neljapäev, 11. september 2014

mõtlema peab suurelt...

...ütles Muhedik kui üleeile nagu naksti meie majataguse sillutise plaani paika pani :) Ja see plaan meeldib mull üha enam. Ise olin nii kinni kiilunud sellega, et kohe mitte midagi mõistlikku enam pähe ei tulnud. Algselt oligi ju plaan puitterrass teha aga järele mõeldes sai üha enam selgeks, et lauda vastu mulda panna pole mõistlik tegu ja nii me sillutiseni jõudsimegi. Siis tuli mõte katusealuse istumiskoha ette ka üks plats teha, et ikka oleks ruumi ja saaks kasvõi tantsu lüüa vajadusel. See töö juba tasapisi Ülol vaheldumisi hekilõikusega käib.
Ühtlasi saab see kolekaev uue kuue ja näo. 














September on olnud suurepäraste ilmadega, soe ja vihma anti ka nüüd täpselt parajal ajal, et kõik istutamised ja ümberistutamised korraliku kastmise saaks. Iseenesest on see aia ümbertegu nagu hiidnaise Kreonta seeliku suuremaks kohendamine. Mitte kusagilt need peenrakaared ei taha kahaneda, ikka kasvavad ja ühte asja liigutades jõuad arusaamisele, et veel viit vähemalt oleks vaja liigutada. No ja nii ma siis olen kõik need septembripäevad sellega tegelenud kui seenesafari ja muud lõbustused välja arvata. Meie kaasik hakkas ka lõpuks seeni tootma, esimene kord sain ämbritäie ja nats peale, 
täna juba kolm ja ausaltöeldes ega ma väga põhjalikult enam ei otsinud ka. Aiast saab ka puravikke. Üks mänd männikus kasvatab männiliimikuid. Riisikaid ja pilvikuid on  :)














Kui veel saagist rääkida, siis õunad, mis on, on suured ja ilusad, väike Pepi on lookas aga Seiud tulevad ülevalt kõrgel juba moosina





























Zilgat on hästi palju aga valmimine on kuidagi ebaühtlane. Ja nüüd siis ongi see hetk, kus ei oska valida ega tahta. Ometi on suvi läbi neid vilju nii oodatud. Täna leidsin täiesti läbipaistva kuldreneti ja see oli küll hää.
mida mõistlikku teha leedrinarjadega ???














Natuke siis tehtud tegudest. Majataguse suure peenra üks osa on kohendatud ja nüüd olen juba peenra teises küljes. Selle saan ka ilmselt enne Võhma laata valmis, siis on kuhu mõned uued tulijad ja mõned pottides ootavad vanad olijad panna. 
kõik selle nimel, et harilik elupuu Thuja occidentalis ´Filiformis ` nähtavale tuleks. Nüüd on muidugi selle taga olev mandlipuu täiesti vale asi vales kohas aga selle peale mõtlen järgmisel hooajal.










Kivid peenra servadest kas kolivad mujale või kolivad peenrasse. See tuli Tea suvisest külaskäigust kui ta ütles, et ära panegi kive serva tagasi (tema mõtles muidugi, et ära kohe üldse, üldse pane :D ) ja kui mina vastasin täiesti kretiinselt, et need on siin olnud, no kus ma ikka mujale...Appi ! aga õhtuks oli selge siht silme ees, et peenrasevast kivid kaovad. Ja tegemise käigus hakkasid kivid vaikselt peenrasse nihkuma, osad jäävad õnneks üle ka ja mul on neid vaja.





























siia said minihostad ka sellise koha kust välja paista













Teisel pool oli mul juba kaheaastane kilplehe kolimise plaan risti jalus. Ei edasi ega tagasi. Õiget kohta kuhu seda kolida nagu polnud ka. Ja jälle aitasid Muhedikud. Mitte kilplehte ei pea kolima vaid harilik kuusk ´Frohburg `on vales kohas. Kolisimegi siis selle peaaegu sinna kus Muhedikupapa kuuske mängis :D ja peenar hakkas kenasti edasi hargnema, kuni lõpuni.
Vot nii ! Nüüd on jälle uus probleem, et kui see peenar saab uue kuju ja kaare siis vastasolevat peenart tuleb ka pisut muutma hakata. Ja nii see kõik muudkui paiub ja paisub...











Septembri teise poole tahaksin juba siiski peenrde korrastamisele ja no mõnele üksikule ümbertõstmisele jätta. Aga mine sa tea, oleneb ju ka ilmadest. Rodoplats männikusse on veel tegemata ja suure kivila ( see Tsiili nimetus meeldib mulle sedavõrd, et hakkab külge jääma) uut osa tahaks ka kõpitseda. Eks mul on jälle plaane rohkem kui reaalselt teostatud saab aga mõtlema peab ju suurelt :D

Poseerijad on enamasti kohal ja panevad põselõhna või vaatavad niisama, et mis see ogar mutt jälle korraldab. Oli mõnus džungel ja nüüd jälle nii lage.
rahulolematus on lausa näkku kirjutatud :D














küüned teravaks ja puu otsa














Üks maukleht õitseb kui segane. Ega vaevalt see järgmist aastat näeb, las siis õitseb ja ehk külvabki. Imetlegm kuni võimalust.

Delosperma x cultorum ´Kelardiis `= ´Bradenia Salmon `












Ootan, et hilised astrid oma kõrghetked saavutaksid ja krüsanteemid, mis üleni nuppe täis õitsema hakkaksid aga ootan ka sügisvärve, seda kõige enam.
arkansase maruhein Vernonia arkansana asutab ka ennast õitsema, seal kusagil enam kui 2 m kõrgusel.











lõhnav lauk Allium ramosum rõõmustab juba kuu aega












suures kivilas õitseb mais Kristiinest toodud silditu, ilmselt peaks olema Schafti põisrohi Silene schafta ´Persian Carpet `












solist teeb postitantsu














Sügisemärke ka, tasapisi neid ikka tuleb :D
kuldsõstar Ribes aureum














tiivuline kikkapuu Euonymus alatus ´Compactus ´ , mis enam pole päris see, sest kitsed ja külmad on oma töö teinud :( , ilus sügisene lehevärv hakkab ometigi tulema











pilk sügisese varjupeenra sisse














Õues on praegu +14 ja nii paks udu, et puukuuri nägin aknast vaevalt. Peab Ülol laskma jälle 15 l bensiini tuua.
Ja andku jumalad mulle jõudu, et ma Võhmas iga müügileti juures ei nõrkeks, vaid korjaks vaguralt kokku selle, mis mulle sinna tuuakse :D

7 kommentaari:

  1. Hullud ümbermuudatused ikka. Järgmine suvi ei tunne vist kohta enam äragi...:) Aga kassid on ikka väga põhjalikud.:) Vähe sellest, et oma nurrutronid päeval aias tehtu õhtul üle revideerivad, meil tulevad lausa terve kvartali omad pärast vaatama, et missa siin jälle teinud oled. Kõik peab olema kontrolli all.:)

    VastaKustuta
  2. Olen kade :). Mitte selle peale, mis Sa teinud oled, ilu saab ainult imetleda, mitte kadestada. Selle peale, et Sinus seda tegutsemisvaimustust ja innustumist jätkub. Mul kipub mõlemast puudust tulema. Kuigi mõte juba liigub, raginal ja roostes, aga siiski liigub...

    VastaKustuta
  3. Nii innustav on teiste tegemisi jälgida .... no ja on ikka hea küll, kui on selliseid hea silmaga sõpru nagu Muhedikud, kellel ka kogemusi varnast võtta! :) selle planeerimise ja otsustamisega kipub sageli endal n.ö. mõte kinni jooksma ja siis on suur abi kui keegi kõrvalt soovitamas! :) Mis sa selle kaevuga ette võtad siis?? mul ka siseõues üks veidi viltu vajunud raketega kaev ...See sillutis aga paistab sul ikka väga vinge tulevat! Imetlen teie tublidust! :)

    VastaKustuta
  4. jaah, tuult ja õhku lasta suuremalt :D

    Kõigepealt meenus mulle see kasvuhoone esine plats, mis oli väga, väga kaunis. Nüüd kui ma seda sillutist vaatan ... jess! Kui meie ükskord nii kaugele jõuame, siis ma tean, kellelt vormi ja snitti saab võtta. Muhedikult vorm ja sinult snitt :D Mitu pead on ikka mitu pead ja vahel jookseb mõte kinni muidugi :)
    Tore, et eelmise aasta septembritalgutest kasvasid välja maikuu taimetõstmise talgud ja me oleme terve tänavuse hooaja nii palju sünergiat tekitanud, et igal pool luuakse ja lehvitatakse. Nii tore, et jõudsime tagatalus ära käia ja nüüd ma saan päris hea ettekujutuse, mis sul seal toimub. Põnev, põnev.

    Miskipärast kipuvad peenrad jah suuremaks kasuma, ma väldin sellepärast äärte kaevamistki, et muidu teen sujuvalt pool meetrit jälle juurde :) Olgu sul siis tugevad põlved sääl Juurikal :D

    VastaKustuta
  5. Tublid jah! Ja just seepärast ongi hea kui külas käiakse, et algul vangutad küll soovituste peale pead, et kuidas siis nii, mul on ju alati teistmoodi olnud....pärast aga vaatad ja mõtled, et küll oli ikka hea soovitus külalistel :)

    VastaKustuta
  6. Ei saa ju kuidagi väikeselt mõelda, kui maad, metsa, muru ja taimi nii laialt käes.
    Ja näedsa, mis tähendab, kui perenaine suvatseb aastakese logelda, nüüd tahetaks mõne kuuga 10 aasta töö ära teha :D Aga tore on, kui aed uue hingamise saab. Järgmise korrani.
    Võhma on salakaval, tuleb vist endalegi silma- ja kõrvaklapid muretseda.

    VastaKustuta
  7. Njaa, igal aastal peaks 2 mitmepäevast lõunareisi ette võtma - kevadel ja sügisel. Siis ehk jõuaks teie kõigi ägedate tegemistega enam-vähem kursis olla...

    VastaKustuta