teisipäev, 29. märts 2016

hooaega alga

Kevad jõudis meie õuele ka. Kui 23. 03.õhtul, kui kuu meie kaasikusse kinni jäi oli veel talv, mis talv, siis...















...27.03 olid lumeolud juba kasinad















Täna, 28.03 
lumelaike vaid põldudel ja varjunurkades õige pisut













ja ainult tiik hoiab veel talvest kinni














Esimene kuldnokapaar saabus 26.03. See on juba teist kevadet nii, et üks paar tuleb enne teisi ja hakkab kohe pesakasti ümber kudlimadlitama. Nagu oleks selline stamm vanapaar :D Täna kuulsin minagi lõokese ära. Sookured pidasid oma dialoogi kusgil lähikonnas juba 27.03. Kahjuks ei näinud kus nad olid.
Ja kõik mis maa seest välja peab tulema, tuleb nüüd hirmsa hooga. Amuuri adoonis vaeseke ongi poolenisti lume all juba õitsenud. Teised varajased sirguvad silmnähtavalt ja homme on neid juba kindlasti palju rohkem kui täna.
võrkiiris  Iridodictyum reticulatum´Velvet Smile ` on minu varajasim














tänu Aalujatest sõpsidele on minul nüüd ka G. nivalis














täidisõielisi oli mul kogu aeg, vahepeal need kuidagi hakkasid kaduma aga nüüd on jälle kogumikud kosuma hakanud












Laialehine lumikelluke ( G. platyphyllus ) pole veel isegi nina staadiumis. Ongi teine hilisem ja ´Suur Tilk `sulas alles tänaseks välja aga juba oli natuke näha ka. 
Sügisel maasse torgatud lagodehhi lumikelluke Galanthus lagodechianus oma esimese ja ainsa õiega












ja Galanthus ´Atkinsii ` ka ainult ühe õiega aga lootustandvate ninakestega oma teisel kevadel













armeenia sügislill Colchicum szovitsii ´Tivi `, mis õitseb rõõmsalt kevadel













vaene ´Carpatian Wonder ` (C. vernus ssp vernus var heuffelianus ) on ´Sonja` (P, pungens) alla lõksu jäänud, lõplikult. Sel aastal ei tohi need sibulad mitte liigutamata jääda.












Crocus ´Fuscotinctus ` on ka juba jõudnud õiteni.














aed-lumekupp Eranthis x tubergii ´Guinea Gold ` paljuneb visalt aga sihikindlalt :)













Sinililledest on tublimad transilvaanlased. Valge juba õitseb ja sinine läheb kohe. Harilik sinilill alles magab. 















Täna jalutasin päris pikalt ja üritasin saada pilti sellest, mis on alles ja mis mitte, mis kahjustunud ja mis mitte ning sain ehmatusega aru, et ma enam ei suuda seda taimemassi hallata. Ma ei mäleta pooligi asju, mis eelmisel aastal maha said :( Igatahes tegin kindlaks, et kaktustega on päris hästi. Kõik on alles ja ainult ühel on kahjustusi aga sel oli ka eelmisel aastal ja tema kolib nüüd küll teise kohta. Liivateed on täiesti ok, kivirikud, leviisiad korras. Mauklehti ka nägin. Mägisibulad kõik ok. Midagi väga hullu tundub, et pole tuustide ja kapsastega juhtunud. Puittaimedest on saanud kõvasti kannatada tore nulg A. magnifica ´Glauca `
:( ja väga kahtlases seisus on hiina seedermänd P. armandii. Lehtpuud ja põõsad tunduvad kõik ok, isegi pagunipuu Pterostyraxon vähem kannatada saanud kui eelmisel aastal. Aga ega ma kõike ei jõudnudki täna üle vaadata. Ahjaa, kõik metsikud roosid on elus ja alles ilma kahjudeta, paar eerikat õitses, rodod on korras. Ilmselt olen talvest välja tulnud vähemate kahjudega kui kartsin.







selaginell näeb ka kena välja :)














on ikka mõnel toredad pungad :) suuretiivaline kikkapuu Euonymus macropterus













Loomaaed võttis ka mulle kenasti sappa
sabatants














Browni liikumine














päikesetekil














Homme on juba kindlasti uued ninad ja mõned uued õiedki. Täna lõikasin õunapuid, ikka tasa ja targu. Aga tegelikult läheb vist juba kiiremaid liigutusi vaja. Ega see üleminek tubastelt mängudelt aiamängudele nii lihtne polegi. Nagu ka sügisel see vastupidine protsess kui raske on jälle õues pidama saada. 

10 kommentaari:

  1. Täna mõtlesin, et varakevade mullane lillepeenar on nii rahulik, peenrast on rahu... ootan järjest tärkavaid taimi. Rahulik on vaadata (oodata). Talvel ei ole nii rahulik, ilmselt tahan siis midagi muud. Kevadel pole midagi tahta, kõik on olemas.

    VastaKustuta
  2. Kevad on mu lemmikaastaaeg kõigis oma ilmingutes. Kevad on nii põnev-põnev. Päike ja palju positiivseid emotsioone. :)

    VastaKustuta
  3. Mõnus. Ma ei ole küll tugev geograaf, aga Eesti kaartu uurides tundub, et olen Aalujatest üks lõunapoolsemaid (Tartu tundub paar kraadi põhjapool olevat), no Tistou on veel rohkem lõunas. Aga lund paistab meil kõige rohkem olema. Tagumisse aiaossa veel asja ei ole. Kevadikke on sul ka palju. Alles sel kevadel märkan, et mul on neid ikka meeletult vähe. See viga tuleb parandada kiiremas korras

    VastaKustuta
  4. Nujah, kõik muudkui uhkustavad oma kevadega, nii igav. Aga vat meil on veel talv, tehke järgi :D
    Ära rabele, küllap jõuad kõik õigeks ajaks valmis

    VastaKustuta
  5. jah, kuidagi kahtalaselt palju on sul neid kevadlilli juba. Minu võrkiirised kõik tukuvad ja tore on, tahaks, et õitsema ka läheksid. Siis on mul üks nutune krookus, mis on veel nahka panemata ja lumikellukesi- no ma küll ei tea mis sorti.

    Anna aga teada, kas see tore nulg paraneb kuidagigi? Kogemuse mõttes.

    No ja mind tabas täna õues selge meeleheide, sest pidin 12-ks tööle minema ja mulle tundus, et nii palju on tegemata ja et ... sõnaga paanika :D siis tuletasin endale meelde, et ei ole veel aprill, eksole :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See osa nulust, mis on rebane, kuiv ja pudeneb. Ilmselt lõikan ladvaosa maha ja ehk siis kasvatab selle uuesti ja kui see ka ei jää alles, siis hakkab mättana kasvama

      Kustuta
    2. Vahest ikka kasvab vaksaste aastakasvudega nulg sellest pudenevast olukorrast üle, pungad ja latv paisatavad rohelised olema.

      Kustuta
    3. Latv on jah nagu korras, eks vaatan, enne suurt suve ei torgi ma seda kindlasti ja siis juba sõltub väljanägemisest ja kasvamisest.

      Kustuta
  6. Muhe okaskass Sul viimasel pildil!
    Tistou-Karinist-lõunapoolt teatab, et eilegi olid veel väljad lumised, kuigi künnivaalude harjad hakkasid lõpuks lumest välja paistma küll. Maja ümbert on enam-vähem puhas ja kannatas ka peenardes juba varsi lõikuda.
    Lillekesed on kaunid, eriti see valge sügislill!

    VastaKustuta