laupäev, 30. aprill 2016

enne seda nõidade ja luudade värki...

...on mõistlik kuu kokku võtta. 

26. aprill SAJAB
27. aprill EI SAJA aga peenardesse ei saa, upume, lirtsume. Aiaringkäik oli igav. Kõik seisab ja õisi juurde ei taha tulla.Õhtupoolik kulus istutamisele. Ilus õhtupoolik. Maha said Aiasõbra paljasjuursed ja sügisel ostetud ameerika lehis ning kanada kuusk. Ka kaks siberi lehist, mis endal seemnest kasvatet olid istutamisküpsed. Eks see vastavus liigile selgub huljem, ma nii väikestest küll aru ei saa, et kas on ikka õige lehis. Teine kapsoidie ja kaalikate külv on tärganud. Võsaülaste esimesed õitsejad on nagu ikka ´Taavi `ja siis ´Maret `.
lihtsalt ilus














´Printal `tegi peale kaheaastast pausi jälle õie










´Splendid Cornelia ` on idahüatsintidest esimene














liblika ja lille armastus, kanakoole ´Brazen Hussy ` 













28. aprill hommikul UDUVIHM, paar tundi lõunapausi ja siis PADUVIHM.  Upume veel rohkem. Teen muud.
29. aprill PÄIKE PAISTAB, kohe hommikust saadik ja õhtuni välja. Nüüd läheb aial kiireks, Õisi hakkab tulema sellise kiirusega, et on raske kõigi aialoo ajalukku jäädvustamisega. 
Kõrgematel ja kuivematel küngastel sai täna isegi fokindada. Näiteks kuuskede all. Lasin teha Ülol ühele fokinile lühikese varre, Nüüd on mul kaugfokin ja lähifokin, kasutusel vastavalt kõplamisasendile. 
Esimesed varajasemad priimulad õitsevad
kõige uhkem oli täna tšehhi priimula P. x pruhonicensis ´Ostergrun `













Alustavad ka pehmekarvased ja kõrvikud
kõrvikpriimula P. auricula ´Adrian Evans `













tänane üllatusõitseja, SS-lt saadud kannike, mida ta tinglikult nimetas Viola orientale ja mis mul juba 2013 aeda sai aga siiani ma õisi polnud näinud











minu täisõies Radde püvilill F. raddeana tervitab Helenit













täna avanesid kevadadoonise A. vernalis esimesed õied













ja esimese õie sai lahti ka kevadmagun Sanguinaria canadensis ´Star `














kevadkoer naudib päikesepaistet













siberi koerahammas Erythronium sibiricum ´Belõi Klõk ` ei vea ükski aasta alt ja sel aastal ei taha õied lausa ära mahtuda












Karukellad pressivad ka oma esimest õit lahti. Homme on vast juba uhkemad.
külvasin Pulsatilla albana pärsia kurekella aga siis peaks see olema kollane, küll on P. albana ssp amena seda nägu ???












Viola " KüchienKatije " :D tervitab Köögikatat ja teatab ühtlasi, et merikann on elu ja tervise juures :D












Udunummide kribalate hulgas üks nummimaid
kaljunartsiss N. rupicola














norutulp T. binutans pääseb veel kord pildile, sest on sel aastal kuidagi eriliselt uhke













Ma ei oska kuidagi ära kirjeldada seda õnnetunnet, mis mind täna valdas kui peale pahasid ilmu jälle õue mängima sain. Vahepeal suutsin muidugi ennast ka aedniku tüüpilisse muremerre uputada, sest kõiki loodetud ninasid ei leia, vesi lainetab valedes kohtades ja nii edasi aga siis tuli järjekordne õnn õuele ruuge bussi näol ja selle kõhust tõsteti välja see
mille peale töölt laekunud Ülo tegi oi-oi-oi ja siis me hakkasime istutama. Paljasjuurseid ROOSE. 













Tänane õnn koosnes siis järgnevaist : 
Hostad ´Sandhill Crane `, ´Avocado `,´Captain`s Adventure ` ja ´Lakeside Paisley Print `
kerakellukas Campanula glomerata ´Twisterbell ` 
kullerkupp Trollius x cultorum ´Cheddar `
karvane piiphein Luzula pilosa ´Grunfink `
roosa muulahein Muhlenbergia capillaris
paplilehine kask  Betula populifolia
sitka lepp Alnus sinuata
valge mänd Pinus strobus 
harilik kuusk Picea abies ´Vermont Gold `, mis minu suurel palvel Nurga puukoolist telliti
ja roosid (kes oleks seda võinud arvata)
´Pink Grootendorst `
´Suaveolens `
´Gelbe Dagmarn `
´Henry Hudson `
ja kollane kibuvits R. foetida ´Persian Yellow `

Ja ma mõtlen hirmuga selle peale, et ma pole veel jõudnud elupuudeni, enamuste kõrrelisteni, ilupõõsasteni, kurerehadeni, männasmailasteni ja muu mudruni !!!
Selline aprill siis. Eksperiment blogi kui tõeline päevik, kas jätkan samas vaimus või ei, eks näis. Emotsioonid õnnest masenduseni vastavalt ilmaoludele. Õnne ikka rohkem :D Ja kuigi ka homme on veel aprill, siis see on see nõidade ja luudade värk ja eks 1. mai näita kuidas on. Kas luual või luuaga :D

neljapäev, 28. aprill 2016

talvised sabad ja natuke uut

Nagu alati tuleb kevad ootamatult ja talvised sabad jäävad tegemistes maha. Vahepeal läks ilm nii ilusaks, et tubased tegevused olid välistatud. Aga naljakuu aprill on üllatusi täis ja heade ilmade lõppedes võis siis võlgu likvideerida või mida iganes. Pika hambaga, sest tegelikult tahaks nüüd juba õues mängida.
See pole otseselt saba. Ma lihtsalt ei saanud peale Mesilaseema lõpetamist heegelkonksu käe küljest lahti lasta ja tegin telefonile jalutuskoti, et selle ikka vahel aeda kaasa saaks võtta. Aga ega sest asja pole, mul ju taskud mulda ja muud huvitavat alalõpmata täis. Vaja oleks ikka nahkmantlit.






Ühe pisikese tirtsu kleidlaadne. Selle tegemine venis küll juba kahtlaselt kaua aga esimese variandi proovis selgus, et tirts osutus arvatust suuremaks.











Väike puuehete tegemise katse














Siis kui mul ükspäev tuju väga pahaks läks nende vidurate ilmade peale ja ma endale antud lubadust murdsin ja ühe laua võõpasin.

Imbi ja Ärni Kuradiga kratidiili tegemas :P










ja veel üks katsetus









Lõpuks sai ka sõpsi puukast värvid peale














teiselt poolt ka














Eile lõpetasin enam-vähem EPP teise pildi. Nüüd on uus kitsaskoht, mis vajab lahendust. Värnits jääb kohutavalt läikima. Peaks vist mati laki leidma, see ehk parandaks asja. Mõtlemise koht. Aga ilmselt on ka aega mõelda, sest ma suvel nii pikaldast tegevust ette võtta usutavasti ei malda. Kindel muidugi ei saa olla, sest sedapuhku on mul idee olemas, mis teha :)












Tänase ilma vastu võitlesin siis selle lauaga. Vihm on tõesti otsa saanud. Aedlema ei saa ma sellegipoolest. Hakkan ehk silte kirjutama.

Suplejad

esmaspäev, 25. aprill 2016

hädasti on vaja matjugalnikut :D

Elik ruuporit, häälepikendajat või kuidas iganes seda väärt riistapuud nimetada. Et me kumbki Üloga ei taha telefoni õue kaasa võtta, siis on täitsa jabur olukord. Minul pole sellist kõva häält, et jõuaksin kõiki korraldusi nii välja hõigata, et kõik kuuleks, Isegi sööma kutsumine on probleem. Sest iga minu samm on väga loetud ja kallis:O

22. aprill oli siis see päev kui mind lillekast ära rööviti. Olin ennast just mõnusalt tundma hakanud koos fokiniga. Esimese reaktsioonina ma muidugi karjusin ei, appi ja hoidsin peenraservast kõvasti kinni aga kus sa siis kahe Muhediku vastu saad. No kui aus olla, siis autosse kobisin juba päris vabatahtlikult, sest loll oleks see, kes jätaks Järvseljale minemata kui lausa viiakse. Ja ilus päikeseline päev tuli sellest, igas mõttes.  Kaasa tõin ainult kaks potikest peterselli ja Taxus caccata ´Repandens Aurea ` aga see on vaid mäe tipuotsake, sest nimekiri jäi Järvseljale. Üldse on mul sel aastal sealt palju soove ja need jagunevad sedasi, et need, mis on absoluutselt väga vajalikud ja need mis on väga vajalikud. Siis need, mis on vajalikud ja need, mis peaksid ka olema. Lõpuks need, mida ka tahaks aga pole hullu kui ka ei saa
Järvselja Taimeaia aura on eriline. Kui seal pole käinud, pole hooaeg alanud. Sel kevadel olen juba kaks riitu teinud. Tänud kaasavõtjatele :) Ja huvitav, seal on isegi taevas sinisem kui mujal :D
Ilm oli superilus, päikene säras, tuul nõrk. Reisijana autos näeb rohkem kui roolijana. Ilus on see kevadine metsavahe oma viimaste sinilillede, õrnade täisõitsemises ülaste, päikesekuldsete varsakabjapuhmikute ja pajudega. Pajud on võrratud.
 Erikujulised, erivärvilised, eriurvalised ja praegu paistavadki just pajud hästi kätte.



Taxus baccata ´Repandens Aurea `














Mis siis aias toimus ? Ikka igasuguseid ilusaid tulemisi. Olen lausa nende tulemiste lummuses sel aastal. Aeglane kevad lubab neid tulemisi rohkem märgata ja nautida.
Martagonide tulemist näen aknast pidevalt ja kuigi enamus on juba kaugemale arenenud, on see kõige toredam faas. Eriti kui tulijad on nii prisked :)











Toredasti tulevad upsujuured. See mu enda seemnest kasvatet, kuna õitsema hakkab ? Läheb vist veel aega. 2010 tärkas seemnest, 2013 julgesin juba peenrasse istutada. Natuke võiks juba õisi loota või läheb ikka tõesti täpselt 7 aastat !
must upsujuur Veratrum nigrum








Murtudsüdamete ja -südamekeste tulek on alati ilus, õrn ja elegantne.
Hariliku murtudsüdame Lamprocapnos spectabilis sort ´Gold Heart ` tuleb ülimalt kaunilt.

























Esimese õie on lahti saanud lumeroosi sort Ellen seeria ´Double White ` aga selle korralikuks pildistamiseks peab pikutama ja roomama













23. aprill varahommikul padusadu ja siis varsti suur sadu lörtsiga. Peenardesse asja polnud :( Kui ma õue jõudsin ja paar pilti tegin jäin rahe kätte. Õnneks oli kasvukas käepärast kuhu me Mustikaga evakueerusime. Aianduslikult täiesti tühi päev. Selline kohati paiguti, võib-olla ja laiguti Eesti aprilliilm teeb mu kurjaks. Süda ja hing on aias ja kere vedeleb toas. Ei tule ka tubastest tegudest eriti midagi välja. Õhtuks olin tige kui herilane ja majakondsed käisid kikivarvul :)

24. aprill - öösel oli miinust, korraks. Vast nii -2 kuni -3 C aga kolme ajal juba tõusis udu ja siis läks 0 C kanti tagasi. Ka hommikul oli udu, tihe ja kuidagi kestev. Külm ka. JÄLLE ei saanud õue. Hakkasin tubaseid asju tegema ja siis hakkas ilm minema ikka valgemaks, soojemaks ja helgemaks. Isegi päike paistis. Riidesse ja vutt, vutt õue. Suurelt lubatud lõokannused pidi peenrast kätte saama. Need, kes sel aastal ilma jäävad saavad järgmisel kindlasti. Ma tõesti ei teadnud lubamise ajal, et lõokannused enamuses juba ära õitsenud ja ma lihtsalt ei leia enam vajalikke värve kätte.  Sain natuke veel jalutada, lõigata paar vajalikku pajuoksa ja teha paar pildiklõpsu. Siis hakkas jälle tuulutama ning ka õrnalt tibama ja õhtuks oli suurem sadu juba kaugelt näha. Vähemasti ei sadanud lund nagu paljudes Eestimaa paikades.
norutulp T. binutans õitseb juba ppar päeva aga pildistamise momenti ei olnud, see on päris hea hetk. Pole päris kinni ja pole ka täitsa avatud.












üks tibula :) helveetsia paju Salix helvetica














verivärske hariliku kuuse Picea abies pliiatspeenike ´Pendula ` kuigi mina kirjutaks pigem  f. pendula Soomest ja teolt tabatud Meeri. Nii need hekialused augud siis tekivadki :O











Natuke elu on juba ka kasvukas. Kapsoidide ja muu mudru taimetibud, kenasti kosuv redis ja
kausihernes :D














Laussadu ja +6 C. Selline päev oli siis.

25. aprill
Meie vihmade mõõt on ääreni täis. Ülo jäi hommikul Otisega PARKLASSE kinni. Peenardesse eriti ronida ei saa. Kivilas ei ole ka niipalju midagi kõbida, seal saaks. Sibulikest on siis välja läinud vaid ´Kappa `ja ilmselt ka ´Taara `kuigi ma sellest ühte pisikest tutikest püüan reanimeerida. Futu jutu peale uurisin lähemalt ka vaipsasikut, ongi elus aga natuke teise koha peal :D Ja täna tuli jälle  õnne õuele. Ülo tõi Aiasõbrast taimekastikese. See on igal aastal sama põnev kui kevadiste sibullillede ootus. Hilissügisene emotsioonitellimus. Kesse enam mäletab, mis tellitud sai. Ikka väga põnev on kevadel oma sügisest mõttekäiku taastada :D
Lasin kasti kasvukasse tuua, ise valmis paljaskuurseid puulapsi potistama, aga oh meeldivat üllatust. Enamus neist läheb otse istutamisele. Pajudel pidi puukoolis oksad kärpima, et need autosse ära mahuks. Ülo tark poiss võttis lõigatud oksad kaasa. Ehk saab neile juured alla ja alati võib ju mõnel just sellist paju väga vaja olla. Mina olen igatahes selle taimelaariga ülimalt rahul.
Mis ma siis sain :D
Disporum cantoniense kantoni haldjakell ´Green Giant `
Iris louisiana ´ Bold Pretender `


Miscanthus sinensis sordid ´Red Chief `, ´Rotfeder ` ja var purpurascens.
Lihtsalt katsetamiseks
Heptacodium miconoides seitsmepojapuu
Palownia tomentosa  viltjas printsessipuu
Itea virginica  virgiinia iitea ´Henry´s Garnet `
Crataegus x persimilis  sarnas-viirpuu on vist ka katsetamiseks ja sellega on mul nüüd ka segadus, sest Aiasõbras on see nimetet ploomilehiseks viirpuuks ja nimeregistris on ploomilehise ladina keelne nimetus C. x prunifolia. On siin nüüd jälle tegu sünonüümidega seotud segadusega või lihtsalt segadusega? Peab asja uurima.

Crataegus pedicellata ( C. coccinea ) raag-viirpuu ( sün. ontario viirpuu)
Vaccinium corymbosum kännasmustikas ´Early Black `
Rosa rubiginosa (sellel on ka kuhjaga sünonüüme) näärmekas kibuvits
Ja lõpuks, et mul on suur vajadus PUUDE järele, siis :
Acer pseudoplatanus  mägivaher
Acer rubrum  punane vaher
Salix alba var vitellina hõberemmelgas, mis peaks olema kuldkollaste noorte võrsetega
Salix alva var vitellina ´Chermesina ` = ´´Britzensis `, mis peaks olema punaste võrsetega
Nende pajude osas mul küll täielik kindlus puudub, et kas ikka vastavad mõlemad nimele, sest kataloogis on punasevõrselise all kollasevõrselis nimi ja vastupidi. Aga nii ehk naa on mul ühte kohta neid pajusid vaja. Olgu siis kuidas on. Loodan ikka, et on.
Ulmus pumila  madal jalakas
Homme läheb istutamiseks, tehku siis ilm mida iganes !

neljapäev, 21. aprill 2016

aprilli kolmas seitsepäevak

Esialgu oli kõik suurepärane edasi. Ilm endiselt täitsa mõnus. 
16. aprill - sõber Hillar tegutses küttepuudega. Kõik uued puud said istutet. Aed niipalju kammitud kui ma üldse kammida kavatsesin ja rohkemgi veel.
Isapardi etendus oli olnud muljetavaldav.
Armunud paar














esimene tulpidest alustas Neustrujeva tulp T. neustruevae. Tervitused Futule :) Kõik ülejäänud tulbimajandus on kaugel maas.












Tuli ka üks lausa geniaalne lahendus mõnede taimede ümberistutamiseks ja õhtupooliku veetsime armsate sõprade seltsis. Mis saaks veel toredam olla !

17. aprill, soojapoolne aga üsna tuuline. Niisama nokitsemise päev. Alati ju on. mida nokitseda. Kui kõik ausalt ära rääkida, siis väga suur osa aiaajast läheb lihtsalt ilus olemisele, mõtlemisele, unistamisele ja ninade otsimisele.
mugul-murtudsüdameke Dicentra cucullaria ´Pink Punk ` õitseb täies ilus kui samal ajal palju soojemas ja soodsamas kohas olev liik alles ronib maa seest välja. võta siis kinni, mis reeglitele taimed alluvad. Siinkohal tervitused Helile ja tema kanamajandusele :D









18. aprill oli väga kõledatuuline. Hommikul sadas nõrka vihma aga kui päike paistis, siis oli täitsa soe. Igatahes jopega pildiringi tehes hakkas lihtsalt palav. Nakitsesin põõsaste kallal. Aed ärkab üha rohkem elule. Nartsissidel nupud, vanadel headel nimetutel priimulatel esimesed õied. Robinal hakkavad tulema kobarhüatsindid ja idahüatsindid. Esimene linnupiim õitseb. Püvililled sirguvad. Öö oli soe ja niiske. Muru startis. Kui selliselt edasi läheb, on oht. et esimene niitmine tuleb aprillis. Tahaks siiski kuidagi maisse venitada aga kui kuu lõpus lubatud soojemad ilmad tulevad siis vaevalt. No Põmps on korraliku tehnohoolde saanud ja lahinguks valmis. Mis lahinguks, see ju lausa sügiseni kestev sõda :D Õnneks mulle endiselt niitmine meeldib.

19. aprillil olen lõhestunud isiksus. See algas juba eelmisel päeval ja see skisofreemiline seisund tabab mind igal aiahooajal. Eriti kevadel ja sügisel. Kas minna aeda, trotsides tuult ja muid ebamugavusi või olla toas ja lõpetada (sügisel alustada) talvest jäänud sabasid. Sügavsajune külm hommik. Ilmateate toetusel kuulutasin välja vihmapüha ja panin tunked pesumasinasse. Varsti peale nende kuivama panekut kahetsesin sügavalt oma otsust. Päike säras nagu peletis. Soe oli ka. Tegin tiiru, tegin pilte ja tulin tuppa, et leida midagi ilmale vastavat selga. Ikka aiatöödele siirdumiseks. Seni kuni ma kohmitsesin jõudis kohale padusadu. No kas ei aja pahurdama. Ajab ja kuidas veel. Tegelesin siis hädapäraste jagamiste ja istutamistega orhideede vallas. Lõpetasin ühe pooliku asja ära ja terve selle aja säras jälle päikene kuni... Kui tuju läheb väga pahaks, peab tegema midagi vastalist. Olgu see siis kasvõi iseendale antud lubaduese rikkumine. Nimelt olin endale lubanud, et enne ühtegi lauda ei pintselda kui vanad asjad on lõpetatud ja mõned lauad ka majast välja sokutatud, sest kuhu need siis kõik ometi panna. Aga vot  sel õhtul ma ikkagi ühe lauakese ära võõpasin. Natuke nagu parem sai küll. 
see on see, mida ma uksest välja astudes näen ja see isegi meeldib mulle













võta siis nüüd kinni, mille ma olen kas hamsterdamise või rohevahetamisega saanud :D kas kobarhüatsindi või ... ?












balkani nõmmkann Androsace hederantha








punane nõmmkann Anrosace carnea














20. aprill - ilm vidurdus veelgi. Vihmahood, manna ja kruubisadu, külm tuul. Siiski ronis temperatuur +6 C ja tuulevarjus oleks päris mõnus olnud põõsaid naksida aga see pidev evakueerumine suure musta pilve lähenedes. Ent  kasvuhoones on redis jõudsalt kasvanud. kausihernes näeb oivaline välja ja kapsakülvid ka. Aed näikse ka ilmaga üldiselt rahul olema. Kõik asukad vast mitte aga valdavalt küll. 
21. aprill - ilmateade lubas kuiva ilma. Kui see välja arvata, et hommikupoolikul tibas vihma ja oli ainult napp +3, siis oligi ilus ja kuiv ja isegi tuul puhus vaevaliselt. Sain oma põõsad, mis hädasti kääre vajasid ära nahistatud. Külvasin teise satsi kapsoide ja kaalikad kasvukasse. Küll võib ikka mõni inimene hoogu minna. Mingil hetkel tuli ikka mõistus tagasi. Ei külvanud kümmet erinevat kapsast igat 20 :D
hiid-kirgaslill Chionodoxa luciliae Gigantea rühm ´Lilacina `













ja ´Alba `
ma kohe ei saanud seda pilti panemata jätta !













mõni tuleb sellise jõuga, et mullakamakad lendavad aga kui see kord juba õitseb, siis ilusa pildi saamiseks peab vist lehti pesema hakkama












Tegelikult on aias praegu üsna aeglased arengud. Eks ilmad on siiski suhteliselt jahedad ja mingit liigset kiirustamist ei ole. Ja ongi hea. Aga kui nüüd ühel päeval soojemaks läheb, siis ilmselt toimub plahvatus. Kui aed ei kiirusta, saab jälgida tulemisi ja need on vahel võluvamadki kui juba täisõitsemine. Praegu on püvilillede loomise aeg.
sedasi hakkab looma näiteks vene püvilill Fritillaria ruthenica













aga Radde püvilill  F. raddeana tuleb hoopis sedasi













Igatahes tõi tänane päev natuke hingerahu tagasi.