kolmapäev, 17. september 2014

mida septembrimaks, seda kiiremaks

Üha kiiremaks sellepärast, et päevad jäävad aina lühemaks. Hommikuti on enamasti selline udu, et iseennast ka üles ei leia ja õhtul on kell kaheksa juba kõpsti pime. Aga plaane on ju veel nii palju :)
Ja jälle peab niitma. Kui mulle niitmine iseenesest ei meeldiks oleksin ilmselt juba väga huvitavas tujus. Traktoril on tunnilugeja ja see näitab, et kahe hooajaga olen niitmisele kulutanud 256 tundi ! 

Vahepeal oli Võhmas laat. Ma ei oska isegi enam öelda, kas ma seekord nautisin rohkem uute põnevate taimede leidmist või neid särasilmseid, rõõmsameelseid ja naerusuiseid sõpru, keda ma seal kohtasin, Kaldun sõprade poole. Need kallid on veel mitu päeva tunda. Futu tegi jälle käekotitrikki :) Ta pistab sulni naeratuse saatel käe kotti ja tõmbab sealt välja mingi sibulakese, et kas tahad. Siis teise ja kolmandagi. Muidugi ma tahtsin :D Ja peale selle veel ka kotike vääristaimedega, nagu näiteks hosta ´Lucky Mouse `.Tasapisi sain kätte oma Rootsi ühistellimuse taimed, Guntiselt kambas tellitud liiliad ja Sulevi igaaastase kohustusliku sibulakoti ( sellega oli kõige raskem, sest ta oli pidevalt tihedalt sisse piiratud ). Ega ma muud leida ei tahtnudki kui mõnda sõnajalga. Sain need ja eks ikka muudki. Et Ülo kõik kiirelt autosse viis, siis alles kodus sain aru, et kui palju tegelikult. Ja kõige uskumatum lugu on see, et viimase laadaks planeeritud raha eest ostsime hoopis juustu :D ja mitte taimi. USKUMATU !!!
Saak oli mitmekesine. Sulevi sibulakott on alati põnevatest asjadest koos, alates longus kolmiklillest Trillium cernuum lõpetades lumikellukesega Galanthus ´Atkinsii `. Ma ei saa kuidagi loobuda Eestimaistest asjadest. Seekord siis hiid-kirgaslill Chionodoxa gigantea ´Kloostrimetsa ` ja kirju püvilill Fritillaria meleagris ´Võrumaa `. Või kuidas loobuda sellisest taimest nagu Iris babadagica !
Kogu koti sisu siiski üles lugema ei hakka. Ühistellimus Guntiselt sisaldas 5 martagoni ja 3 tema enda liiliat (A). Rootsi ühistellimuses oli üks väga piiripealne haldjakell Disporum longistylum ´Green Giant ` aga ma ei suutnud sellest loobuda.















Soosõnajalg Thelypteris decursive-pinnata oli küll pikast reisist väga väsinud aga loodan, et jääb siiski ellu. 
Ida-sõnajalg Dryopteris crassirhizoma näeb välja täitsa korralik :)















Laadaleiud sõnajalgade maailmast olid sellised
org-peekerjalg Deparia conilii














Dryopteris bissetiana














karvik-astelsõnajalg Polystichum setiferum ´Leinthal Starkes `













Et mul on pidev ja krooniline puudus madalatest pinnakatjatest, siis TÜBA letilt leitud koptis Coptis japonica var. dissecta kulus igati ära















Loodetavasti on nüüd sõrmjas kämmalrohi Syneilesis palmata ikka tõesti kämmalrohi :)















Emajuurel  Gentiana makinoi ´Royal Blue ` on kõrguseks lubatud 60-100 cm, oleks tore küll kui emajuuresinised õied sellisel kõrgusel kiiguksid. 















Väga hea meel on mul selle ilusa ja priske palu-näsiniine Daphne cneorum üle















Paar hostat ju ikka peab laadalt ostma :)
´Obscene Gesture `









´Geisha `














Ja veel nipet-näpet ning sõprade jagatud seemneid, sibulaid ja kaks täismõõdus mustikapõõsast Tiilt . Täitsa korralik tulemus. 
Nüüd tuleb veel õe juurest ära tuua kahepeale tellitud sibulad Inglismaa avarsutest. Ei midagi erilist mida siingi ei oleks aga hinnad olid sellised, et patt oleks olnud tellimata jätta. Selle aasta taimejaht peaks olema nüüd lõppenud :) Ma vähemalt loodan.

Aias on praegu imelised ajad. Tasapisi hakkab sügis värve sagama. Kogu aed on võrgutatud ja udused hommikud lasevad seda imelisena paista. Ilmad on superilusad, ütleksin, et isegi veidi liiga palavad minu jaoks. Ma pole aias tuuseldamist ammu nii südamest nautinud kui praegu. Oh kesta veel imeline september !
Selleks, et korda luua, tuleb kõigepealt tekitada väike kaos














Ja siis...

...nagu hakkab looma...








...midagi. Aga, et uus kaar oleks täiuslik, siis seda tuleb muudkui parandada ja parandada ja...vastaspeenar tahab nüüd ka uusi kaari saada. Oeh !











Majataguse sillutise ettevalmistustööd on ka alanud. Hillar läks küll lorraks näost kaameks kui lõpuks aru sa, et kui suurelt ikkagi suurelt mõtlemine käib aga siis rahunes ja asus asja kallale. Katusealuse ees olev sillutis on poole peale jõudnud.









Eile pildistasin vaatamata sellele, et udu oli nina ees silmaga nähtav või just sellepärast. Pildidki pisut udused, pärast läks juba selgemaks ka.
Võrke, kotte, kotikesi igas mõõdus ja tiheduses. Ja ma ei saa vastu kiusatusele seda jagada.

okaspuude mähkimine












































































uskumatult muinasjutuline kuusehekk






























igas mõõdus klassikat









































































































veel mähkimisi












































isegi võilill on ilusasm kui tavaliselt














üks peen kudem veel
















mis mulle veel meeldis

kompass-vaigulillest  Silphium lacinatum ei saa mööda vaadata













pajulehune amsoonia Amsonia tabernaemontana on tore lill, mis sügisvärvi omab













lühikarvane kastik Calamagrostis brachytricha kaugelt...













...ja lähedalt







punane leeder Sambucus racemosa ´Shutterland Gold `













OH, IMELINE SEPTEMBER, KESTA VEEL, kesta kohe paar kuud :D

11 kommentaari:

  1. Minu poolest võiks ka selline september muudkui kesta. Ainult et vahepeal võiks nats vihma tulla.

    VastaKustuta
  2. Õigus, kestku see imeline septembrikuu veel kolm kuud! :D Võrgutused on teil eriti kunstipärased. Olete oma ämblikke hästi koolitanud.
    Mis murumätastest edasi saab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. murumätastega saab täita igasuguseid soovimatuid lohke ja auke, et oleks mugavam niita

      Kustuta
  3. Väga suvene sügis. Ka põhjas osatakse sellest lugu pidada ja valge aeg ikka enamasti õues saab veedetud. Kuusehekk on tõesti nagu imeasi.:) Teitel ei jätku kärbseid niimoodi.:)

    VastaKustuta
  4. Hästi võrgutatud tõesti ja sellised ilusad ilmad võiks kesta küll, saaks veel aias toimetada.

    VastaKustuta
  5. Küll Sa oled ikka usin inime, kas Sa kood neid võrke päris uneajast:)
    Vaatan ja imestan, mina ei näinud pooli põnevusi seal Võhmas, mis Sina oled kotti toppinud, tuleb ikka silmaklapid peast võtta ja laiemalt vaadata.
    Ma usun küll, et oktoober jätkab septembri vaimus, oleks ju tore küll.

    VastaKustuta
  6. See lühikarvaline kastik on ilus nagu muinasjutt. Taust on tal ka selline täpselt õige, et efekt pääsev löögile. Pajulehise amsoonia värv on väga uhke. Ja need teie muud ettevõtmised ka. Kui see sillutis kord valmis saab, siis on ikka võimas küll.

    VastaKustuta
  7. Njaaa, see kastik peab mul ka saama. Imetlesin teist just ka Malmö avalikes aedades.

    VastaKustuta
  8. No ma ei tea, kui ma selliseid postitusi loen, siis tajun suurt austust. Ja nii ongi. Kõik see taimede jutt ja siis veel tegemised takkapihta. Nojah. Sõnu polegi mõtet teha.

    VastaKustuta
  9. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  10. Üritan uuesti. Nii huvitav oli lugeda millised huvitavaid taimi ostsid. Sain ka teada mida pônevat müüdi. Ise olin seekord kuidagi rohkem inimestega suhtlemise lainel

    VastaKustuta