kolmapäev, 15. juuli 2015

nojah, eksole !

Kui ma eile oma hekiäärse peenraga lõpetasin, siis olin nagu kevadine vasikas. Selles mõttes, et ei teadnud kuhupoole suures õnnes joosta või mida tegema hakata. Pea oli tühi, mõtted minu maha jätnud ja üleüldse... Pikkamööda hakkas nagu midagi tulema ja kribasin endale kõikide meeldivate aga vajalike tööde nimekirja. See sai nii pikk, et ilmselt jõuluks ehk :D No umbes midagi sellist:
1. istuta kriitilised
2. istuta ümber ... peenras... asjad
3. sama
4.sama
5.sama jne.
10. vaarikad, metsmaasikad
11. uus naerikülv
12. rohevahetuse taimed
13. kasvuhoone
ja nii aina edasi. Ebameeldivaid, nagu koristamine või muu selline ajaraisk ei hakanud üldse kirja panemagi. 
Aga vot seda tegemise isu nagu ei tulnudki. Kasvuka sain siiski korda. Tomatid pole mul elus nii korralikult kiilad olnud. 
Täna sain ka nipet-näpet vaid tehtud ja nüüd kui otsustasin, et tuleb ikka niitma hakata, siis bitte-pazaalusta, hakkas vihma sadama. Enne suutsin veel meie ainsa arvestatava pikendusjuhtme läbi niita :( Kes oli see oinas, kes selle saunaseina jättis tahaks ma teada ? Murus ju ei näe selliseid asju. 
No ja see vihm. Sirtsutas kõik märjaks ja kadus. Aga mina ? Niita ei saa, istutamiseks pole mõistust ja kõplaringile keeldun uuesti minemast. Siililegi selge, et ma pole just selles kõige helgemas meeleolus. Aga homme tuleb ilusam päev. Ilmselt ongi ühte mängimise päeva vahele vaja, et jälle aia kallale saaks asuda.
Pilte küll olen teinud aga need on ka enamuses udusevõitu :D :D :D No kui on ikka, siis täiega.
minu laialehine kellukas Campanula latifolia on sel aastal kääbus. Üldse on taimedel kuidagi kummalised kõrgusmõõdud. Kõrged on madalad ja madalad on kõrged. Eks igal hooajal omad veidrused.










sulgjas kolmseemnik Triosteum pinnatifidum on ilus alguses ja tegelikult on need valged viljad ju ka ilusad, aga see kasvukuju !












vaja siis sedasi lesida ?














kui irisemist jätkata, siis sinise käokinga Aconitum napellus sort ´Rubellum ` on küll väga tinglikult oma nime väärt. Aga, et käokingad mulle nii ehk naa meeldivad, siis saab andeks :)











Pinelliad on hilised tulijad. SS käest ostetud on uskumatu võsa juba kasvatanud aga enda külvidest suutsin ühe ära rohida. Teine kribalas on siiski olemas ja potis ka üks minimalistlik eksemplar. 
kolmetine pinellia Pinellia ternata ja kuna minu omad on teine liik-kõrge pinellia Pinellia pedatisecta, siis on sellega korras.












See on lill, mis ühes maa-aias lihtsalt peab olema, olgugi, et on suur isekülvaja. Aga ega ta kaugele külva, ikka enda ümber ja sellest saab jagu. No ilus on.
loitev tulinelk Lychnis chalcedonica










ja ilma selle lilleta ei saa ka kuidagi :D














üks minu suur armastus, kivirik-kaljunelk Petrorhagia saxifraga võiks minu poolest ka terve tagaaia kivila enda alla võtta












Ja juba tulevad siilkübarad. 
Echinacea ´Strawberry Shortcake ` meeldibki mulle enim kui on alles nii öelda pooltoores elik siis alles avanemas












´Eccentric ` on alguses täiesti tavaline punane aga pärast kasvatab kuhja endale pähe :)













Liiliarindel on nüüd mõningane segadus. Kamba peale tuvastati Guntiselt ostetud ´Vilma `mis kogunisti osutus valge martagoni hübriidiks ( mul jäi kuidagi see info sügisel puudulikuks). Peab kolimise ette võtma vist.
´Vilma ` on super :D














see on ka super :) ´Bronzas Zvani `












eelmisel aastal ülikõrge ´Dundari Dandari `on sel aastal kahjuks tüki maad madalam













Mulle aina enam meeldivad allapoole vaatavate õitega ja turbanis õitega liiliad. Neid võiks olla väga palju, isegi nimetuid. Las piiluvad siit ja sealt














´Chippewa Star ` (A)














kuivmüür on kukeharjakollane














hakkab jälle värviliseks kiskuma, laiguline leeklill Phlox maculata ´Alpha ` ja Lilium ´Jolanda `(A)












igasugust mudru














üks astilbe ka lõppu :)
jaapani astilbe Astilbe japonica ´Vesuvius `













Huvitav, kas muru on nüüd juba kuivanud. Tuult ju ka enam üldse ei anta :D

8 kommentaari:

  1. Ilus Sul seal! Väga tahan loota,et ikka jõuan selle suve jooksul ka seda ise kaema.
    Aga halvamad päevad tuleb kah kuidagi mööda saata.Aga mina keksin,sest üle pika aja oli meil täna esimene ilma vihmata päev!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Uskumatu, meil ikka mitu vihmata päeva, õigemini enamasti ongi olnud vihmata, täna oli pisike kiususabin :)

      Kustuta
  2. Seekord jäin pikalt silmitsema seda oaõit, on ju lillel ilus nimi.
    Paanika oli nagu alati selgelt ilmaaegne, ei jäänud see pikk peenar sugugi korratuks.
    Minu kolmseemnik küll niimoodi ei lösuta, Sul on tema jaoks äkki liiga rammus maa
    Viimasest lausest ei saanud muhvigi aru. Igatsed tuult taga? :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nojah, kui vihm sajab muru märjaks ja niita on vaja, siis mõõdukas tuuleke ju kuivataks :)

      Kustuta
  3. Meil pole juba nädal aega vihma tulnud, täna alustasin jälle värskeltistutatute kastmisega. Aga muidu oli nii tore lugeda kuidas aednik tuleb torisedes tuppa ja hakkab postituses pilte ritta seadma, ise ikka alguses toriseb ja poriseb aga mida pilt edasi seda leebemaks ta torin muutub kuni muutub hoopis liiliateni jõudes mõnusaks üminaks :D

    VastaKustuta
  4. pinelliad? ?Vaja uurida, millega tegu. Väga huvitav. Hhh, nimekirju tuleb ikka koostada ja siis need muretult ära kaotada või kuhugile silma alt ära poetada. Ma olin ka üllatunud, et oo lasebki niita või - aga mul oli vaja hoopis istutada no ja pärast ei saanud rohkem kui kolm siilu.

    Juhtmest aga nii palju, et eelmisel suvel sõitsin pumba juhtmeotsa niuhti ära vaatama sellele, et KSJ mind hoiatas. Nüüd kontrollin iga kord, et kas ikka tõstsin ära. :D Kui ma toona üle sõitsin, siis olin ikka kuri küll, et mis mõttes!!!!

    VastaKustuta
  5. Meil on ka nädal aega kuiv olnud, täna kolm tundi müristamist ja mõned vihmatäpid sillutisel. Kas see mustade täppidega kaunitar ongi oaõis? See on küll väga ahvatlev.

    VastaKustuta
  6. Loitev tulinelk on ka minu suur lemmik. Olen täitsa maakas-talukas! :P

    VastaKustuta