kolmapäev, 29. aprill 2015

aial läks ühtäkki kole kiireks

Anti kaks sooja päeva ja ööd ja üks väga soe hommikupoolik (28.04. +20 C varjus, sai küll ruttu otsa ja hea ongi pisike pidur). Vihma anti ka. Ja siis hakkas toimuma. Taimed tõesti purskusid maa seest välja. Tühjad kohad täitusid igasuguste ninadega ja ma haistan esimest niitmist. :D Tegelikult võiks nüüd natuke veel jahe olla. Meie Põmpsule tellitud uued terad, rihmad ja mingi jublakas pole veel saabunud. Ma ei tea kust need jupstükid tulevad aga kindlasti tulevad need mingi jalgpostiga või jalutuskulleriga või ma ei tea. Nii, et hein ära kasva nii kiiresti, ma ei saa sust pärast enam jagu.
Aiasõbra taimed on ka kenasti kohal. Eks see hilissügisene tellimine nats meeltesegaduses tehtud oli aga ju ei saanud pidama. Oli selline väga hoogne hooaeg.  Nimekiri siis selline :
Acer griseum hall vaher
Anemone leveillei hiina ülane on alles ärkamise staadiumis aga usun, et on ilus
Anemone x lipsiensis värdülane
minu meelest üks väga hea ost














Cornus amomum sinine kontpuu ´Blue Cloud `
Cornus controversa suur kontpuu
Echinacea ´Powwow White ` ja ´Butterfly Kisses `
Geranium x hyb. ´Orkney Cherry `
Helenium x hyb. ´Loysder Wieck `
Kalmia latifolia laialehine kalmia ´Pinkobello `
Lindera benzoin bensoelindera - põnev
Miscanthus sinensis ´Little Kitten `
Pimpinella major suur näär ´Rosea `
Pinus armandii siberi(seeder)mänd
pisut hale ja natuke kortsus aga ilus karvane :D














Sambucus nigra must leeder ´Black Tower `
Weigela florida kaunis veigela ´Pink Poppet `

Mis aias siis toimub ?
Turkestani tulp oli oma ilu juba minetanud selleks ajaks kui ma teda pildistama jõudsin, Järgmine avaneja oli norutulp T. binutans
ja nii need tulbid tasapisi hakkavad tulema














Lõokannused hakkavad juba suures osas lõppema. Mõned hilisemad on veel ilusad. Lõokannused hullavad aias päris mõnuga aga ma ei hakka neid esialgu takistama. Õitsevad ja vaikselt kaovad, ei sega kedagi ega midagi.
kattelehine lõokannus Corydalis bracteata, pilt tervitustega Taivile :)













Kanakoole sordid hakkavad ka tasapisi ja võsaülased, ´Taavi `juba õitseb täies ilus. Esimene linnupiim ja muidugi kõikvõimalikud hübriidsed nimetud priimulad.
kanakoole Ranunculus ficaria ´Alba Plena ` esimene õis













A. nemorosa ´Bracteata ` ( ka var bracteata)














Peale sibulike hakkavad ka muud mudrud ennast näitama :D
ei saa ükski kevad mööda minna kollasest mägikannist Vitaliana primuliflora














kaukaasia kitsekakar Doronicum orientale  ´Leonardo Compact `  tundub madal, kompaktne ja alatiõitsev












Tiigi kaldad on minu jaoks probleem. Neid taimi, mis osutuks nii tubliks pinnakatjaks, et söövad ära kaldal vohava muu taimestiku eriti pole. Üks selline on suurelehine brunnera Brunnera macrophylla
huvitav, kas ka sordid õigustaks ennast kaldas ?














Kõrvad, urvad, pungad. Puhkevad ja õitsevad. Kõik võrratud. Jääkski pildistama ja postitama :D
udaa pajusse Salix udensis ´Sekka ` olen ma ikka kevadeti armunud













pihlakas Sorbus ´Dodong `, imeline ju














villane lodjapuu Viburnum lantana kavatseb sel aastal ohtralt õitseda, ma vajan ka selle sorte :D väga, eluliselt












jaapani enela Spiraea japonica ´Goldflame ` kevadine olek on alati pilkupüüdev













harilik murtudsüda Lamprocapnos spectabilis ´Gold Heart ` (ma vist ei saa seda uut ladinakeelset nime kunagi selgeks :( )












ja muidugi need imelised sõnajalgade tulemised, need on need kõige, kõige













Nojah, seda algust võiks siia imetlema ju jäädagi aga tegutseda on ka vaja. Tasapisi nokitsen peenraid puhtaks. Tegelikult kui vaadata kalendrisse, siis olen sellega päris heas seisus. Vähehaaval istutan. Istutama peaks tegelikult ultraheli kiirusel aga siis kaob mõnu ju ära. Seega ikka rahulikult ja rõõmuga.
See ei ole pilt mingist puukoolis, need kõik mu oma numpsikud, mis tahavad mulda pandud saada. Nii erinevail põhjusil eelmisest aastast jäänuid kui uusi ja neid on tulemas ka veel paras ports. Aga mul oleks vaja osa ruumi sellest platsist hoopis cucumrile loovutada :D










Osad Aalujad taovad kõvasti ogoroodinatrummi. Need rütmid on mullegi pähe hakanud. Sel aastal ei saa kaugeltki kõike nii nagu tegelikult peaks aga algus saab tehtud. Fokini kõblas, kastpeenrad, mida ma nüüd usinasti täidan igasuguse kavala kraamiga mis ma iganes aiast leian. Ilmselt pean ka komposti tekitamiseks varutud lehtede kallale minema ja mulla osas on veel lhtisi otsi aga tasapisi tuleb.






























Lähipäevil külvame kapsamaale põldoa ja ühe rea peale siis porgandit ja peeti ja istutame kunagi ka KAPSAID, mida ma lubasin kindlalt enam mitte kunagi elus teha. Peenemad kapsad lähevad ogoroodinasse. Ka porgandi ja peedi osad seemned külvan sinna. Tegelikult tahaks selle kapsamaa ka kuidagi teisit toimima saada. Ära kaotada ei saa, sest ilma suure hulga põldoata me elatud ei saa. :D Mõtlemise koht.

lõppu pilt sellest kuidas loodus tühja kohta ei salli :D Eelmine aasta oli siin üks puuke. Selle kolisime peenrasse ja voilaa,  ring on täitsa ilus.











Aga täna on juba hoopis teine päev. Udu. Tihe ja sitke. Uued ninad, uued tulijad. Kobarhüatsintide, ühtede mu lemmikute aeg on käes ja ootan esimeste teadlikult soetatud ida-hüatsintide puhkemist. Kõik, mis sügisel mulda sai on tärganud ja juba näeb värvigi. No päev või kaks veel ja siis ongi. ootan hostaportsu ja siis varsti ootan sõnajalaportsu ja...
harilik kobarhüatsint Muscari bortryoides ´Roseum ` eilses hommikupäikeses













12 kommentaari:

  1. Sibullillede ootamatu ilmumine võtab pahviks küll. Nädal tagasi polnud suurt veel midagi peale vaikselt ärgitavate ninakeste ja püsikupealsete, aga järsku on kõigist ninakestest saanud imelised lilled.:)

    VastaKustuta
  2. Kadestan, sest pole üle nädala oma aeda saanud, terrassil suitsu tehes fikseerisin naatide meeletu vohamise. Ehk nädalavahetusel jõuab. Meil õnneks ei olnud nii soe ka, et midagi oleks jõudnud ära õitseda.

    VastaKustuta
  3. See puu asendaja eelviimasel pildil on verev iminõges: tavaline põllu-umbrohi, taim elab talve üle ja õitseb aprillist, suvel kasvab juba uus külv. Kevadel pakub ta tõesti silmailu; nuusuta tema õisi! - tegelikult kogu taim lõhnab ebameeldivalt, meenutab leedrilehtede vänget lõhna.

    VastaKustuta
  4. Soovid täituvad :) nüüd on äkshioni juba üksjagu. Istutada on tõepoolest parem kui seda mõnuga teha. Uurisin kaste ja tundub nagu oleks nurgad mingi plekiga üle löödud. oleksid nagu nurgikud või? On või? Ilusad kastid igatahes.

    VastaKustuta
  5. P.S. mul on sordid kalda peal, aga vähest aega alles ja ma pigem kaalun nende kolimist või üldse loobumist. Õrnukesed on, aga mul on vist teise pinnasega kallas ka.
    Küll aga lasen longus metsvitsa sinna lahti, tuleb teine üsna vara nähtavale ja siis hakkab aina ilusamaks minema. Suve teisel poolel on tal vist jalad veidi paljad ? Siis kirbutatrad? Kobarpead teevad ju ka suure juurepuhma ja sellest nii naljalt läbi ei trügita.

    VastaKustuta
  6. Tsiil, need kastid on tehtud euroaluste kõrgendustest

    VastaKustuta
  7. ma kaugelt viskasin pilgu, vaatasin, et käbihein, seda meil on palju aga vot, ikka mine vaata lähemalt :)

    VastaKustuta
  8. Aias on hea kõike mõnuga teha, vaadata, imetleda, rohida ja pusida ja uurida ja istutada, aga see paganama kiirustav kevad ju ei lase seda teha.
    Ogoroodina tuleb päris vägev:)

    VastaKustuta
  9. Põnevad uudised! Tegin ka täna tarbeaiandust ja istutasin tomatid kasvuhoonesse. Eks näis. Igal juhul on see mõned päevad hiljem kui paaril viimasel aastal. Ka hernes oli möödunud kevadel sel ajal maas juba. Varajane kevad on oma edu kaotanud täiesti.

    VastaKustuta
  10. ostud on nunnud ja ogoroodina mulle väga meeldib, olen ise ka mõelnud, et saaks kusagilt mõistliku hinnaga neid eluroaluste kõrgendusi kätte, aga pole trehvanud. kas kapsamaad ei saa multshida? mingi trimmerdatud heinaga ntx?

    VastaKustuta
  11. selle kapsamaa peaks koomale tõmbama, praegu on käsitöö jaoks suur aga traktori jaoks jälle tiba väike, no kui me neid põldube nii väga ei armastaks :D
    mõned ajad tagasi sai neid euroaluste kõrgendusi siit ja seal täitsa muidu, kokkukorjamise vaev aga kuidas tänapäeval, seda küll ei tea

    VastaKustuta