teisipäev, 23. september 2014

appi, ma tegin seda jälle !

Vaatamata endale antud lubadustele kogu tekkivat vaba peenrapinda sibulaid mitte täis toppida, tegin ma seda jälle. Põhjalikult. Hüvasti aednikusõbralikud agrotehnilised võtted. Rohkem ma endale enam taolisi jaburaid lubadusi ei anna. :D Ma lihtsalt ei suuda vastu panna sellele rõõmule, mida kevadel maa seest väljatungivad ninakesed, eriti uued mulle pakuvad.
kui teraselt vaadata, siis paistab mullapinnalt palju valgeid sildiotsi minu uues peenrakaares













ja teises ümberkorraldatud peenras














Kui ma eelmises kirjutises kilkasin, et tellisime õega sibulaid Inglismaa avarustest, siis pakki kätte saades selgus, et ikkagi produced in Holland. Ei teagi, kust ma selle Inglismaa võtsin. Ilmselt ütles minu loogika, et mu inglise filoloogist õeke mujale ei vaata :D Eks siis kevadel ole näha, et mis ja kas. Tellima ajendas ennekõike ülisoodne hind. Et, mis seal pakis siis oli ? 5 idahüatsindi sorti : ´Woodstock `, ´Jellow Queen `, ´Gypsy Queen `, ´Blue Jacket `, ´Miss Saigon (Tistou hüatsindipiltide vaatamise mõju). ei midagi sellist, mida ka Eestist ei saaks aga meil saab 1 sibula viie asemel. Nartsiss ´Thalia `, mida ma juba mitu aastat olen kiiganud ja turkmeenia lauk, mis mul ümbertõstmisega kaduma läks. Võrkiiristest ei saa üle ega ümber, kaks sorti ´Clariette `ja ´Cantab `. Ja siis veel madalad tulbid. Häbeliku tulbi T. clusiana sordid ´Stellata `, ´Peppermint Stick `ja ´Cynthia `, linalehine tulp T. linifolia, Bakeri tulp T. bakeri ´Lilac Wonder `ja normaalmõõdulistest tulpidest sort ´Candy Prince `. Laialehine kobarhüatsint Muscari latifolia veel punktiks peale. Et neid sibulaid oli palju, siis saigi kogu vaba ruum asustatud. 
Viimasel ajal on meie koduses kõnepruugis tõusnud tavaliseks küsimus, et millega sa täna mängid, kas vormi või kühvliga või püherdad niisama liiva (kruusa) sees :D. Ülo on viimasel ajal eelistanud mängida vormiga ja esimene sillutis hakkab valmis saama. Majataguse sillutise ala on kamarast vabastatud ja muld vajalikul määral eemaldatud. Esimesel võimalusel algab kruusa vedu.


ühelt poolt












ja teiselt poolt














Minu esialgne plaan jätta kaks pojengipõõsast sillutisse enam ei toiminud ja nii pidin ma nendega võitlema elik ümber istutama. Kui väga ma ka ei mõelnud ja mõõtnud, ikka ei sobinud need kolmanda kõige suurema küõrvale sedasi, et niitma ka mahuks. Nii kaevasin välja kõik kolm ja paigutaisn ümber. Ega see paigutamine päris mu meele järele ei saanud aga mõelda ka rohkem aega ei olnud. Nüüd on tekkimas sillutise kõrvale tõeline nostalgianurgake kolme igivana pojengiga, poeedinartsissidega ja silladega. eks näis, mis sest tulevikus saab.

Mina püherdasin ükspäev kruusas, ajasin seda kivide vahele. Tegin natuke kivila viimast otsa, sest mõned taimed tahtsid istutasmist (loe, ma tahtsin nii midagi sinna ära istutada :D)














eriti mägimändi Pinus mugo ´Varella `














Kivila kõige vanem osa on rõõmsalt värviline.
Mind isiklikult küll häirib, et Thunbergi kukerpuu Berberis thunbergii ´Orange Rocket `näeb välja pigem nagu Paks Margareta aga, et see on iseenesest toredat värvi, siis las praegu olla. Ehk talv kärbib sel tiibu. ´ Rozy Rocket ` on märksa saledama joonega aga ´Yellow Rocket `pole kunagi raketi mõõtu välja andnud, on selline kääbusmütsakas hoopis.







villtatar Eriogonum allenii on väga sümpaatne, juba teist kuud õitseb ja näeb igati hea välja. On kivila jaoks ehk pisut jälle kõrge aga, et sel ajal siin midagi ei õitse (peale ilmselgelt surnuks õitseva mauklehe) siis las see olla siin, vähemalt edialgu









tõeline kaunitar kivilas on kamtšatka kukehari Sedum kamtschaticum ´The Edge `













ümarõiest Sphaeralcea coccinea kohe peab jälle pildi panema, see hämmastav taim õitseb kevadest hilissügiseni












Sügislilledest Colchicumon mul kõige ilusamad
bütsantsi sügislill C. byzantinum













ja kaunis sügislill C. speciosum ´Dombai ` ja just need ei ilmuta sellist paljunemishoogu nagu mulle meeldiks












Viimased registreeritud kaotused sibulillede vallas on siis sügisel õitsevad krookused. Siiani pole ainsamatki ninakest :(

Mõned muidu vahvad taimed ka rõõmustavad silma. Õitsema pole veel jõudnud minna kõige hilisemad astrid ja osad krüsanteemid. Loodan, et ka neile antakse aega.

aga see tupsununnu juba alustas














ja see ka














arkansase maruhein Vernonia arkansana alustab ka õitsemist seal kusagil 2,2 m peal :D













selle üheaastase kõrrelise nime ma kahjuks ei mäleta enam aga pähik on väga ilus ja õnneks on sel ka piisav isekülv, et sügisel jälle kusagil ennast ilmutada










punanupp Sanguisorba üllatas oma ülikõrge kasvuga ja alles sätib ennast õitsema













Sügis on käes. Peale keskööd hakkas meilgi vihma sadama ja sajab siiani, lubatud tugev tuul pole veel kohale jõudnud aga küllap jõuab. Igati kohane ilm sügise esimeseks päevaks. Ja vihma oli väga vaja peale seda istutamismaratoni, mis nädalavahetusel oli. !5 mändi sai männikusse ja hariliku vahtra sort ´Princeton Gold ` sai väärilise koha. Saunaesine hakkab taimedest tühjaks jääma. See kõik vajas juba hädasti taevavett. Ikka ma veel ei tea, kas esimene heitlehiste rodode grupp saab istutatud männikusse sel sügisel või jäävad ned hooidki järgmisse aatasse. Eks see oleneb ilmadest. Üldiselt aga algab aias koristus ja viimane sügisene rohimine.

verev kee takerdunud kibuvitsa
tükk kirjut kleiti vahtra ladvas
need on hullavad sügisetütred
emand kask ennast alasti tantsib
tuulega kes püüdmas on litreid
kuldseid pudenevaid ta kleidilt
lõpuks rüüd kõigil tuulde heidet
pole midagi karta varjata peita
mina jumaldan kirge mis peitub
selles sügiseses värvide tantsus
nii võimsas et hing saab puhtaks
17.09.2013

väike kikkapuu Euonymus nanus sügisrüüs














mustikas Vaccinium ´North Blue ` võtab värvi














näärmeline sõstar Ribes glandulosum














Ilusat värvilist sügist !

11 kommentaari:

  1. Minu mauklehega on sama lugu, õitseb kui segane juba pikemat aega. Sügiskrookuseid pole mina ka veel näinud aga ma arvan, et nende jaoks on lihtsalt liiga soe veel. Tavaliselt nad minul poevadki pigem oktoobri alguses välja kui juba natuke külma ka olnud.

    VastaKustuta
  2. No mul on vaid rõõm olla pisut osaline selles sibulahulluses! :P

    VastaKustuta
  3. :) Saab kaunis kevad olema! Kahju, et ei saa snitti võtta, mu rotid korraldaks kõik ümber. Tore on ülestunnistusi lugeda, eriti nii värvikaid!
    Küll see on üks äge kikkapuu sul seal. Panen kõrva taha, Oleks hädasti vaja :) Pinus mugo `Varellat`ka oleks hädasti vaja.

    Sinu kivila on mulle algusest peale suur inspiratsiooni allikas olnud. Tahaks rohkem pilte ja eraldi postitust loeks ka huviga. Nii mõnusad kivid, võttis kohe näost kaameks :D

    VastaKustuta
  4. ohhsaa ...kui põhjalikult sul maja taguse "asfalteerimine" on käsile võetud! Uskumatult tublid! :)

    VastaKustuta
  5. Muude kribunate hulgas on see Paks Margareeta päris asjakohane :), paneb koha kenasti särama
    Miskit pole ju parata, kui sibulaisu nii suur, siis tuleb ta ka rahuldada, ilusad on nad ju küll kõik :D

    Kaunist, sooja ja tegusat sügist teilegi!

    VastaKustuta
  6. Ma olen seni sirge ja kange seljaga kõigist sibulatest ja mugulatest mööda käinud, aga küllap jääb Inglismaalt saabvatest koerahammastest, botaanilistest tulpidest ja võrkiiristest midagi nagunii kätte, nii et ega ma pääsenud pole :)

    VastaKustuta
  7. See kamtšatka kukehari - ma ei saa talt silmi. Ja kõrreline ja ümarõis tekitasid ka huvi. Aga kui see kõrreline teeb isekülvi, kuidas Sa sisi teda tuvastad, et tavalise orasheina või muu muru pähe välja ei rohi? Ma üksaasta külvasin ka mingit kõrrelist suvikut ja rohisin kõik välja. :P

    VastaKustuta
  8. eks ma ikka rohin seda välja ka aga mõni jääb alati kusagil kahe silma vahele :D

    VastaKustuta
  9. Jälle nii suured ettevôtmised ja huvitavad taimed ja see The Edge vôlus täiesti ära, Kas ta ongi nii värviline?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mingit moodi on jah kogu aeg värviline aga sügis annab punast juurde :)

      Kustuta
  10. Sibulatele komistan minagi igal kevadel ja igal sügisel. Eriti tugevalt muidugi liiliatele. Sellest, et peened hollandi tulbid ja nartsissid meil kasvada ei taha, olen juba aru saanud. Ainsana on vitaalsena püsinud Rip van Vincle ja vanad head trompetid. Kiikan samuti botaaniliste või madalate aretiste poole. Aga komistamata ka ei saa, sest kevadel annavad sibullilled ju kaks kuud õieaega juurde.:)

    VastaKustuta