kolmapäev, 2. märts 2016

märts ja teised aastaajad

1. märtsi hommik tervitas meid talve võlumaaga ja hing läks kohe kergeks ja helgeks. Härmatisega pole tänavune talv priisanud.



































 Ime seegi, et peale kahte aastat kohutavat närutamist lund üldse anti. VANASTI oli igal juhul asi paremini korraldatud. Lapsepõlvest ei mäleta küll, et mõnel aastal oleks kelgumägi vahele jäänud. Aga juba kekskooli lõpus hakkasid suusatundidega probleemid. Nüüd jäävadki meelde pigem need talved kui lund on. Mina isiklikult ilma talveta hästi hakkama ei saa. Talv peab olema. Samas kui kristsalselt aus olla, peavad olema ka kevad, suvi ja sügis. Ideaalvariandis paluks täiuslikke. Nelja aastaajaga maanurka sündinuna lausa nõuan, et aastaaegu siis neli ka oleks. Talv on settimise, selgimise ja puhastumise aeg. Talve ilu on sügav, filigraanne ja samas meeli taltsutav. 









































































Ülejäänud aasta käib üks pidev tants ja trall. Kevadine amokijooks nii looduses, aednike kui armunute seas ja kõrvulukustav lindude ühendkoor. Suvine endasse ahmimine, kiremöllud, värvide mäng, mis kohati lausa hea maitse piirid ületab, pidevalt ninas hõljuvad jalustrabavad aroomid. Suve lõpu ja sügise annid ja taas värvidemäng, mis tõsi küll juba palju elegantsem kui suvine. 
Aastaajuad annavad peale igaomasete elamuste veel võimaluse inimestel omavahel suhestuda. Eriti optimistlikud persoonid räägivad vahel neist ka positiivses võtmes. Enamasti on siiski ilmast rääkimine hea võimalus torisedes auru välja lasta. Eriti palju emotsioone tekitavad suvi ja talv, mis on ka loomulik, sest neis esineb enam ekstreemsusi. Vahel mulle tundubki, et kõige raskem on inimestel leppida sellega, et ilm antud kohas ja ajahetkel ei vasta nende ootustele. Kõige muuga saadakse hakkama. Välja arvatud muidugi need eriti optimistlikud persoonid. Nemad leiavad ikka põhjuse rõõmustamiseks. 
Aga MÄRTS on üks kõige imelikum ja pingelisem kuu üldse ja seda just aiainimestele. Vaesekesed on terve selle kuu üks jalg stardipakul ja pidevalt antakse valestart. Ühtepidi on talvel täielik õigus veel olla aga teistpidi on päikesel juba suur võim.
Ja see ajab pea hulle mõtteid täis. Külvamisest ja istutamisest ja...
Minu jaoks on kevade alguseks siiski aprill. Nii nagu ma 2. aprillil sündisin, nii kohe hakkas minu ajarvamine. Märtsist ei tea ma seega midagi :D Ja ometi hakkasin lappama eelmisel hooajal tehtud märkmeid aiakujunduseks ! Täna leidsin ennast mõtlemast kasvuhoonele kus juba redised tärkavad ! Märts on raske kuu juba ainuüksi sellepärast, et kevad trügib kõrvade vahele või vähemalt selle ootus ja viib selle vähesegi reaalsustaju kusagile vasakule ära.



Aga märts algas sel aastal just selliselt.





























































9 kommentaari:

  1. Millised võluvad härmas vaated Sul seal on ...

    VastaKustuta
  2. Eilne päikeseline härmapäev oli tõesti imeline. Kuigi meile antakse teda igal talvel üsna ohtralt, ei saa ma temast kunagi küllalt.
    Minu jaoks pole märts kunagi pingeline olnud, see on hoopis veel selline tasapisi ärkamise ja korralikult ringutamise aeg. Aga aprillis hakkab elu juba tõsisemaks ja kiiremaks kiskuma :D

    VastaKustuta
  3. nagu ma korduvalt öelnud olen, märts on kõige pikem kuu aastas :) isegi novembrile teeb ära. Meid võib vist kaheks jagada - need, kes naudivad talve ja mõned, kes taluvad pika hambaga - 5 kuud und on ikka liig, mis liig. Mitte, et mul midagi teha poleks, aga need valikud ... Mul hakkas juba veebruaris lootus tekkima, et nüüd on see jama läbi, aga ei ... Hah, jahedat suve armastan ma ka. Peaks vist kliimat vahetama, aga vastu kevadet ei raatsi.

    VastaKustuta
  4. Mõned vahvad detailid oled tabanud! Ja härmatavad üldvaated on kaunid.
    Mul on juba täitsa palvik peal, sulaks lumi, saaks aeda, näeks taimi... Tegelikult peaks hoopis varasematele töödele mõtlema, nagu õunapuude lõikus.

    VastaKustuta
  5. Jaa, see härmatis on ilus. Meil sel talvel vist ei olnudki kordagi seda päris õiget. Ülim, millega meiekandi külmapoisid hakkama saavad, on tasakaalulumi. Seda vahest ikka eksponeeritakse. Tänavume tali oli sümpaatselt lühike, et siis lumesid 2-3 kuud. Loodetavasti märtsis enam pakast ei tule. Näsiniin on nii viimase vinna peal.

    VastaKustuta
  6. nädsa, keegi on siin justkui minu mõtted kaunikujuliselt sõnastanud ja kirja pannud :). v.a. see pisike täpsustus, et ma kuulun nende positiivsete kodanike hulka :). või noh, kui väga pikalt sedasi pime nagu karu tagumikus on, siis ma hakkan protesteerima :)

    VastaKustuta
  7. ma tükk aega mõtlesin, et mis matemaatika, juhtmed on pikad :D

    VastaKustuta
  8. Imeilus märtsi algus Sul!
    Ma mõtlesin ka, et hakkas vaikselt ringutama ja otsustasin ära põletada mõned mändidelt pudenenud oksasodid (mus lumest välja sulanud on). Ja hakkas pihta tujurikkumine - esiteks sain põletada ainult oma grillahjus, sest üks naabritest sai tuhakoristamisest kõrini ja istutas sügisel meie korraliku kivipiirdega lõkkeaseme sisse kirsipuu. Siis kõndis mööda sellesama provva poeg ja küsis, kas hakkan kala suitsetama. Mu järjekordse tema ema suunas torisemise peale lubas juba kümnendat korda mingi tünni põletamiseks organiseerida (kui ilmad soojemaks lähevad...külmavares sihuke). Ja siis jooksis teine naabrimutt välja vaatama, et mis siin põleb ja torises, et kogu suits läheb ju kuuritagusesse metsatukka uuselanikele hingata...No krt küll, mul on ikkagi vaja oma maja pärapõrgusse kus ma saan toimetada ainult enda äranägemise järgi!
    Aga muidu ma vist olen ka ikka see optimist ;)

    VastaKustuta