reede, 17. aprill 2015

võtan vinguda

Kui ennast täna välja asutasin minema (tegelikult polnud plaanis aga ilm läks kuidagi ilusaks) ja olin juba kolmandat fliisi kinni saamas kui hakkas tibama. Tekkis selline psühhotrilleri tunne. Juba ma ei tea mitmes päev see sedasi on. Õhtuti olen väsinud mitte aiatööst vaid sellest pidevast riidesse, riidest lahti panemisest/võtmisest. Toas hakkab õueriietes kohe palav ja nii ilmastikukindlat aiakostüümi mul ka pole, et märjaks ei saaks. Ja ma tunnen, et ma lähen aina tigedamaks. Ükski asi enam ei edene.

Eile 16. aprill oli siis teadupärast täielik ilmastikunähtuste galerii. Vihm, päike, hoovihmad ja päike, äike, rahe, lumi, vihm, päike ja vikerkaar. Tegelikult ma tedsin, et Tartus juba oli äike olnud ja mingi ettevalmistus oli võimalikuks äikeseks olemas, aga kui need välk ja pauk korraga käisid... :) Elektroonika välja, koer sisse. Hilja oli ju tegelikult mõlemaks. Koer oli oma šoki saanud ja elektroonika oleks ka olnud kutu kui oleks meie liinidese midagi lajatanud. Kusagil midagi toimus küll. Hammaste risti suunas oli mõnda aega suur helevalge kerakujuline moodustis. Elekter ja side maailmaga jäid siiski alles ja musta suitsu ka ei tõusnud. Ju siis kahju see kera ei teinud, oli rohkem omasoodu. Aga tänapäeva tehnika arengu juures võiks ju olla juba võimalik sinna kolmanda silma kohale üks kaamera monteerida. See võiks klõpsata näiteks ninkälje hõõrumise peale ja muidugi ka kehakeemia peale, sest kindlasti on mingid protsessid kui inimene midagi ainiti jõllitama jääb olemas.

Tahtsin teha ühe kena ja põhjaliku sinilollikesepostituse aga päikest on nii vähe, et pilte ei saa. Eelmise aasta uustulnukast, transilvaania sinilillest H. transsylvanica ´Blue Jevel `pole ainustki pilti veel.
Kümne kroonlehega puhmiku kõrval kuivmüüri ääres oli teises puhmikus kogunisti 14 kroonlehega õis. 
pilt vilets aga paremat ka teha ei lasta. Olen Aivar Saatmannile tänulik, et ta mind neid õielehti lugema saatis. Peale selle lugesin kõik sinililled üle ja tuli välja, et igas puhmikus või kogumikus on õied mingil moel erinevad.










Üldiselt on külm. Miski nagu õieti ei kasva ega arene. Igav hakkab. Kuus võrkiirist on veel lahti minemata. Ninad, mis maa seest välja on tulnud venivad aegluubis. Ja üleüldse. Isegi mina tahaks juba soojemat ilma. Ma vihkan paljudes ja paksudes riiete töötamist. See teeb kohmakaks ja väsitab.

Õues sajab mingit fuijoovinat. Ei ole see ei vihm, rahe ega lumi. Mõte läks sassi ja uitama. Et, kas aias siis üldse midagi ei toimu ? Natuke ikka toimub. Mõned päevad on õitsenud minu väike näsiniineke ja korea forsüütia. Need peaks kusagile kokku istutama, oleks hea komplementaarvärvides laik aias.
harilik näsiniin Daphne mezereum














korea forsüütia Forsythia ovata














Kirgaslillede õied oleks kui käsitsi maalitud, Neid ma armastan jätkuvalt. Osad õitsevad, osad veel mitte.
sinine kirgaslill Chionodoxa luciliae














Forbesi kirgaslill Chionodoxa forbesii ´Pink Giant `













eelmisel aastal soetatud Forbesi kirgaslille ´Kloostrimetsa `värvi näeb sellel nirul pildil siiski ära. 












hiid-kirgaslill Chionodoxa luciliae Gigantea rühm ´Alba ` 













Veel üks lumeroos õitseb.
Helleborus Double Ellen White














Seega tasapisi ikka midagi toimub Ma pole veel kaugeltki suutnud välja selgitada, kas kõik on alles (kunagi pole) või kui suured on kaod. Kogu energia läheb ju riietumise peale :(

Paar päeva tagasi ehmatasin kangeks. Misasja, kas üks liilia on juba 20 cm kasvanud. Ei olnud. Silt näitas Radde püvilille 
Fritillaria raddeana  Tänud Helen :D














Ja ükspäev olid sookured teisel pool valla piiri. Puhkasid tiiba ja toitusid. Kahjuks veel ei tantsita. Polnud ammu neid nii lähedal näinud aga pildistamiseks lähemale hiilida ei saanud, sest Meeril oli iga lihas stardivalmis, Nii ma siis õuelt neid veidi pildistada üritasin






























Ja veel ükspäev käis Järvselja nähtamatu päkapikk ja tõi mulle mõned taimekesed. Mingil hetkel oli mind lodjap-põisenelate atakk tabanud.
  1. Physocarpus opulifolius lodjap-põisenelas ´Little Angel `
  2. ´Schuch `
  3. ´Anny´s Gold `
  4. ´Andre `
  5. Juniperus sabina sabiina kadakas ´Tam No Blight `
Ja just sain teate, et üks tore raamat on poolel teel minu suunas :D

Nojah. Üritasin vinguda aga tuleb välja, et elu on ikkagi lill. Homme ootab üks tore päev. Sõidame põhja, talgutele. Enne tahan veel Kristiine aiakeskusest läbi käia, ühe hingepai ja kümmekond alpitaime saada ja siis Trummlandiast Fokinid võtta. Loomulikult peab seal ka natuke ringi vaatama ja prosta kapsa tarkusi koguma, see on mul üsna nõrk külg. Seega on kahtlus, et me jääme pisut hiljaks ja tahaks kaasvõitlejatele südamele panna, et hakake seda putkat ülevalt poolt värvima. Arstionu ei luba mul ei pärna ega ka redeli otsa ronida. Kui kohale jõuan, teen kiire alumise ringi :D 
No päike tuli välja, aitab kah.

12 kommentaari:

  1. Ma hakkan samamoodi tigedaks muutuma, oleks nagu kevad ja tahaks nagu midagi teha, aga taevast tuleb kogu aeg mingit jama kaela. Ja tuul puhub ka liiga kõvasti.
    Kirjutasin samamoodi, et midagi pildistada ei saa, eks taimed peavad ju oma õisi kuidagi kaitsma, ei saa ju paljuneda, kui oled üdini läbi ligunenud.
    Toreda atakid tabavad Sind aeg-ajalt

    VastaKustuta
  2. Lootsin täna lillepeenart kohendada, et olen põhjatuule eest kaitstud ja taevast tulevad terad eriti märjaks ei tee ja olingi väljas. Kere harjub jahedusega ära, aga näpud olid tunni aja pärast punased ja tuimad - lõpetasin.

    VastaKustuta
  3. Mul tuli selle riietumise-jutu peale meelde vana lastelaul sajajalgsest:
    https://www.youtube.com/watch?v=7SgQPW6J6Xk

    Täpselt Sinust! Ainult et kalosside asemel on fliisid :)
    Küll see üle läheb. Ilm, ma mõtlen.

    VastaKustuta
  4. jajah, see sajajalgne tuli mulle ka eile umbes 5-dal riietumiskorral meelde :D

    VastaKustuta
  5. Sookurgi näevad ikka vaid valitud silmad :) olgu või Meery omad. Muidu oli su ving vägagi lustlik ja ma loodan, et kirgaslilli promotakse ka vähem, muidu mõtlen veel ümber ja hakkan neid ka jahtima, on seda häda siis vaja. :)
    Ma tegin ka täna sisse-välja jooksu, aga õnneks lõpetas õhtuks misiganessadamise ära, väga ilus vikerkaar oli.
    Mul on sisteem, 1 fliis + tuulekindel vest ja edasi juba sõltuvalt temperatuurist vastav kiht, aga tüütu on küll.
    Kui õhtuks tuul vakka jäi premeerisin ennast pintsetitunniga, noh, et ei puhu minema :)

    Pikem ilmateade näitab jätkuvat jama, loodame, et soe saab ikka varem liikuma või tuul pöördub tasemaks.

    VastaKustuta
  6. Riidekihtidest Tsiiliga sama-fliis soojaks ja vest tuule eest.
    Teistkordsel lugemisel nägin äkki, et forsüütial pildil ju ôied, ei tea, mida enne vaatasin.
    Aga vingu oli vähe, vingumürgitusest veel asi kaugel. Talgutamiseni!

    VastaKustuta
  7. Aga mul tuli ka täna raamatu teade! Vaatame, kas on ka sama! :P
    Ilm on vilets ja paljud pildid jäävad tegemata. Mul on sama lugu lumikellukestega. Tahtsin väga teha ilusat postitust uuekestest (kõik õitsesid), kuid ilmad on alati maal olles olnud sajused ja fookus lihtsalt pilves ilmaga ei võta valget! Muide, ma teeks pilditellimuse 'Suurele tilgale'. Ja muud huvitaks ka! :P

    VastaKustuta
  8. Ilmad olid kehvavõitu jah. Ja eriti see külm ja jõle tuul, mida neljapäeva õhtul trotsida üritasin. Sai natuke aias tosserdatud, rohitud ja ühte-teist. Nüüd puhta käpahaige valmis. Täna saaks ilmapoolest küll joosta ja mängida, aga võta näpust! Ei ole elu, ei ole...:P

    VastaKustuta
  9. hih (ma tean, et mul on omamoodi huumorimeel), aga see viimane ots kõlas sedasi, et putka saab ilusasti värvitud, aga allservas on keegi ringiratast joostes pintsliga ringiratast mõned horisontaalsed lained tekitanud :)

    VastaKustuta
  10. Kui on niipalju sooja südamega inimesi koos nagu eile, pole ükski ilm fui ega liiga külm

    VastaKustuta
  11. Kui on niipalju sooja südamega inimesi koos nagu eile, pole ükski ilm fui ega liiga külm

    VastaKustuta
  12. Kevadisi sibulalisi pole kunagi liiga palju.
    Kevade ja kurguvalu, kes teid jõuaks lahuta. Ilm, jajah.

    VastaKustuta