laupäev, 16. aprill 2016

keskkuine

Mõni päev on teistest tähtsam ja väärib eraldi äramärkimist. Eile 15.04 oligi selline päev. Maailma parima taimeaia maailma parin teenindus tõi mulle koju kätte 6 väga olulist puud. Osa neist nii suured, et sõiduautosse polekski mahtunud. 
Need kaks, mis juuripidi kotis said eile istutet. Harilik tamm Q. robur ´Timuki ` ja suurelehine pärn T. platyphyllos ` Pyramidalis Aurea `.
Kolmas lehtpuu on minu kümneaastane unistus harilik vaher A. platanoides ´Drummondii ` Ja kolm kuusekest. Harilik kuusk P. abies. ´Aurea `, ´Rydal `ja f. pendula, millest peaks kasvama pliiatspeenike obelisk. Täna istutame ülejäänud. Aga seda peab küll tõdema, et kohtade leidmine läheb aina keerulisemaks. Ruumi ju on aga, et puud lähevad üha põnevamaks ja vajavad väärikat kohta ning mingiski vaates olemist, siis sellise koha leidmine on juba väga keeruline. 


Esimene nartsissiõis on kevadel märgilise tähtsusega. Nagu koovitajate hüüdki. Viimaseid veel hüüdmas pole aga esimene nartsissiõis alustas õitsemist.
madal nartsiss N. pumilus














Ja eile märkasin, et võsad on rohetama hakanud :) Hea, et suur soe natuke tagasi tõmbas. Kaunis roheline värelus eemal kestab kauem.
vaade Meeriga :D














Peale suurt sadu oli ainuke koht kus kammida sai suur kivila. Seda ma oma õnne (loe: taimesaadetis) oodates ka tegin. Ühtlasi siis ka invemtuuri.
Mägisibulatega on päris hästi. Enamus, ka kõige kribalamad on elus ja ilusad. Kahjustada on saanud üksikud aga nendest saab asja.
ainuke, mille ma maha kandsin on ´Kappa ` aga kui ma seda pilti nüüd vaatasin, siis kas pole seal mitte üks elus pojake ? Esimese asjana õue minnes lähen vaatan üle.











´Beatles Memory ` saab ilmselt üheks lemmikuks.













´Queen Elisabeth ` võlus mind kohe kui ma selle Futult sain ja armastusele on see vastanud kena juurdekasvuga ja muidu ilus olemisega :)












Kaktustega on lood nutusemad. Kõik on enamal või vähemal määral kahjustusi saanud. Aga võrreldes mitme teise kaktusekasvatajaga on minul veel üsna hästi läinud. Üks on nii kahtlane, et ma ei tea, kas seal midagi reanimeerida annab. Teised on kõik kas päästetavad või saavad ise hakkama. Kaks kolm on isegi väga kobedad. Nii, et väga ma kurta ei saa.
ja üks, O. fragilis ei karda keda kuraditki. Muudkui laieneb ja istub nagu kuri loom kivilaservas valmis säärde hüppama igaühele, kes julgeb mööda minna. 











Välja on läinud Eryngium agavifolium aga seda oligi karta. Seevastu jukalehine ogaputk E. yuccifolium on hea tervise juures. Külvan selle seemneid, vaatame kas saab asja. tundus ka, et lamedalehine ogaputk E. planum on otsa saanud aga see oli ka sügisene istutus. Olen täheldanud, et vähemalt meie aias septembrikuised rohttaimede istutused kipuvad ära minema. Vaipsasik on nii kadunud nagu poleks seda kunagi olnudki. Võib-olla, et veel midagi on puudu aga kõike korraga ei näe. Midagi juba õitseb ka.
teravatipuline kivirik S. x apiculata ´Pungens `














vastaklehine kivikress Aethionema oppositifolium













ja kevadüllatus endalegi (no kesse mäletab, mis sügisel tehtud või maha pandud sai) 
buhhaara silla Scilla puschkinoides 












Isapart annab sel aastal pikki ja põhjalikke etendusi. Ei suutnud veel tabada pilti sukeldumisest kui paistavad vaid lestad :)


9 kommentaari:

  1. Oo, sul põnev! :) Meeri on ka nii tore! Ja muidugi kõik õied ka. rõõmuga piilun neid pisitegelasi, endal ühtteist mõttes....

    VastaKustuta
  2. Meie mõlemad ogaputked panid esialgsel vaatlusel saba maha, aga ma lihtsalt keeldun uskumast, et kuskil mõni pead pälja ei pista. Liiga kõvasti olid nad kanna kinnitanud. Liiga vitaalsed. Kuskile lihtsalt PIDi midagi alles jääma. Sarnane lootus on seoses lubjakiviplaatide vahele pugenud vaipsasikukolooniaga, et äkki seal kuskil midagi ikka roomab. Aga nagu öeldakse, et enne jaanipäeva ei ole miski veel kindel.:)

    VastaKustuta
  3. Oh, oleks vaid sellist õnne rohkem ja sagedamini. Elu on lihtsalt kui lill :)

    VastaKustuta
  4. Mul alpi ogaputked talvitusid isegi peenraservale unustatud pottides. Teisi pole proovinud.
    Puhastasin just müügiplatsil potte ja mõtlesin, et mul on ikka igasugune püsikuhuvi täielikult kadunud. Nii et mõni ikka saab terveks ka :)

    VastaKustuta
  5. Issand ma kujutan elusalt ette, kui õnnelik sa olid, kui need puud kätte said. Ja oi sina jeerum, kuidas mul ka neid kõiki vaja on, kohutavalt on vaja. Pean ka ikka Kaiele tellimuse ära tegema. Eelmisel aastal toodi koorem ka koju kätte ja see teeb ju nii-nii õnnelikuks :)

    VastaKustuta
  6. See kivirik on millegipärast eriti armas (võibolla sellepärast, et mul seda veel pole). Aga puid tuleb tulla oma silmaga vaatama :)

    VastaKustuta
  7. Need õnnestavad taimelaadungid . . . :) Ja õige koha leidmine on alati raske - ei ole ju selgeltnägija, et teaks, kuidas istutatu end valitud kohas ülal pidama hakkab.
    Kivikress on väga võluva olemisega.

    VastaKustuta
  8. on eriti nutikas kirjutada puudest ja puudelaadungist pildi juures, kus suur puuvirn taustaks :D

    VastaKustuta
  9. Kivila õitsvad padjandid on võluvad. Tegid täitsa ära mu.
    Lamedalehised ogaputked on mul kõik elus ja kasvavad kui mets. On teised üldse ühed varajasemad ärkajad. Bourgat ogaputkedega on vist veidi kahlasem lugu. Paari 'Oxford Blue' taime esimesel pilgul ei olnud tärkamas. Aga neil on sügavad juured ja kui ka pung on mäda, võib juurest veel midagi tärgata.

    VastaKustuta