laupäev, 28. mai 2016

mai lõpus vol. 1

Neljapäeva varahommik oli sellise näoga, et nüüd lõpuks ometi saab vihmapüha välja kuulutada. Nelja ajal leidsin, et mingit uduvihma oli sadanud ja siis varsti udutas veel ja lõpuks isegi tegi väikese sabina. Selline hea kasvuhoones korra loomise hommik ja siis hakkas päikene paistma. Kasvuhoones oli loomulikult liiga palav aga tegemisi pooleli ka kõiki jätta ei tahtnud. Ennelõunal tegi taevas veel kord mossis nägu, et noh kohe hakkan nutma. Ei hakanud. Mina hakkasin hoopis niitma. Kuna tuul oli üsna vinge, siis vatitunkedes ja sokkides aga millegipärast hakkasid ikka kukal ja käed lõpuks külmetama. Niitmine on parim moodus oma puulaste ülevatuseks. Kahjuks leidsin igasuguseid kurjameid. Ilmselt peab ühe pritsiringi tegema :( Aga leidsin ka esmaõitsemisi ja muidu ilusat. Ikka tasakaalus. Ja kuigi ma lubasin hakata lähenema aiaasjadele süsteemaatiliselt, pole maikuu ikka see aeg. Maikuus puuduvad nii terve mõistus kui mistahes süsteemitaju :D Käib üks lõputu õhkamine, ohkimine, kiljumine ja rahulolumõmin, sekka mõni vandesõna, sest kuidas mitte vanduda kui keegi tõbras on noore pärnapuukese ladvalehed rulli keeranud näiteks. Ja korralik kuupäevaline päevik on ka otsa saanud. Isegi pidasin kaua vastu. Kalender, telefon ja arvuti on enamasti toas ja mina oma kautikuga õues.
On mõned, mis köidavad alati. Ei teagi täpselt miks aga nii see on.
läikiv hõbepuu Elaeagnus commutata on üks neist. Iga aastaga õitseb aina rohkem ja kuigi õied pidid lõhnama, mina oma kroonikustnohuse ninaga seda ei tunne :( Aga lehed on need, mis köidavad :)










Tegelikult mõtlesingi, et teen kokkuvõtte lehtpuudest ja-põõsastest. Aga see oli eile. Tänase niitmise ajal vaatasin, et vara veel Vara nii itkemiseks kui kilkamiseks. Aga rõõmustavad esmaõitsemised fikseeriks küll.
hosti pihlakas Sorbus x hostii õied läbisegi sipelgatega :( Paraku võtsin täna pritsi selga. Palju täisid ja muid pahalasi on, liiga palju.












Esimest korda hakkasid õitsema kaks viirpuud.
üheemakaline viirpuu Crataegus monogyna on päris korralikus õierüüs













ümaralehine viirpuu Crataegus rotundifolia on tagasihoidlikum













ka Maacki kuslapuu Lonicera x maackii õitseb esmakordselt













oma alpi näsiniine Daphne alpina esimese õitsemise esimesest õiest jub olen kirjutanud aga, et see nii õide läheb :D Ikka jumala lahe tunne on kui oled taime seemnest juba selliseks kasvatanud. Aiandus õpetab muidu ülikärsitule Jäärale kannalikkust mis mühiseb. Ootab kui vagur lammas tulemusi :D 2007 külvatud, 2008 potti pikeeritud ja 2012 kivilasse istutamiseks kõlbulikuks kuulutatud :D






Otsapidi käib seegi puittaimede alla, et tahtsin täna oma lembeputk-elulõnga rookida. Selle kasvukiirus lämmatab kõik lähedalolijad aga ei tulnud midagi välja. Üks linnuke läks imelikuks. Istus kirsipuus toit nokas ja ootas kannatlikult, et millal see togu selle sahmimise lõpetab. Kolisingi teise peenrasse, et linnuke rahu saaks.
hea otsimise peale leiab selle kirsipuus istuja kätte. Punarind :)













Madalad iirised õitsevad ja õitsevad ära enne kui ma neist korralikud pildid kätte saan. Selline kiirus ei kõlba enam kusagile aga kuivad ja soojad ilmad ajavad kõiki taimi takka.
rüü-aediiris Iris Arilbred rühm ´Vera Louise `õnnestus küll kinni püüda













Varjukas hakkab mõnusalt junglistuma













































Piilun üle heki















kuidas kassid näevad oma silmade kõrguselt :)














natuke koerakoonu, ´Bariat `ja lamava leeklille mixi













ja mix lähemalt


sai pisut peenraserva lõigatud :D aga tegelikult pidin punase gifu pärast natuke juurde lõikama ja nüüd saab sinna tiarelle lisaks panna












Kivilas ka toimub aga mõni asi kestab juba mõnda aega. Näiteks leviisisad.
nii nagu mul taimed süstemaatiliselt (ja mitte ainult taimed) südame kuju võtavad ma neid sihikindlalt ka fikseerin :D












südajas keraslill Globularia cordifolia kosub tasapisi













priimulalaadne nõmmkann Androsace sarmentosa ssp primuloides elik  A. studiosorum

Iirisesõber, meil on ikka üks ja sama asi :D











tume kimpkellukas Edraianthus serphyllifolius














huvitav, kas kellelgi kasvab südajalehine tulikas Raninculus parnassifolius ja kui, siis kas see peabki nii kribal olema või tahaks see muud kasvukohta ?











tasapisi algab nelgiaeg
Dianthus ´La Bourbole `













hetkel on täiuslikus mättas nõeljalehine leeklill P. subulata  ´Calvades White `




























ohh :)














no ja kivilajutu lõpetuseks tervitused mägimännilt P. mugo ´Jacoben `. Hiidnaine Kreonta kahjuks salenes sedavõd, et ei tihka ennast näidata.











Oi, ja sõps tõi mulle kivilasse täienduseks ju sellise iluduse
talblehine kukehari Sedum spathulifolium ´Cape Blanco `













Ja täna tuli Järvseljalt saadetis. Aga sellest juba homme :D
Esimese osa lõpp :D

6 kommentaari:

  1. Tavaliselt pole see asi nii hull olnud, kuidagi on ikka jõudnud järge pidada, aga tänavune mai on ju 2 kuu eest, eks ta pidi selle ka ära tegema, mis aprillil tegemata jäi. Kõik on sassis, taimed õitsevad ruttu ära, mõned, kes ammu pidanuks lõpetama, alles alustavad või ronivad maast välja. Ime siis, et aednik peast sassi ei lähe.
    Ja neid satikaid on tõesti palju, silme ees võtab mustaks.

    VastaKustuta
  2. Jah, minu südajalehine tulikas näeb täpselt samasugune välja. Ma arvan, et ta areneb normaalseks õieks, et see on alles algus.
    Aga talbjalehise kukeharjaga oli selline lugu, et minu oma kasvab kaljus kehva mulla peal ja on punane. Õitseb ja puha, aga lehed punased. Kasvult ka kiire ei ole. Karini oma ilmselt mullas ja oli kena hall nagu sinu oma. Mõtlesime, et vahetame. Mõeldud-tehtud. Panin Karini halli talbjalehise kaljule ja ta läks samasuguseks punaseks. Tõenäoliselt läheb minu punane Karini juures taas jälle halliks hea mulla peal.:) Tee katset, pane tükike kivilasse ja teine mulda, kas saab eri värvid?

    VastaKustuta
  3. Ma vist enam ei proovigi mõista seda, mis väljas toimub. Järgmine kuumalaine on ees ja jaanipäevaks ilmselt saabub sügis.

    VastaKustuta
  4. vaatasin, et vol 1 ja mõtsin, et näe, kus tark tüdruk, teab, et ei mahu ühte ära :) Ma ka leidsin eile satikaid pärna küljest, ikka tõprad küll.
    Kannatlikud põõsas kükitajad on armsad:)

    VastaKustuta
  5. Oi kui palju lahedaid asju, nt keraslill.
    Hõbepõõsa õied lõhnavad nagu poeedinartsiss, aga tugevamalt. Mina seda praegu ka ei tunneks, hirmus nohu on. :)

    VastaKustuta