reede, 31. oktoober 2014

oktoobri viimnepäev

Täna saab oktoober otsa. Ilus oktoober oli. Üldiselt ilusa ilmaga. Valdavalt kuldne kus eredaid värvilaike sees. Lumemannaga 13. päeval, pisikese külmalainega ja tuulepäevadega aga seda vihma, millest kõik räägivad nägin küll viimati nii umbes kaks nädalat tagasi. 
Ise olen mingis hõljuvas olekus. Ma nii ei tahtnud tubaseks veel jääda aga selg ja külmalaine sundisid. Nüüd võiks ju jälle aias möllata aga ega suurt peale jalutamise ja koeraga mängimise enam nagu sellest aiatööst välja ei tule. No käärid on taskus, natuke nokin möödaminnes siit ja sealt, aga.... Samas toas olles on jälle kuidagi ebalev südametunnistus ja ei istu veel ka käsitöö päris kindlalt kätesse. Pühapäeval teen külvid ja lõpetan sellega pidulikult hooaja, vähe sel aastal neid külve ju tuleb ent midagi siiski. Muidugi ei välista ma seda, et mõne põõsa väiksemaks lõikan või lehehunniku prooviks kotti ajan, et kuidas siis ikka see kompost tuleks aga need tegemised oleksid siis juba värske õhu vannid või midagi sellist. Niisama ju ka lõpmatuseni magavas aias ringi ei siiberda. 
suur kivila kivistus terveks oktoobriks, oli selline 10.10.











ja ka 30.10.
see on vaade mu köögitoimkonna knast













25. oktoobril, külmalaine ajal tegin ka paar pilti
punase tamme pruun on ilusa tooniga, selle taga olev vitspaju on veel täitsa roheline












tiigil ei sulanud jää mitmel päeval














Veel saabumata linnukestele on ka midagi pakkuda









































































Viimastel päevdel on sõbrad aednikud teinud ülevaateid sellest, mis veel elus välja näeb. Päris palju näeb. Kivila padjandid ja sõnajalad aga ka muidu vapraid jagub.















naapoli alpikannid on vägagi nummid pirnilehtede taustal













bergeenia ´Variegata ` on eriti kirjuks läinud














ja üldse paistavad igasugused kirjulehelised praegu hästi välja

vastak-kuldhati ´Variegata `







pisipööris ´Tapestry `














kaukaasia hanerohi ´Variegata `














tähtkarvane hanerohi ´Old Gold `















see hiina emajuur ai jaga ka veel päriselt matsu













ja ikka on mõni vapper aster














eks neid vapraid ole rohkemgi veel:)














Praegu on rõõmu nii mõnestki sõnajalast

paar tükki tegelevad siin vahtralehtede kogumisega :D












ja ometi paistab sel aastal suurusehullustuse sattunud ´Hakuro Nishiki`alt välja üks mu lemmik karvik-astelsõnajalg Congestum Group-ist 











Veel pole lehised lõplikult alasti

okkaid jagub veel puusse aga maas on ka imemõnus vaip juba












30. 10. lehised mitmes värvitoonis













Tegelikult on alanud kulupeade ja okaspuude ilutsemise aeg :D
varretu keelikurohi














´Overdam `ja amuuri siidpööris

























kolm õde mändi














hariliku elupuu ´Lutescens ` kollane on ikka võimas























Halloweenikõrvitsat mul pole, mitte põhimõtteliselt vaid see lihtsalt pole mulle külge jäänud. Ega vanad eestlased ka nii hirmus tõsised ei olnud, isegi järelmõtlikuks hingedeajaks on neil sandinaljad ja-mängud varuks, et vaim liiga tõsiseks ja närvuks ei jääks. Peaks ka sel aastal minema jooksma :D
Tundub, et hooaeg on tõesti lõppemas, tuleb oma reetlikku korpust hakata treeningutega piinama. See raseda pardi kõnnak ja sajaaastase ohkimine ja puhkimine hakkab mulle juba tõsiselt närvidele käima. Tahan jälle soorebase sammu ja rabarebase kõndi. Muideks ma olen oma õuel näinud tantsivat rebast aga toona ei olnud veel mul õiget fotokat, et midagi oleks jäädvustada saanud. Esiteks eksitas rebane va kavalpea koera ja siis tantsiskles ise vastassuunas. Vahva vaatepilt oli.
Mõnusat hingedeaega, mis ngu Futu tükk aega tagasi märkis tegelikult juba mõnda aega käes on.

6 kommentaari:

  1. Ilus on Su aed praegu. Eile vaatasin BA-s samuti värvilisi okkalisi, kahuseid kõrrelisi ja raagus põneva olemise ja värvidega võrasid. Kõik kokku moodustas müstilise koosluse, seal on ju kõik juba väga tihe. Ilus nii seal kui Sul (mul ka :D). Ja nii kuni kevadeni välja, paljuke siis sinna seda aega jäänud ongi:)

    VastaKustuta
  2. Sinu kivilat ma imetlen, ikka vägadi ilus on. Küllap peaksin ka rahutute ridadesse kuuluma, sest õuetoimetused on minu jaoks olulised. Käsitöö etapi olen selja taha jätnud ja ei kisu ei heegeldama ega teljetama. Võib olla siis kui mul oleks Futu kangakamber, see inspireerib.
    Häbemata ruttu läks see oktoober ja kõige hullem just ilma poolest polnudki. Kõrrelised jäid ju püsti.

    VastaKustuta
  3. Sügisel on oma võlu, aga aeda olen ma viimasel ajal eelistanud läbi akna vaadata. No mida parata, et ma selline soojalemb olen.

    VastaKustuta
  4. Teljed ei tule veel meeldegi.:) Ja ikka kisub veel õue, no ei ole normaalne. Panin paksult riidesse ja läksin aeda oma poolt tundi tegema. Mees küsis veel üle, et lähedki päriselt õue või. No läksin, irw, aga tulin viie minuti pärast tagasi, sest olgem ausad, see tuul veel, aga tuul koos vihmaga oli liig. Ja merel olla neljameetrised lained. Fui. Ja mis ma nüüd siis teen siis nüüd? Aed on aga aeda ei saa, sest ilm on ees.:) Oijee, aeg laiselda...tere kamin ja jutukas!:)

    VastaKustuta
  5. see üleminekuperiood on igal aastal selline veidi valulik protsess, tänane ilm on suurepärane endast aianduslikus mõttes võitu saada ja toale keskenduda aga ega see kihelus enne ei lõpe kui on selge, et enam ei saa ja tulgu see talv ometi sedavõrd normaalne ja stabiilne, et kogu aeg ei sügeleks :D

    VastaKustuta
  6. Need kõrsikud on ikka igavesti mõnusad! Ja ilusad!

    VastaKustuta