teisipäev, 26. august 2014

august kihutab septembrisse juulisabad taga III

Ikka sajab(26.08), väikeste vahedega aga valdavalt. Täitsa mõnus on. Saab toas ka mängida. Täna tuleb midagi nii ringi tõsta, et uus pill ka ära mahuks. See on üks lõpmata keeruline protsess :) ja vahepeal, et mitte omadega päris sõlme minna, kirjutan oma augustiaruannet edasi.

See suvi on üldiselt möödunud taimetõstmise tähe all. Algul olid kindlald projektid, nüüdseks on see kõik üheks suureks tõstmiseks kujunenud. Ilmselt läheb osa sellest tõstmistööst sujuvalt järgmisse aastasse üle. Nagu ikka on jäära plaanid tema võimetest üle :(. Aga kui ma tahaks nüüd siinkohal panna pilte enne ja pärast, siis polegi nagu midagi. Peenrad saavad hõredamaks, mõned vales kohas kasvanud taimed saavad kolitud. Need on nii väikesed muutused, et neid ei oska piltidel isegi näha.
On ka selliseid kohti kus ikka ei oska lahendust leida. 
See koht meeldib mull päris hästi aga siin on üks jama sees, seda just taimede heaolule mõeldes. Samas on üha suurem kiusatus mitte midagi siin rohkem teha, esialgu. Kes näeb ja mida soovitate ? :D








Saunapeenrasse on peale korrastamist hulka ruumi juurde tulnud. Kolisin ära paar invasiivi, vähendasin mõnede mahtu. Osad tuleb kevadel veel nihutada, siis võiks siin tükk aega rahu olla. Aga samas on jälle midagi juurde ka vaja panna, mõttes mõlgub kõrge heleenium.







Majatagustest vanadest peenardest on ühes esialgsed kohendamised tehtud. See jääb paremaid mõtteid ootama. Teine vajab tõsist tööd aga aega veel on ka. Ja jupike on veel kuuskede alust puhastamata, sinna tahan  istutada päris palju. Varjupeenrast on hulk nii öelda vahepealseid pilte kus töö käib
See on selline natuke enne pilt












ja see natuke hilisem pilt. Leia pildilt 10 erinevust :D












teise nurga alt












ja kolmandast küljest












Üks uus ja põnev projekt on meil veel käsil. Sillutiste tegemine. Selle ettevalmistustöödega on juba õues algust tehtud. Kui majatagune plats ka ette saab valmistatud, läheb kibekiireks valamiseks. 
Hetkel on siis õu selline. Ka kaev saab selle projekti käigus uuema ja parema välimuse. 











Selle koha peal jääb hommikune heietus pooleli, vihmapüha on ootamatult otsa saanud ja aed ootab :D

Oi kui asjalik päev sellest kujunes :D Kõik pottides olnud puittaimed mis olid plaanis istutada said mulda ja päris palju lillekesi ka. Üks suur kontpuu sai kolitud. Olen päevaga väga rahul :)

Üks liilia õitseb mul praegugi veel. Sulevi käest saadud sigisibulatest kasvatatud täidisõieline tiiger.
tiigerliilia Lilium lancifolium 


















kolmas juulisaba
liiliad Lilium

Peale seda imelikku talve ja kevadet kartsin, et liiliate seas on toimunud suur laastamistöö. Kadusid oli, aga sugugi mitte sellisel hulgal milleks ma ennast valmis olin pannud. Kaks idahübriidi ei näidanud ennast, paar ei õitsenud, kaks OT hübriidi ei õitsenud ja trompetitest kadus ´African Queen `, üllatuseks oli ka paari aasia hübriidi kadumine. Kuked suutsin pritsimisega ellimineerida aga hahkhallitusega maadlesin päris tõsiselt. Järgmisel aastal alusta profülaktilise pritsimisega. Rõõmu oli päris mitmest uuest sordist (Guntis Grants) aga muidugi ka vanadest. Eriline iludus oli sel aastal Mati Rangi ´Merle `, see oli minust pikem :)


































see staar vääris kõiki neid pilte :D lõin nurru ja püherdasin











´Dundari Dandari ` pani südame kiiresti põksuma ja pole sugugi patt selle pilti veel kord üles riputada.











Veel enne kui ´DD `lõpetas alustas teine kaunitar. Ka ´Rubina Nakts `on juba mu blogist läbi käinud aga väärib kordamist :D


























Väga tore oli Futult saadud kõrge liilia, nime ma ei tea ja nii on see mul andmebaasides nime all ´TM Ime `













Nii väga kui ma ka püüdsin, päris korralikku pilti ma ei saanudki sellest :(











Järjest näitasid ennast sel aastal ka Futult saadud nn mixi liiliad :) Selles segus on toredaid tegelasi. Futu, kui  mõnele oskad nime anda, siis paluks.


























Veel mõned sümpaatsemad aasia hübriidid
väga sümpaatne liilia, silt juures oli nimega ´Ella ` ? , Googlist sellist ei leia ja mulle tundub, et Futu blogis on samasugune liilia ´Luxori ` nime all, mis jälle tundub piltidel teistsugune olema. Futu, aita, Sinult ma selle sain :)








´Jolanda` õitses nii hullusti, et pildil tundub tegu olevat lausa täidisõitega :)











´Wattle Bird `












´Dot Com ` on minu jaoks üks sümpaatsemaid tango rühmast











Roosad võivad ka armsad olla :)
´Rosellas Dream `












´Rozovaja Dõmka `












LA hübriidid
´Champagne Diamond ` õitses võimsalt












´Fanny Girl `












´Royal Sunset ` on igal aastal võimas












´Royal Delight `












Trompetid
nimetu, mitmed aastad vastu pidanud tublike












´Richard Lätti `












´Juta `, kahjuks on jäänud vaid üks sibul kahest ja see teeb üsnagi murelikuks :(











LO hübriid ´Triumphator ` on saanud siiski kannatada, õitsevad tütarsibulad











selle aasta uustulnuk lankongi liilia L. lankongense lõhnab vaimustavalt











Henry liilia L. henryi 












OT hübriidid
`Beverly Dream ` õitses esmakordselt












´Conca d`Or ´ minu suurim ja lemmik, kui õitseb on aed lõhna täis











´Flashpoint `












´Red Dutch `












´Robert Swanson ` õied olid sedapidi, et õiget pilti ei saanud, ma ihtsalt ei mahtunud peenrasse ei selili ega kõhuli :)










´Paraguaya `












´Nymph `












idahübriidid
´Brasilia ´ on mind rõõmustanud juba viis aastat












nimeta












Selline väike kokkuvõte siis minu suurtest lemmikutest :)
Homseks lubati jälle vihmapüha. Oleks tore, tänased istutused saaksid kastetud ja tubased mängud ehk ka mängitud.

9 kommentaari:

  1. Oranž liilia võib kanda nime `Iskra`ning on lihtsas taluaias aastakümneid vastu pidanud. Vana vene sort. Edeneb päris kenasti.
    Täpilised on nimeta vanaaegsed sordid ühe teised liiliafänni aiast.
    Kuna mulle sümpatiseerivad eriti pastelltoonides liiliad, siis sai tellitud kuskilt Ella ja hiljem Hortese sibulamüügist ka Luxor. Istutasin kõrvuti, et huvitav, kas on mingi erinevus või on ühesugused. Õitses ainult Luxor, Ella sibul jäi uinuma või kargasid mingid kahjurid kallale. Sügisepoole uurin järgi.

    VastaKustuta
  2. African Queen andis ka minul otsad. Royal Gold on vitaalsem.

    VastaKustuta
  3. On Sul aga peenraid :), mismoodi Sa selle kõigega küll toime tuled. Minu jaoks tähendaks selline maht ikka tõsist orjatööd, mida ma kindlasti ei naudiks. Liiliad on kaunid ja mul on kahju, et nende lõhn mul pea valutama paneb.

    VastaKustuta
  4. Oh kuidas need maheroosad liiliad mind "hullutavad". Kujutlen ette kui ilus sul seal olla võib. Tõõd on ka palju, aga kui see rõõmu teeb, siis see vaev ei võta rõõmu vähemaks vaid kingib sellised kaunid õied :)

    VastaKustuta
  5. Kuna küsitakse, siis vastan; siiski ettevaatlikult jätan küsimuse teisele poolele vastamata: esimese pildi üks (1) jama on kaks (2) hostat.
    Lehisepeenar mulle meeldib. Tallinna Botaanikaaias on lehise alla torgatud sügiskrookused; olen sealset pilti nautinud - maa on täis ookrikarva okkaid, millest sirutuvad kahvatud õied.
    Täpiline mix on mõnus.

    VastaKustuta
  6. Sinu liiliad on nii õigete kohtade peal. Esitavad oma soolo ja siis taanduvad vaikselt. Mina hakkan omadest loobuma, jätan vaid martagonid. See Savisaare topeltõieline on küll väga huvitav. Merle õitses mul ka väga väga kaunilt ja kirgliselt.

    Esimese pildi koha pealt olen päri - ma jätaks ka nii nagu on. Kas neil on seal kitsas? Või valgusolud? Kevadine kooslus? Hostad ja kõrrelised tulevad ju hiljem. Ma ei ole nii palju käinud ka, et mul meeles oleks, mis seal kasvab :) Küllap sa ise tead.
    Plaanid on alati suured, peavadki olema.

    VastaKustuta
  7. Su liiliad on väga ilusad ja terved. Ega seda hallitust seal ju palju polnudki, aga jah, kui sellega kohe ei tegele, võivad nad ööpäevaga nakatada kõik taimed.

    Esimesel fotol mulle meeldib kõrgete kõrreliste ja laialehiste hostade kooslus. Kui midagi muuta, siis mina ehk võtaksin okkaliste eest, et nad paremini nähtavad oleksid. ära need kribud. Pilti suurendada ei saa, vist on floksid. Juba selle paari komm-i järgi võid arvata, et niipalju kui inimesi, niipalju arvamusi. Sinu aed, teed nii nagu tunned ja näed. Mõnikord kui mingi koht vaevab, on tark ta ära unustada. Head mõtted tulevad ootamatult ja äkki.

    10 erinevust ei näinud, selleks peavad fotod kõrvuti olema. Ühel on pang kadunud ja taimed hõredamaks võetud :D

    Nii tore, et puud maas. Edasi hoolitseb nende eest taevas, kastab päris hoolega.

    Ei jõua ära oodata, millal saab neid valupindu näha. Loodetavasti läheb selleks ajaks kuivaks.

    VastaKustuta
  8. Ilusad liiliad ja ilusad muutused. Jah, kui Sa kohe ei tea, mida teha, jäta lihtsalt ootele. Mul on mitu asja niimoodi omale väga hea koha leidnud, kui algul (kahtlevalt küll) mõtlesin neid hoopis mujale.

    VastaKustuta
  9. Pean ka oma väikest liiliavaru täiendama asuma. Ikka fantastilised lilled taluaeda. Ilus väga sul kõik see kupatus.)

    VastaKustuta