reede, 8. aprill 2016

lenda ´Yuri Gagarin `, lenda...

...või õigemini peaks ümisema KASVA ja kosu ning ühtlasi tervitused Neljandikule, kelle aiast seesinane tulp minu aeda tuli
selliste lehtedega võiks õitsemise isegi vahele jätta :D













Nädal aprilli on läinud, nagu niuhti. Kuna, kuidas ja kuhu ?????
1. 04 möödus ilmselt nagu ikka ühe naljanumbrina
2.04 oli eriti tähtis päev. Mitte sellepärast, et minul sünna oli (mis siin ikka rõõmustada :P ) vaid sellepärast, et ühel pisikesel tüdrukutirtsul sai 2 aastat täis ja selles eas see loeb. Lapsuke ise veel ei saa sellest midagi aru, et ta sellisesse Jäärade eliitparteisse kuulub ja et vanatädi saab nüüd kuni viimase sünnani tema arvelt pisut liugu lasta :)
sellise tordi tegi emme lapsukesele ja see oli üks ütlemata maitsev tort













3.04 tulid armsad sõbrad, et minu päev teha. Tõid hingesooja ja südamesooja. Aiatiiru ajal avastasimegi ´Yuri Gagarini `. Kaks päev varem seda lihtsalt veel ei olnud. Aga ilmad olid ilusad ja aina ilusamaks on need läinud. Liiga soe aprilli alguse kohta. Kõik on suure kiiruga kasvama ja arenema hakanud. Kogemus, sugugi mitte lühiajaline, ütleb, et see tähendab lund või muid õudusi aprilli lõpus. Uduusku inimesed ütlevad seda sama. Parem kui nüüd kiiresti tagasi tõmbaks, et maiks silmad vees poleks.
Ühest kingist pean kirjutama. Esimene selle hooaja taimenumpsik, lausa oksnumpsik :)
jaapani lehis Larix kaempferi ´Blue Dwarf ` - üks ammune unistus on täitunud













4.04 enam-vähem kõik olemasolevad krookused õitsevad (va ilus krookus, mis sügisel ennast näitab). Tunamullune raske talv viis ära 5 peenemat sorti. Need mis alles jäid kosuvad. Eriti meeldivad mulle need nimetud, mis aiaga kasa tulid, sest nemad liiguvad kuidagi müstilisel moel aeda mööda laiali. See on mulle igati meele järele :)
selline on nende peakoloonia iidvana ja hiiglasliku hosta jalamil.













Et oleks endal ka selge pilt oma krookustest, siis peale nende nimetute on alles veel järgmised 
see kollane pruunide triipudega on enamasti esimene. Minul on seda aeda toodud kahe nimega ´Fuscotinctus `ja ´Saturnus ` . Kõik muu peale nime on sama. Huvitav, kas teiste aedades kõik need sarnased aga igasuguste põnevate nimedega on ka samad või on siiski mingid erinevused ka ? Peaks mingi võrdlemise ürituse korraldama. Et kõik tulevad Eesti keskele kokku õieke näpus ja siis paneks need ritta ja... aga võib-olla kuivataks ja siis võrdleks...





´Giant `














´King of Spring `














Heuffeli krookus Crocus vernus subsp. vernus var. heuffelianus 













ja sort ´Carpatian Wonder `














kuldõieline krookus C. schrysanthus ´Ard Schenk `













Sieberi krookus C. sieberi ´Albus `














erivärviline krookus C. versicolor ´Picturatus `














abanti krookus C. abantensis














Krookused ei taha meie aias väga hästi edeneda. Ma ei ole kindel, kas ma neid juurde toon. Samas on need mul ühed kevadised lemmikud. Seega ma pole ka selles kindel, et ma neid juurde ei too. 
Kevadiste sibullilledega on see häda, et need tulevad kiiresti, õitsevad sageli väga kiiresti ja siis ununevad järgmise kevadeni. Sellisena on need muidugi alati üllatusi täis.  Aga tore oleks ikkagi teada ka, et mis tulemas on ja mis peab olemas olema. Sestap ei jäägi muud üle kui ikka ja jälle üle korrata :D
4. 04 minu võrkiiriste õitsemise tempo on tigukäiguline. Danfordi võrkiiris Iridodictyum danfordiae on alles teine nende seast















Tiik on täiesti jäävaba. Pea kohal teeb lennuharjutusi suurim haneparv mida elus näinud olen. Vaikusest pole juttugi. Kukdnokad kogunevad tasahilju.

Kui ma alles eile olin valmis juukseid kitkuma oma  õitsema mitte minevate võrkiiriste pärast, siis täna 7.04 lisandus kaks õitsejat. Oh seda rõõmu.  Hariliku võrkiirise I. reticulatum sordid
´Clariette `














´Cantab `














Mida ülejäänud ootavad ?
laialehine lumikelluke Galanthus platyphyllus alustab siis kui teised lumikellukesed juba väsima hakkavad












5.05 linavästrik õuel. Ka harilik sinilill hakkab liigutama. Maja taga olevatest peenardest suurem on kammitud (no küll on hea mõiste )
transilvaania sinilille Hepatica transsylvanica ´Alba ` kohta võib öelda, et hakkab laienema. Üldse on see kõige varajasem minu aias.












transilvaanlase sort ´Blue Jewel `














ja ´Rosea `














Mis vahe on transilvaanlasel ha harilikul. Ausalt tunnistan oma rumalust ja peale pisut suuremate mõõtmete, varasema õitseaja esimese kasuks ja muidugi peale lehekuju erinevuse ei oskagi muud öelda. 
laias laastus  peaks see pilt midagi näitama aga ...














harilik sinilill H. nobilis - tavaliselt 6-ks aga sageli ka 5-ks või 7-ks jagunenud õiekattega (LOE KÕRVALOLEVALT PILDILT mitu tupplehte võib ka olla ) . Sama varieeruv on õie suurus ja taime kõrgus. Transilvaanlase kohta kohe kiiret informatsiooni ma ei leidnud. Pealegi võivad need kaks kokku saades hakata tegema keskmist sinilille. Minu jaoks polegi kõik need peensused nii olulised. Peamine, et sinilollikesed kasvaks ja paljuneks ja seguneks  ning teadmine, et minu aias on vähemalt üks koht kus neile meeldib. Kunagi tahaks proovida ka mõnda udupeent sorti.


harilik sinilille sort ´Rubra Plena ` on tegelikult minu aias juba kolmadat aastat esimene harilike seas.
Kõik erinevat tooni sinised pole veel õitsema hakanud ja peaaegu neoonroosa ka alles alustab.











6. ja 7. 04 ebanormaalselt soe. Eile oli õues max +19,7 ja toas samal ajal 17,6. Tegin aknad lahti.  Täna oli õige natuke väiksem number ja praegu keskööl näitab termomeeter +10,2. Äkki on rikki läinud ? Häirivalt tugev tuul on olnud. Eile oli üks viisakas vihm ka. Vihma võiks veel tulla.


Imelikud on sel kevadel lõokannused. Enamus on sellised kidurad, ühe-kahe õisikuvarrega. Nende puhul on loota, et järgmine aasta on jälle kosunud aga ega ma tea ka. Varem on ikka korralikud puhmad neist olnud. Ja muidugi on neist hulgaliselt isekülve. Seni kui on erinevad värvid on ok aga kui kõik hakkavad ühtemoodi välja nägema, siis peab rookima hakkama. 

Eile kammisin ära ühe oma lemmikkohtadest. Tagaaia kuivmüüri ja selle esise. See on selline metsik nurk kus kõik kasvab läbisegi. See, mis madalal püüab kõrgemale ronida ja vastupidi. Erilist hoolt ei nõua ja aiapoolne müüriesine omab ka mõningast sõnajalalist potensiaali kui neid enam mujale ei mahu.
















metspipar, linnakivirik, sinilill ja otse loomulikult ´Appeldoorn ` on üks stiilinäide :)













kivirik tuleb alla ja metspipar läheb üles














Sel aastal on mul kõigi aegade ilusaim musta lumeroosi Helleborus niger õitsemine 















üks nimetu, alati ilus, ilmselt kaukaasia lumeroos H. orientalis. 
Peenematest on kolm õitsema minemas ja üks ei taha kuidagi kasvama hakata. Üheksst sordist seega viis läks aia taha ja jäänutel on üks ka sardinimele vastav. Aga las olla. Mulle piisab sellest hulgast esialgu täiesti. Ilmselt ka tulevikuks. Need on ilusad küll aga lehed võtavad liiga palju ruumi ja sellega pole mul priisata :)





täna sai kammitud suur osa varjupeenrast. Redis ja kausihernes ning veel ühte ja teist kasvukase külvatud.
Kokkuvõtteks võiks lisada, et olen ennast selleks hooajaks aias sisse seadnud ja et kevadine aruanne kipub alati lobisemiseks minema, sest nii palju sünnib korraga. Õnnelikku kevadaedlemist kõigile aedlejaile :D














13 kommentaari:

  1. See Gagarin on nagu loom :D , selline lapiline träpsuline, selline loom aias on hädavajalik. Nagu sisalik kivilas :D

    Sul on ikka äge aed, käin siin aga lugemas ja õppimas, mis kõik olemas on...

    VastaKustuta
  2. Vene lillekasvatajad armastasid Gagarinit. Mul oli kunagi gladiool `Gagarini naeratus`.:)
    Aga see esimene kammimine on ääretult põnev. Sibullilled ununevad tõesti kuni järgmise kevadeni, sest peale õitsemist pealsed kaovad ja vahel ka sildid ning enne järgmist kevadet ei tea keegi, et mis või kus. Mõtlesin, et kaardistan tänavu sibullilled ära, eelmisest korrast on vist juba kolm aastat. Kummaline, aga selle hullu talve kevad tundub olema võrkiiristele hea. Kõik on kuidagi heas toitumuses ja õitsevad isegi need, kes varem pole üldse mingit õit näidanud.

    VastaKustuta
  3. Minu võrkiirised ajavad alles otsakesi välja, neil on pinnas ilmselt jahedam. Sinililled õitsevad, roosad alustasid eile ja 1 valge isend ka. Neid võiks rohkemgi olla.
    Mind haarab üle päeva paanika, et ma ei jõua midagi tehtud. Aprilli soojalaine pärast ma ei muretseks, see on igal kevadel ju. :)

    Igatahes Gagarinile head lendu :) ja jääradele ka :)

    VastaKustuta
  4. Mul on sibullilledehga täielik puderkapsaatika, sest enamik neist pärineb aegadest, kui ma midagi üles ei kirjutanud ja sai ka suurema pinna katmise huvides nimetuid segupakke ostetud. Krookuseid ma kindlasti juurde ei osta, need sindrid panevad ju kohe õied kinni, kui päikest ei ole ja meie metsavahelises aias on varjuaega palju ka päikeselises päevas. Küll on plaanis võrkiiriseid juurde soetada ja palju, kui rahakott kannatab.

    VastaKustuta
  5. Nii uhke õitsemise peale võiks ka tuulelohet lennutada :)
    Krookused on ilusad küll, aga neile savikas maa väga ei sobi ja hiiresindrid käivad meil ka matti võtmas. Ostan, tipin maha ja mõne aja pärast ikka ostan jälle :D. Sama lugu, mis Sinulgi.
    Aed roosa lisandiga rõõmustab Su tegemiste üle.

    VastaKustuta
  6. Iga kevad on omanäoline ja seega kordumatu. Mis sest, et ikka samad õitsejad, midagi on ikka teistmoodi, + uued tegelased. Ja õnn, kui unistuste taimi kingitakse. :)

    VastaKustuta
  7. Mina jõudsin see kevad hetkeks mõelda, et krookused on vist ainukesed sibullilled, kes mulle millegagi meelehärmi pole jõudnud veel valmistada. On alati triksis-traksis-õitsvad ja olemas. Ei tea neil ka ühtegi haigust või kahjurit. Ptui-ptui-ptui, hiired on eemale hoidnud.
    Maad on meil väga savised seejuures...

    VastaKustuta
  8. Sinu aia pilte vaadates tuli üks õige kevadine tunne sisse. Pildid on päikest täis,ka see tordiga 😊 Näpud hakkasid sügelema, siiani olin täitsa talveunes veel. Nädala pärast maale vaatama, mis meil toimub.

    VastaKustuta
  9. meitel ka me ainuke sinililleõis õitsema kohe läheb :D

    VastaKustuta
  10. jäärade eliitpartei..see mulle meeldib :)

    kule, a su arsenalist on põõsa all pikutamise gumimatraaš puudu :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mul on võimlusmatt roosas kärus, igaks pikutamise juhuks :D

      Kustuta
  11. Ühinen eelkirjutajatega neljal käel. Kuidas selle scilla muruga on, kas on veel vaja sibulikke vôi on môôt täis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei ole murusibulike mõõt täis :D Kui ikka on õlejääke, siis olen avatud :D

      Kustuta