekurust Janis Rukšansi poolt välja valitud taimede sisemised (püstised) õielehed on helepruunid ning vaid kitsas keskosa on lilla varjundiga. Sinkjasvalge habe muutub neelus kollaseks

on kaks aastat õitsenud 



võsundiiris Iris stolonifera 'Zwanenburg Beauty'. Helepruunid sisemised õielehed on helevioletse keskvöödiga, tumedamad pruunid välimised õielehed aga tumevioletse keskvöödiga. Risoomid on heleoranžid.

on kaks aastat õitsenud







iiris Iris 'Afrosiab' (Adolf Volfovich-Moler, R. 1998, RB, Iris stolonifera hybrid: I. stolonifera x ‘Mary Frances'). 100 cm kõrgune iirisesort. Välimised (rippuvad) kirsipurpursed õielehed on tumedama soonestuse ja pruuni servaga, sisemised (püstised) helepurpursed õielehed aga violetse ja pruuni soonestusega ning laia pruuni servaga. 
on ka kaks aastat õisi näidanud


Rüüiiris Iris regeliocyclus ´Orion ` on aga ainult lehti kasvatanud siiani. 2012 ostsin lisaks veel rüü-aediirise ´Vera Louise `, õisi pole näinud.

Aasta varem  avastasin ka võrkiirised. Mõned on juba kena kogumi kasvatanud, mõned mitte.
Danfordi võrkiiris Iridodictyum danfordiae












harilik võrkiiris Iridodictyum reticulatum 
´Alida `












´Georg `












kaukaasia teisendi siniseõieline vorm Iridodictyum reticulatum var. caucasicum











´Natascha ` ja võililled :(












´Velvet Smile `












võrkiiris Iridodictyum ´Sheila Ann Germaney `
saadud lüükia võrkiirise suure teisendi ja Vinogradovi võrkiirise ristamisest (I. histrioides var. major × I. winogradowii).









Vinogradovi võrkiiris  Iridodictyum winogradowii õitses 2013 esimest korda













2013 otsustaisn hakata lähenema ka juunodele, kahest tellitust sain kahjuks vaid ühe, oivalise juuno Juno magnifica ´Agalik `. Eks tulevik näitab, kas sellest suhtest ka asja saab :D

kahkjas iiris Iris pallida ´Variegata ` hakkas 2013 esmakordselt õitsema (2010 istutasin)
pilt on niru aga siin on nii lehed kui õis näha












2013 sain lõpuks ka kõrreliselehise iirise Iris graminea omanikuks.

Olen ka seemneist üritanud midagi kätte saada.
kuldkirjane elik birma iiris Iris chrysographes tuli selline, black form ehk siis ?











harjasiiris Iris setosa













kirju iiris Iris versicolor












siberi iirised Siberian Iris
Ka need iludused on ise mind leidnud sõprade abiga loomulikult :D Istutasin neid üleelmisel hooajal ümber, kahjuks nad natuke põdesid sel suvel ja mõnda ei leidnudki, enamus siiski olid alles.
´Cambridge `












´Fond Kiss `












pidi olema ´Hubbard ` aga tundub, et ei ole ?












´Lemon Veil `












´Orange Dream ` (miks küll selline nimi )












´Ranman `












´Ruffled Velvet `












´Silver Edge `












nimeta ?












2012 istutatud ´Double Standard ` ja ´Uncorrect ` ei õitsenud veel, 2013 tuli juurde kaks valgeõielist sorti millede nimed pean küsima ja sordid ´Melton Red Flare `ning ´Regency Belle `. Et mul on suur aed ja ruumi palju, siis võiks siberi iirise sorte olla tunduvalt rohkem, vist ?  Kõige hullem ongi iiriste juures see, et ma elan 2 km kaugusel Teresa Lepikovi iiristest ja Muhedikul on jumalik iirisekollektsioon, kaua sedasi saab vastu pidada mina ei tea.
Kämpferi iiris Iris kaempferi ( I. ensata)
´Vassili Alfjorov `












Iris x pseudata ´Ryugan ` sai 2012 istutatud aga õisi veel ei olnud. Nendest ei tea ma veel seega midagi aga ilmselt tahan teada.

võhumõõgad
kollane võhumõõk Iris pseudacorus ´Variegata `













siberi võhumõõk Iris sibirica
liik













valgeõieline vorm













Ja täielik lemmik (siinkohal tõmban õhu kopsudesse ja siis üürgan täiest jõust, ma tahan :D ma tahan sooiirise sorte), seega kui keegi iganes kuskil näeb pakkumisi, eriti soodsaid pakkumisi, ärge mind unustage. Muidugi olen ka ise juba maad kuulanud aga...
sooiiris Iris spuria ´Premier `












Nüüd on mul ka valgeõieline vorm aga see ei õitsenud veel. Oi kui ilusad on selle iirise sordid :D

4 kommentaari:

  1. Kui talv ikkagi halastas, siis tuleb Sind roosa iirisega aidata. Unistused peavad ikka täide minema. Ma pean sel kevadel jagama kääbuskasvulisi, paluks siis kohe hüpeldes jaole tulla :) Nende potistamine on jama.

    VastaKustuta
  2. Mina nimetan vana nimeta iirist, Iris variegata, sul on vist ka pronksja kumaga kollane. Teda näeb siin-seal (minu vanas peenras on veel riismeid alles). Ise loobusin kõrgete üle-eelmise sajandi iiriste kasvatamisest; mõjusid suurel lagedal jõuetult. Nüüd ootan eelmise sajandi varianti. Ülejäänus piisab piltidest ja koosmõju vaatamisest-unistamisest.

    VastaKustuta
  3. Vau, vat see on ilus kollektsioon! Ma ihkan kah salakesi madalaid sorte ... nad tunduvad nii salapärased ja kompaktsed, ei hakka tuulega edasi-tagasi vehkima, nagu need kõrged sordid.
    See sooiiris tundub tõesti imeline! Aga minu lemmik on ikka vee-iirised ja siberi iiris Fond of kisses, nii imeline õis!!!

    VastaKustuta
  4. Üle mõistuse võimas kollektsioon. Mulle on alati iirised meeldinud ja olen lubanud, et ikka ostan... Aga vist on alati käibevahenditega raskusi, kui nende ostmise aeg on. Ilusad on nad küll. Ja need kolm esimest, mis sul siin on, need on mul olemas kui raudpolt. Nõrga talu Krista viskas paar aastat tagasi iiriseid aiast välja ja vedasin minagi neid koju. Igaks sajaks juhuks panin põllule, ei tea ju mis värv ega midagi, sealt sirgus küll üks väga ilus sinine tumelilla varjundiga tegelane. Pean ikka tegutsema hakkama. Igatahes võimas, väga võimas!!!

    VastaKustuta