laupäev, 21. märts 2015

tere uus kevad

Kõigile ilusat uut kevadet !

Ametlikult on see siis käes. Hommikul kodust minnes nägin õrna lumekirmet, kui tagasi jõudsin oli see sulanud aga temperatuur ikka selline poolpluss, poolmiinus. Termomeeter venitas ennast napilt üle 0 aga jube vastik tuul nullis selle sisuliselt alla 0. Tegelikult täiesti normalne märtsiilm. Mitte selline päid segi ajav soojus, mis vahepeal kõik aiainimesed kel vähegi võimalik välja ajas. Alles kolmandal päeval kui suur tükk peenraid ära korrastatud, jõudis minulgi kohale, et pagan, talv ju alles. Ja kes lubas, et talvel ei rohi ? Õnneks olid ööd enamasti külmad ja taimed ei kiirustanud. Need, mis peavad, need ka õitsevad ja neid pn vähe.
Leidsin oma kadunud gargari krookuse C. gargaricus nelgimätta alt kätte :)


 pilt sai vilets  :( ja ainult 2 õit, eelmine aasta oli rohkem, ehk tuleb veel















üks amuuri adoonistest A. amurensis õitseb, teine alles hakkab maa seest välja upitama ennast. Neil on küll väike nihe õitsemisega sees aga nii suurelt pole varem olnud













aed-lumekupp ´Guinea Gold ` E. x thubergenii võiks küll pisut pikema sammuga laienema hakata













olümpose kevadik Draba pruniifolia sätib ennast õitsema














Seega ei midagi uut ega põnevat veel pole. Hea aeg okaspuid pildistada. Kõik on kenasti nähtavad. Tegingi seda. Üleeile . Mingi osa püüdsin fotokasse aga kõiki korraga enam ei jaksa. Pildistasin ja tänasin ennast, et mul on okaspuude vamm ka varem peale käinud. Mõned on ikkagi juba arvestatavalt kasvanud.
korea elupuu T. koraiensis on jälle sutsu juurde võtnud. Küll on sel toredad alt valged okkasoomused :)












Pildistasin seekord umbes 60 okaspuud. Täna oleks ju hea valgus olnud aga fui milline õudne ilm. Paar pildikest veel üleeilsest.

harilik elupuu ´Golden Tuffet ` T. oxidentalis on hästi aeglane ja naljakas mätas













kirju kadakas ´Blue Star ` J. squamata  on üks neist, mis kasvamisega ei kiirusta














mägi-ebaküpress ´Filifera Nana ` C. pisifera pole ka mingi kiirustaja















harilik mänd ´Gold Coin ` P. sylvestris särab nii päikesega kui päikeseta













Kevadel on ka kirjuokkalised kuidagi erksamad ja paremini nähtaval

sabiina kadakas ´Variegated ` J. sabina sai suve lõpus kolitud aga õnneks on täie tervise juures, loodan et nii ka jääb.













Paar mätast kivilast ka.
Forsteri kukehari ´Silver Stone ` S. forsterianum  kevadine nägu, pärast on hallikasroheline














nimetu koos lisaga :D eelmisel aastal TÜBA aianduspäeval Haide aiast ostetud, kahasse õega ja jagamise käigus haihtus silt, mäku ka :( kuskil kuklas tiksub hanerohi ? kas kellelgi kasvab selline ja kui, siis mis võiks tema nimi olla ? 










Mida siis talvele järele hüüda ? Haltuurategija talv oli. Lund eriti ei andnud, õnneks külma ka mitte. Oli selline ei üks ega teine. Paistab, et aed on rahul. No ju siis aednik ka :D Oma viimastel päevadel talv muidugi püüdis oma ebamäärasust kompenseerida igasuguste põnevate loodusnähtustega. 

VIRMALISED 17.-18. 03. öösel. Sellist vaatepilti polnud ma enne näinud. Peale seda pole ma enam kindlasti see, kes ma olin varem :D

Päikesevarjutus ja superkuu 19. 03. jäid nägemata, sest taevas oli pilvekardinad tihedalt ette tõmmanud. Aga eks neid ole varem ka nähtud.

Talve viimasel päeval põrkus Ülo väljakutsele sõites metsseaga. Pehmelt. Siga jalutas edasi, auto sai pisut kriimustada. Õnneks peale selle, et Ülo lõplikult metsanotsude peale vihastas midagi hullu ei juhtunud. Vot selline tähtis uudis siis siia lõppu. 

Ja ärme kallid aednikud ennast siis ka sel kevadel ära nikasta, hoiame ennast, sest kes ikka kui mitte ise. Varsti saab istutama hakata :D

6 kommentaari:

  1. olen sellest lubadusest endale enam vähem kinni suutnud pidada- Vaid ühelt peenralt mõne vesiheina tuusti olen välja sikutanud (ja sügisel neid justkui polnud- kus sinna said?).

    aga ilm oli täna täitsa kõlekülm..uhuhuu, soosiski pigem tubaseid tegevusi (kuigi ka neist ei tulnud välja eriliselt midagi).
    Imelist kevadet Sullegi!

    VastaKustuta
  2. Minu arust vesihein on talv läbi kasvanud :). Meil oli päikeseline, aga väa külm põhjatuul. Tõotab vilu kevadet.

    VastaKustuta
  3. Ilusat kevadet teie perele!
    Päris hea, et külmaks läks, peale eelmise nädala rabelemist peavadki aedlejad veidi hingetõmbeaega saama.
    Mul on küll kõhe tunne, talv võis ju aeda säästa, aga peale sellise soojuse, kus pooltel puudel on pungad korralikult pakatamas, see külm küll vist hästi ei mõju, eriti kui ilm hakkabki sedasi lainetama.
    See peaaegu must padjand on hanerohi Arabis x `Balbina`
    Istutamise järgi küll sõrmed sügelevad, ma rõõmustasin täna isegi kapsaliste tõusmete üle, saab vähemalt pikeerima hakata :D

    VastaKustuta
  4. Täna paistab ka aknast kaunis ja päiksesepaisteline ilm. Saad teise poole okaspuudest ka ehk pildile. Vahva, et korea elupuu on sutsu juurde võtnud. Sellised vahvad väljendid teevad lugemise muhedaks.

    VastaKustuta
  5. Paistab, et kevad ise hoolitseb selle eest, et me ei nikastaks! Sellise ilmaga nagu praegu nagu polekski teist. Tõesti parem toas istuda ja varbad soojas hoida.

    VastaKustuta
  6. Gargari krookused on imelist värvi. Neid vaadates on selline tunne, et sisemine hõõgus vms.:)

    VastaKustuta