neljapäev, 14. jaanuar 2016

näärikuu edimene ots

Mõtlesin, et teen kuu lõpus kenasti esimese talvekuu kokkuvõtte aga siis taipasin, et selleks ajaks on kõik see, mis kuu esimesel poolel olnud juba ammu meelest ja maas. Nii, et ajaloo tarbeks mõned sõnad ja pildid.
Üldiselt on hetkel täiesti normaalne Eestimaa talv. Polegi nagu millegi kallal iriseda aga kui ikka väga tahta, siis leiab :) Esiteks jäi talv natuke hiljaks ja siis tuli kohe hirmsa pauguga. Teiseks on meil lund vähevõitu. Samas peab rõõmustama, et seda ikka on.
Esimene arvestatav lumi maandus 03.01.
Külmaks hakkas enne minema aga tõsisemad miinused tulid siiski juba kerge lumevaibaga. Õnneks meil äärmuslikke temperatuure ei esine. Ei talvel ega suvel. Selle külmalaine maksimumiks jäi -28 C 08.01. päikesetõusul (ma võin kuupäevaga muidugi ka päeva siia- või sinnapoole puusse panna aga enam-vähem). Oli ka paar päeva kui temperatuur jäi -20-22 C vahele. Aga ei midagi hullu. Mina loen pakaseks alates -25 C allapoole. Seega lihtsalt külmalaine väikese pakaselise noodiga.




Vahepeal jagati ikka meile ka näpuotsaga lund. Elamegi kuivas kohas. Ka suvel ei saa me nii palju vihma kui paljud teised paigad.  07.01 nägi aed välja selline















Peale tihaste on meil loomulikult varblased, rohevindid ja leevikesed. Viimased elavad ja toituvad esialgu vahtrates. Hallrästad konsumeerivad kukerpuumammusid. Eks ole veel teisigi sulelisi aga kõiki ka ei hakka üles lugema.
























Meeri taipas, et toas on ka selline meeldiv kaadervärk nagu diivan ja kassid lõpetasid õues käimise sootuks. 












On olnud ka imelisi härmatisepäevi. Korra tahtis tuisuks minna aga ei läinud. Küll aga tuulas puud ja muud härmast puhtaks. 11.01 on veel imeline
kakkudel on karvased mütsid












































Kui põhjaosariiklased upuvad lumme, siis meie sellega kiidelda ei saa. 14.01 näeb välja selline.
lumeingli test (ise tegin) näitab lumekihi paksust lagedal













Lõikamata jäänud kukeharjad on nummid oma mütsakutega ja rästad pole veel kõikidest mammudest jagu saanud, kõrrepõllult on näha, et meid pole lumega eriliselt õnnistatud. Kui nüüd enam pakast ei tuleks, siis võiks ju sellega täitsa leppida.









müts uljalt viltu peas














Peale Meeri jälgede teiste loomade omi ei tuvastanud kui nüüd see hiigelpart või mingi lauskmaa lumeinimene välja arvata :P





















































































































Ülo ei lähe tööle ega tule koju enam päris pimedas. Päev on tükk maad pikemaks veninud. Selline talveilm nagu täna, olulise tuuleta (õhtupoole ikka natuke nagu tõstaks tuult), päikeseline ja -13 C võiks nüüd lasta rahus oma 1,5 kuud. :D Ilus !

6 kommentaari:

  1. Ilus jah! Meile, rannahellikutele, on -20 juba kõva pakane ja seda jagus päris mitu pikka päeva. :)

    VastaKustuta
  2. huvitav, miks sul seal meitest kuivem on nii suvel kui talvel? Mnjaa merd oleks vaja, merd...
    ilus lumeingel igatahes :)

    VastaKustuta
  3. Lumeingel on sama ilus kui tegija :)
    Võrdluseks, meie miinimumt oli -24,9C ja tänase seisuga on lund poolde säärde s.t. enam kui teitel.
    Kogu ilu ja talv on ühesugused ja esialgu suurepärased.

    VastaKustuta
  4. Meil on praegu täielik lumepidamatus. Eks homme ole näha.

    VastaKustuta
  5. Lund on teil tõesti vähe, aga pildid on toredad ja talvised ikka! :)

    VastaKustuta
  6. On ilus, väga.
    Pruunil on lõpmata palju ilusaid toone.
    Ja lund tuli juurde, algul oli seda haledalt vähe.
    Vbl olen põrsas, ketser ja muidu paha inimene, aga paljusid pysikute pealseid oleks kena talveks mitte maha lõigata. Sest mõnede seemneid saavad linnud nokkida, aga kõige uhkemad on lumemytsid tugevate taimevarte otsas. Sel talvel on nendega vedanud, mul on 1 maha lõikamata monardapõõsas ja moonide varred, mille õisikud ja kuprad lumemytsidega nii lahedad on.

    VastaKustuta