pühapäev, 25. oktoober 2015

mis kuu meil praegu oligi ?

See küsimus kerkis päris jõuliselt kui vihmajärgsel ööl termomeeter +10 C näitas ja muru kasvamise hääli kostuma hakkas, sekka umbrohtude rõõmukilkeid peenardes :) Reedel sadas lõpuks vihma, esimest ses oktoobris. Hakkas hommikul nelja paiku ja oli täitsa korralik sadu kuni lõunani, sealt edasi udutas ja tibutas veel hooti edasi. Kasutasin selle päeva edukalt köögi sügiseseks suurpuhastuseks. Aga laupäeval paistis jälle päikene ja oli mõnus ja kullane. Viimane peenar sai korda. Muhedikul oli suvel õigus, et küll sügisel korda saab :D Muidugi saab nüüd veel neid pealseid näksida, mida enne ei raatsinud lõigata ja kivilasse on mõned võililled jälle kohad sisse võtnud aga see on juba puhas põhjus jalutamiseks. Tahaks veel põõsaid lõigata aga enne võtku ennast riidest lahti. Kus mina seda õiget vormi ja kehakuju sinna rüü alla näen :D Ja muidugi veel väikesed külvirõõmud aga seda ma teen novembris kusagil kuu keskpaiku. Ja siis on tõesti hooaeg läbi. See kümnes. Kokkuvõtteid on talvel aega teha küll, selliseid põhjalikumaid. 
jaapani lehis Larix kaempferi ´Diana `














euroopa lehis Larix decidua ´Hortsmann Recurved `













teine pink millega Ülo sel hooajal maha sai, lihtne ja väike ja vales kohas kuidagi üksildane, tegelikult tagaaia jagu aga ei hakanud enam nüüd sügisel sinna viima











teravaõiene kastik Calamagrostis x acutiflora ´Overdam `













minu aster ´Snow Flury ` ei ole ikka veel õisi lahti löönud :(













võta nüüd kinni, mis siin täpselt on :D tegelikult paistab väga hiline nimetu floks läbi niitjavõrselise elupuu












see punane seal vaates on mu sootammeke Quercus palustris













Ülo võttis lõpuks virtuaalse kaardi ette ja mõõtis ära kui suur on minu hooldatav ala, nö murud ja peenrad.  Kõigest 2,7 ha ja sellest on istutusalad umbes1400 ruutmeetrit. Ma kahtlustasin rohkemat :D  Ülo pügab 162 m hekki. 
Homseks lubatakse jälle üsna kena ilma aga tuult siiski veidi ebamugavalt palju. No seda näeb homme :) Hetkel sajab nõrka vihma. Mõtted hakkavad aina tubasemaks muutuma. Kevadel pooleli jäänud Kuldsed Liivad enam edasi tegema ei isutanud. Andsin sellel algasendi elik tegin taas keradeks. Eks näis, mis sellest tuleb :D

12 kommentaari:

  1. Ikka päris palju neid ruutmeetreid! Millegipärast tundub kõige suurem number hekipügamise oma :)

    VastaKustuta
  2. Muide, ka eelmise aasta oktoober oli samasugune :) Ma just paar päeva tagasi mõtlesin, et see on päris uskumatu, et mitu aastat järjest on veel novembri hakul lehed puudes. Egas ma ilmaaegu öelnud, et aastaajad on lõpuks kalendri selgeks saanud, alles see sügis ju algas ja tal on aega veel küllalt enne talve olla.
    Aga ilus on, kasekuld hakkab küll pronksisemaks muutuma, aga lehised on see-eest kui maa seest kasvavad päikesed ja see sügispäike on imeline, iga nurga alt on puude värvus teistsugune.
    Oi tublid, et ära mõõtsite oma heki ja kõik muu ka. Meil on hooldatavat ala kokku 2 ha, aga istutusalade suurustest ja hekkide pikkustest ei tea tuhkagi.
    See üksik pingike vajab kaaslast, siis poleks ta sugugi nii väga vales kohas. Aga Ülole (Y)

    VastaKustuta
  3. Täna vaatasin, et nisu orasepõld oli äkki roheliseks läinud; soe vihm ja päike on tegijad.
    Sinu 2,7 ha teevad mind julgemaks, aga ikkagi on aukartus lisada enda 0,55 ha 0,1 ha.

    VastaKustuta
  4. Nii mõnusad sügisesed pildid. Ma loodan ka veel ilusaid ilmasid, mul sügistööd veel kõik tegemata.

    VastaKustuta
  5. hmmm, ma pean ikka ka vähemasti ühe lehise omale hankima! Ja võiks ka ju istutusalad ja muru üle mõõta, mis siis, et nad nii tagasihoidlikud sinu omade kõrval on, põnev ju ikka.
    Ilus soe sügis!

    VastaKustuta
  6. Meil on 600 ruutu, aga need on väga tihedad.

    VastaKustuta
  7. Ilus kuu on olnud. Eile oli küll pime ja tatine, välja ei tõmmanud. Täna planeerisin küll päeva arvuti taga, aga päikest vaadates vist ikka näpistan tunnikese-kaks õues, kuigi kirjatööd on parasjagu kuhjunud. Midagi pole teha, ilma palgatööta ma oma mõisa üleval pidada ei suuda.

    VastaKustuta
  8. Laupäevane päike tegi ilma ja olemise väga mõnusaks. See paistab ka Sinu piltidelt. Nädalavahetuse aednik võib vist omad pinnad ükskikute ruutmeetritega üles lugeda! :D

    VastaKustuta
  9. Hommikul oli veel oktoober :) No kui sina oma hektarid ja aarid jõuad üle käia, siis mõned sajad peaksid mul nuusata olema, aga tänavu nii väga polegi. :)

    Peaks ikka suuremalt unistama. Tänavune hooaeg oli see õige aedniku aeg - pikk kevad ja mõnus paras suvi ja nyyd sygis ka ega siis talv ometi kehvem saa tulla.

    VastaKustuta
  10. P S a minu meelest on see pink seal väga nummi. Täitsa õige koht on

    VastaKustuta