pühapäev, 22. detsember 2013

okaspuud vol 2

Elupuud mulle meeldivad, eriti nende lõhn. Käin vahel ka talvel neid silitama ja lumest puhtaks sasimas, et lõhna kätele saada. Kasvavad usinalt, eriti need, mis on väga soodsasse kohta kasvama saanud. Mis ideaalses kasvukohas ei ole on veidi aeglasemad, õnneks pole ükski nii valesse kohta sattunud, et peaks hakkama ümber istutama või no peaaegu ükski. Eriti muresid pole mul nendega veel olnud, eks minu aiaaeg ei ole ka ju nii pikk, et probleemid peaks olema. Näevad toredad välja ka, tume- ja helerohelised, kollakasrohelised ja kollased, kirjud, suured ja väiksed, ümarad, koonusjad, kuhikjad, küllus missugune.
Minu vanemate juures kasvasid kaks elupuud, mitu aastat kasvasid ja üle meetri ei suutnud kuidagi kasvada. Kahju hakkas neist, tõin ära meie nn vanasse parki (esimene plats, kuhu puid istutasime ja kus mõni puu ka juba noorukiikka on jõudnud või vähemalt noorukile sobivat kasvu näitamas). Olid ikka kohutavalt rääbud, nüüd tundub et hakkavad kosuma ja kasvutuure üles võtma. 
harilik elupuu Thuja occidentalis












ja sordid
´Aurescens `
suve keskpaigani kollane...












...siis rohekaskollane...












...talvel mõnusalt samblakarva












`Mr. Bowling Ball ` peaks olema ideaalne kera aga minu oma meenutab pigem ragbipalli, noorusvorm ja kahjuks kardab kevadtalvist päikest. Ehk peaks selle päris varju istutma ?













´Degroot`s Spire ` peaks olema kirjade järgi tõeliselt kitsassammasjas vorm ja esialgu sedasi ka paistab olevat













´Danica ` täiesti muredevaba mütakas, ilus igal ajal













´Dumosa ` ka ´Dumosa Plicata `













´Filiformis ` niitjavõrseline ja väga põnev, pildile igatahes raske saada
detail :D












hea otsimise korral võib siit ka terviku leida












´Golden Globe ` on 8 aastaga saavutanud lubatud 30 aastase tulemuse, suuremaks enam ei tohi, käärid avitage !













´Golden Perle ` toreda väljanägemisega nii suvel kui talvel, peaks olema aeglasekasvuline aga mulle tundub, et rühib päris kiiresti. Igatahes on kahe aastaga kasvanud märgatavalt, pisitaimest poolemeetriseks.
suvel











talvel













´Golden Tuffet ` selline naljakas latakas millega ka lugu kaasas käib. Hea sõber helistas kui ma esimest korda seda taime puukoolis vaatasin ja küsis, et kus ma olen ja mis ma teen. Vastasin, et vaatan elupuud ´Golden Tuffet `. Tema hästi ei kuulnud ja imestas siiralt : " Elupuu eest 30 tuhhi, hull oled või ! " 













talvine kaitsevärv












´Holmstrup ` edeneb kenasti, peaks ka üsna kitsavõraliseks jääma













´Lutescens ` on nimi mille all toodud, netiavarustest sellist sorti ma pole leidnud. Väga kollane ja saab igal kevadel veidi ka päikesekahjustusi, seega areneb aeglaselt.


























Kasvab ka nime poolest ´Wareana Lutescens `mis üsna roheline. Mulle tundub, et siin on midagi segi läinud. Uurides ´Wareana `pilte olen arvamusel, et see on õige nimi alljärgnevale. Kas ei võiks siis eelmine olla ´Wareana Lutescens `?

























´Malonyana Holub ` on väga toreda väljanägemisega, mulle meeldib













´Micky ` peab olema aeglasekasvuline koonus ja tundub, et kiiret kasvamisega tõesti ei ole













´Mirjam ` peaks olema ´Danica `kollane õde













´Rheingold ` 













´Sherwood Moss ` on veel nii pisike taimelaps, et temast ei oska midagi arvata. Noorusvormina sai täisvarjulise kasvukoha.













´Smaragd Light ` kollakasroheline suvel, vana sambla karva talvel (minu lemmiktoon roheliste seas), aeglane, ootab uut kasvukohta uues peenras. Aga kus on tema heledad tipud ma polegi aru saanud või on seda nii vähe, et jääb märkamatuks. See pilt on rohkem hr Mustikast :D













´Spiralis ` on saanud sokusarvedega sügatud ja näeb välja kui miski sarviline sammas. Plaan oli teda natuke kääridega ilusamaks ja ühtlasemaks muuta aga sel aastal jäidki paljud plaanid kahjuks plaanideks. Uuel hooajal uue hooga. Praegu tundub see isegi kassile kahtlane.
aga see roheliste elupuude talvine tumeroheline on ilus











´Stolvijk ´ on küll nüüd üks, mis peab kindlalt liigutatud saama, sest ´Mint Julep `kasvas tema kukile ja väiksem kahest tuleb kolida

























´Tiny Tim ` on armas pisike ja juba peaaegu kerakujuline













´Weissbunt ` kasvab aina ilusamaks. Olen teda ka suuremana enda omast näinud. Uhke oli.













valged tipud ei ole sel sordil ehk talvel nii nähtavad kui teistel minu kirjuokkalistel











Ühe elupuu olen ikka ise ka pistoksast kasvatada suutnud, tean, et see on sort aga pistoksa võtmise ajal olin ikka veel nii roheline, et arvasin küll nimi meelde jääb. Ei jäänud, puuke aga kasvab.













Hiigel-elupuu Thuja plicata alguses eriti kasvu ei näidanud, paaril viimasel aastal on aga kenasti hakanud juurde võtma ja mingeid kahjustusi pole ka olnud, kujult pisut metsik aga selline see puu ilmselt ongi


























Korea elupuu Thuja koraiensis tuli mu aeda imetillukese taimena ja ilmutab tõsist tahtmist kiiresti suuremaks kasvada. Oh, mis ilusad valged okkaalused sel on.














Ida-elupuuga Thuja orientalis on eestis nii nagu on, saartel on minu teada isegi viljumist olnud. Seemnest külvatud on küll imelist kasvukiirust näidanud, näis kuidas see talv nendega käitub.

Elupuudele sappa sobib ka minu ainuke hiibapuu Thujopsis dolabrata, mis siiani kahjustusteta aga väga aeglaselt edasi rühib


























Ebaküpressidega mul sisulised ja sügavad suhted puuduvad. Alguse tuhinas mõned mägi-ebaküpressid Chamaecyparis pisifera soetasin, ei meeldi neile minu juures. Ainuke, mis vaikselt ja tänu väiksusele kahjustusteta kasvab on ´Filifera Nana `
suvel












talvel












Kaks väga kena kääbikut ´Miko `ja `Tsucomo ` ei hakanudki korralikult kasvama, kiratsesid ja muutusid aina inetumaks. Üks neist sai lõkkesse mõistetud läinud suvel ja eks teiselegi jääb sama tee. Kahju muidugi aga kõik ei kasva igas aias, sellega tuleb leppida. ´Boulevard ` on saanud kahel viimasel talvel nii suured kahjustused, et tema uuesti ilusaks saamine on kahtluse all. Kuidagi enam-vähem on hakkama saanud ´Squarrosa ` (vist aga pole päris kindel ka) ja peale Muhediku soovitust teha sellest nn tüvivorm sobib see oma kasvukohta palju paremini













lähivaates on see selline, seda on ka elupuu noorusvormiks pakutud. Ostsin ma ta mägi-ebaküpressina aga nende kadakalaadsete :D suhtes olen ma siiski üsna võhik ja selle ostmise ajal olin suisa loll. Hiljem pole ka enam eriti süveneda jõudnud, seega kui kellelgi on mingi teine arvamus, siis tahaks seda teada.






Sinihalli ebatsuuga Pseudotsuga menziesii var glauca sort ´Compacta Pendula ` on saanud kõigil oma kolmel kasvuaastal vähem või rohkem talvekahjustusi. Loodan, et karastub ja ikka natuke kasvab ka.













Minu kaks värd-jugapuud Taxus x media kõrbesid eelmisel talvel hoolimata täisvarjulisest kasvukohast poole või isegi enama võrra madalamaks. Ühe puhul see mulle isegi sobib ja ma hakkangi teda mütsakana hoidma.













Hariliku jugapuu Taxus baccata sort ´Suumergold ` seevastu kasvab täitsa hoogsalt ilma ühegi kahjustuseta
suvel












talvel












Kadakatega on nii ja naa. osad kasvavad kiiremini oodatust ja osad (huvitav, et raskestikasvatatavate kilda kuulub just harilik kadakas) on lausa murelapsed. Informatsioon, mis tuleb aednikelt on veelgi murelikumaks tegev, kadakatel vaestel on tõesti praegu vist rasked ajad.
Harilik kadakas Juniperus communis
´Arnold ` seda sorti olen proovinud mitu korda kasvama saada ja ikka on see kätte ära surnud, ka viimase arvasin olevat sama teed läinud aga siis jäi üks pilt üle ja ajaloos kaevudes selgus, et ometi on üks isend kasvama jäänud ja kasvama hakanud. Näis, mis saab edasi.
Eks oli suvel päevaliiliate vahel peidus, väike veel nagu ta on











´Depressa Aurea ` on ka üks neist okaspuudest, mis said päris alguses Räpina RMK- st toodud, selle sordiga olen väga rahul, ei mingeid probleeme. Kui kõik keldrimäe kadakad said kevadtalvel kahjustused, siis see oli ainuke, mis pidas vastu.
noored võrsed on vägagi kollased ja atraktiivsed












aga ka talvine värv on põnev












´Green Carpet ` on aeglasekasvuline pinnakatja













`Greenmantle ` ( ka ´Grüne Mantle `) on eelmisest kiirema kasvuga, pilt kevadine, kahjustused veel välja lõikamata. Keldrimäe kadakatel saidki kannatada just alumised oksad maapinnal oleva lume peegeldusest.













´Hibernica ` kaks ühel ajal ja ühesuurust istikut, üks kiviktaimlas (no ei kasva, aga inetu ka pole) ja teine peenras, kahe aasta edusammud silmaga näha













suvel












talvel, aga kas see just selline karvik peaks olema ?












´Horstmann `seda sorti tahtsin lasta kasvada pisut kõrgusesse enne kui see vabalt mööda maad voolama hakkab. Paraku võttis eelmine talv pool tema kõrgusest. See vist ei ole hea mõte, las nüüd kasvab nagu ise soovib, kevadel võtan toed ära. On iseenesest üsna kiirekasvuline


























Seda, et hiina kadakat Juniperus chinensis pole mõtet aeda üldse tuua ma teadsin aga kiusatus sai ikkagi võitu ja kaks talve tagasi siiski ostsin sordi ´Blue Alps `. Ei, see pole surnud, täitsa elus on aga küllalt korraliku suurusega taimest sai kahe talvega väga pisike. Kõrbes ikka korralikult.
nii palju siis seda veel on, samas on päris pika oksa suvega kasvatanud, ehk pinnakatjana saab sellest isegi asja. Siiski jääb see ka ainsaks selle liigi esindajaks minu aias.









Kaljukadakas Juniperus scopulorum 
´Blue Arrow ` igati tubli, kiirekasvuline, korraliku kujuga ilma abistamata ja kahjustusi pole ka üldiselt olnud. Üleeelmisel talvel pisut olid okkad päikesküljest pruunikad aga see taandus.













´Skyrocket ` oli sort mida ma tänu interneti piltidele ikka väga ihaldasin. Vahel erineb elu paraku piltidest, mitte et see nüüd väga kole oleks aga erilist ilu ka pole. Pealegi ei teadnud ma ostes, et see sort saab ilusa kuju vaid aedniku kääride abiga. see teadmine jõudis minuni siis, kui puu juba 1,5 m kõrge haraline hõredik oli. Pügamine on asja parandanud, usun et parandab veelgi. Inimene õpib ikka tõesti kogu elu.
ilusat kuju sel veel pole aga tihedust hakkab tasapisi juba tulema











´Springbank ` on nüüd küll seda karva, mida ma omal ajal lootsin eelmiselt. Ilmselt hea kuju saamiseks vajab ka see sort kääridega kaasaaitamist. Kitsed on seda tööd minu eest juba alustanud, paraku ladvast ja sinna see kõrgus läheb.
kui nüüd uuel hooajal ka laiusest seda koomale võtta, siis hakkab ehk midagi kujunema











okaste värv on sel sordil tõesti ilus

























Pfitzeri kadakas Juniperus x pfitzeriana
´Golden Shower ` oleks väga ilus oma värskete kollaste okaste ja püstise kasvukujuga, aga saab igaaastaselt mingil määral päikesekahjustatud ja see võtab kasvuhoogu maha













´Goldkissen ` ka see sort saab talvekahjustusi aga kasvab peale kahjustuste väljalõikamist kiiresti esialgsesse mõõtu ja enamgi, seega on üsna lühikest aega pisut räämas













´Mint Julep ` on kiirekasvuline ja nii vahvalt roheline, talve käes ei kannata. Endamisi kutsun Jõlepiks, sest tema eest pean mitu puittaime teise kohta viima













´Old Gold ` pole eriline iludus, igaaastased talvekahjustused on muutnud keskosa tühjaks, ei paista ka suvel silma ei erilise kuju ega värviga, talvine pronksjas jume on isegi huvitavam













´Pfitzeriana Aurea ` kiirekasvuline, siiani kahjustusteta, kollased võrsetipud paistavad talvel isegi paremini välja
suvel












talvel












´Pfitzeriana Glauca ` kiirekasvuline ja kena pinnakatja













Kirju kadakas Juniperus squamata
Selle liigiga on nii ja naa, jälle! Saavad päiesepõletusi, olenevalt sordist ja kasvukohast kas vähem või rohkem.
´Blue Carpet ` on superkiire kasvaja, kevadeti pruuni kõige vähem. Eelmise talve lõpp siiski võttis maapinna poolsed oksad, sest kasvab keldrimäel. Aga ka peale kahjude likvideerimist on sel suurust ülearu.

2011 oli selliste mõõtudega











2013 detsembris selliste mõõtudega, kevadel sai 1/3 välja lõigatud, selle rippuva oksa pidanuks ka ilmselt täielikult ära lõikama aga ju siis korraga ei raatsinud. Kui ma tahan seda koos teiste kadakatega keldrimäel hoida, siis pean hakkama ilmselt kärpima








´Blue Star ` vajab samuti igakevadist kohendamist, õnneks mitte väga suures mahus, on armas ja väike ja paistab kenasti välja nii suvel kui ka lumeta talvel. Kui lumi maas, siis on paraku lume all täiesti peidus.


























´Holger ` suhteliselt aeglasekasvuline, sel kevadel üks oksake pruun, muidu mitte













´Mayeri ` võiks kasvu poolest olla juba võimas aga igal kevadel tuleb pooled oksad eemaldada, sest on pruuniks kõrbenud













Laiuv kadakas Juniperus procumbens ´Nana ` on väga tubli ja vastupidav, eriti kui arvestada, et roomab tavalises peenras mullapinnal ja ma pidevalt kohendan seda kääridega teiste taimede järgi. Et see on juba päris kaua sel kohal kasvanud (mis pole kõige õigem koht, aga istutades ma veel seda ei teadnud) ja kenasti vastu pidanud, siis ei näe ka põhjust tema kasvukohta muuta. Kui ma seda kadakat pidevalt ei kärbiks, oleks seda vist pool aeda täis













Roomav kadakas Juniperus horizontalis
Selle liigi sordid on kadakate seas tublimad, talvekahjusid vaid haruharva, kasvukiirus enamasti kiire ja tormilise kui pole tegu just aeglasekasvulise sordiga. Küll on aga mõned sordid (Wiltonii, Ice Blue, Jade River)väga sarnased väljanägemiselt.
´Golden Carpet ` hästi aeglane kasvaja, kas just nii väga kuldne aga üldiselt pole sel viga













´Jade River ` kasvab rõõmuga













´Limeglow ` on muhe muunduja, sellist talvekarva ikka igal pole
kevadsuvine












talvine












´Monber ` (Icee Blue) on ´Wiltoniist ` tõesti ehk kraadikese sinisem













´Saxatilis ` näeb natuke teistmoodi välja, nagu mets pealtvaates

selles kasvukohas jäi kaktusele jalgu :D ja kolisin kaugemale










elas üle, talvel läheb lahedalt tumedaks












´Wiltonii ` 8 aastat minuga koos, alumine ots kasvab muruniitmise järgi, vabalt oleks ilmselt juba 2 m müürist kaugemal. Seda kadakat käiakse kogu aeg katsumas, eks see annab talle jõudu vist


























Sabiina kadakas (kasakakadakas,mis huvitav uus leid nimede andmebaasist minu jaoks) Juniperus sabina













´Variegated ` pole just kõige kibedama kasvuga, talvel isegi efektsem kui suvel


























Virgiinia kadakas Juniperus virginiana
´Grey Owl ` selle ostsin vist küll nime pärast :D, kasvab kiirest ja näeb hea välja pinnakatjana













´Hetzii ` tore ja kiire kadakas, selle koha jaoks liiga kiire ja see tõotab jälle kolimisi ehk kahe aastaga pisikadakast pinnakatjaks


























Ja viimane kadakatest on selline täpiline, viis korda ümber istutatud ja ikka elus ! aga nime ma ei teagi













Lehised on ääretult sümpaatsed puud, kiire kasv seal kus seda vaja, vahvad liigid ja sordid (lehiste sortide poole tuleb nina kindlasti pöörata)
Euroopa lehis Larix decidua
Organiseerisime esimese lehise endale juba siis kui me veel eriti midagi puudest ei teadnud a eriti ei kujutanud me ette, et lehised sellise kiirusega kasvada võivad. Majale liiga lähedal kasvanud kuuskede asemele istutasime euroopa lehise !!!. Õige varsti selgus, et kui me seda vaos ei hoia, siis muutub ka lehis majale ohtlikult lähedal olevaks kõrgeks puuks. Nii ongi meil nüüd üpriski ebamäärase kujuga puu, mis pigem laiusesse kui kõrgusesse kasvab.













´Horstmann Recurved `  tore sort, ilmselt peab ise ka suunama tema kasvu, et tulemus oleks just see, mida vaja
kohe esimesel kasvuaastal tekitas käbid












talvel on kõik vallatud kurvid näha












Jaapani lehis Larix kaempferi 
Liik kasvab kuidagi ümarana ja laiusesse, eks seda ole kitsed kiusanud ja tuuled räsinud













kuldne lehisesügis












´Diana ` siis teine kurviline ja käänuline, tore igal aastaajal vaadata
suve lõpus läks ootamatult õitsema












esimese tõsise hallaöö hommikul












detsembris












Kuriili lehis Larix gmelinii var japonica on juba puu moodi













Olga lehis Larix gmelinii var olgensis võtab hoogu krundi piirile istutatud nn tuulekaitsereas koos hübriidsete lehistega













Metasekvoia Metasequoia glyptostroboides 
Kaks talve tagasi istutasin kaks taimekest (Liina käest, oli vist Aivari seemikutega tegu). Üks andis okkad sel talvel, teine elab vapralt edasi. Näis kauaks seda jätkub, ehk suudabki ellu jääda. Katma ma ka ei hakka
siin need siis kõrvuti on












Kanada tsuuga Tsuga canadensis
Kaks pisikest ja meelepärast sorti, kasvavad aeglaselt. Nagu ikka tahab inimene seda mida ei saa, vot need võiksid jälle kiiremini kasvada.
´Jeddeloh `













´Nana `













Okaspuude kollektsioon peaks nüüd vist olema üldiselt kirja saanud. See on väga hea moodus enda aiaasjades selgust saada. Kadakaid ma ilmselt juurde ei taha kui just millegi imelise otsa ei satu, aga see on praegu. Kindlasti tahan lehiste, nulgude, mändide ja kuuskede sorte, eriti kääbikuid. Huvitava elupuu toon ka koju kui kohtan. Iseasi kuhu ma need kõik panen ? Aga väikeseid ja väga väikeseid ikka kuhugi mahutaks :D
























4 kommentaari:

  1. Nii tore, et oled kogu kollektsiooni üles pannud, ei oskagi midagi öelda :D
    Elupuud on ilusad ja huvitavad. Elu puud.
    Lehised on võrratud, üks parem kui teine. Ei pirtsuta ega midagi
    Ebaküpressidega on meil kehvasti, vähesed, kes vanaks saavad. Ma polegi neid eriti himustanud, aga ometi on üks saanud 33 -aastaseks. Squarrosa istutasin aga kunagi kottpimedasse ja see on koht, kus ta ei kõrbe.
    Kadakatel on tõesti mingi mure, aga meil on naljakas see, et need, kes end ise kuskile külvasid, on hiigla õnneliku väljanägemisega. Mulle tundub, et kui neid osta, tuleb ilmselt valida varjulisem kasukoht, sest päikese intensiivsus on viimasel ajal nii kevadel kui suvel üle mõistuse kõrge.
    Ilusat pühadeaega Sulle, kaasale ja aiale.

    VastaKustuta
  2. Su blogi on ikka väga hää. Mul on okaspuude ja "suure" aiaga ikka väga väike staaž, nii on sinu postitustest palju abi. Kadakad ja muud. keda veel tahaks.
    Puid ja põõsaid ja kõrrelisi tahaks :)
    Olen su aia vaid korra läbi kihutanud, nüüd on hea vaadata ja meenutada, kas ma märkasin või mitte :)

    VastaKustuta
  3. Tore nimekiri. Selle kôrval on mul üks mänd, üks kuusk, üks nulg ja üks elupuu:)

    VastaKustuta
  4. Väga huvitav ja samas õpetlik ülevaade! Suured tänud selle eest!

    VastaKustuta