reede, 9. oktoober 2015

ogoroodinamängud

Alles ma kilkasin, et ei kruupe, ei tangu ja isegi mitte mannat. No kahel viimasel päeval on antud kõike, riisi ja putru veel takkatraavi .















Minul hakkab muidugi jälle sademete peale paanikanupp sisse lülituma. Kui pidevalt törtsutab ja õues on alla +5C siis mina keeldun aiatöödest aga Kesse siis teeb ????? Oeh.











Tegelikult tahtsin endale teha väikese kokkuvõtte ogoroodinamängudest. Et ma kasuviljade kasvatamist liiga tõsiselt ei võtnud, siis pigem oli see jah kõik üks mänguline projekt. Sõbrad ees ja mina va ahvike taga.
Mängulaudu oli algselt neli. 
1. kastiogoroodina (eelmisel hooajal juba natuke katsetasin, sobis ja tgelikult olen sel moodusel ammu silma peal hoidnud)
2. kasvuhoonemängud
3. tavaline ogoroodina (lilleka arvelt)
4. arbuzovka
See viimane läks  täiega aia taha. Lihtsalt ei olnud arbuusisuvi
Vana kapsamaa otsa peenravaipa tehtud aukudesse said seemned, purgid peale kuni tärkamiseni (mõte oli vähemalt selline). Tärkas lõpuks 1 taim ja suutis endale isegi 1 pärislehe kasvatada. Aga see oli ka kõik. 










Kastiogoroodinaga läks hästi. Kõik kasvas mühinal, kapsoidid ülihelikiirusel, hernes andis saaki sügiseni. Seemnest külvatud kurgislt sain kaks kurgikest, mis minu teadaoleva väga segase kurgikasvatamise ajaloo suurim saak. Varsseller osutus juurselleriks, seega sain nii varsi kui juuri (ma lihtsalt ei mäletanud, mis taimi sõpradelt hamsterdasin).
Kõigepealt täitsin kastid kolmveerandini igasuguse kevadise aiakoristukraamiga mis sai kinni ka tallatud ja siis esimeste niitmiste hake peale. Sinna istutasin ja külvasin. Haket sai korra veel juurde pandud. Looritunnelid peale aga need kahjuks üle kahe nädala ei kestnud.
























siit on näha, et taimede kasvukiirus on uskumatu














kapsoide sai istutatud eri aegadel ja suuruses, esimesed taimed olid kahe nädalaga sellist nägu nagu need suuremad pildil on










juuli keskpaik, saak tuleb














seda, et spargelkapsas annab kaks suurt õisikut ja siis alles tulevad väiksesd lisaks, nägin ma esimest korda elus, kahju ainult, et seda kapsoidi vaid 1 taim trehvas :)











lillkapsad olid korralikud














nuikapsad laitmatud














hernes kestis suvikõrvitsani ja see tuli augustis, tegelikult kestis see 1 m herneid kuni septembrini, mida tavalise ogoroodina omade kohta kahjuks öelda ei saa











Kogu seda kremplit ei pidanud rohima, kastma (no see suvi polnud just ka põuane) ega väetama. Üsna alguses korra siiski rohelise kokteili lahusega kaste kastsin, Igaks juhuks :D











sügiseks vajus kastide pind kusagile poolde kõrgusesse ja nüüd täidan neid uuesti aiakoristusjääkidega ja kõige peale lähevad lehed. Kevadel uus muruhake ja järgmisele ringile.










Tavaline ogoroodina elik kapsamaa pidime tegema uue plaanitud lillepeenra arvelt. Põhjus lihtne. Metsanotsud ajasid meie suurel kapsamaal põldoa maa seest välja ja eks siis varesed lasid hea maitsta. Kaua nende sigadega siis ikka kembelda. Aga talve ilma põldoata mina ette ei kujuta. No ja nii siis sündiski meie vigurogoroodina, mänguline.
eelmisest kevadest pimenduskatte all olnud maale sai muruhake ja nii nagu kastideski, istutused ja külvid. Ka siia sai veel kord haket lisatud. 











taimekribalad kosuvad ja põlduba tärkab, 20.06.














nende kahe pildi vahe on 5 päeva ! 25.06.














07.07














14.07





























19.07
ligi kuu tavapärasest hiljem külvatud oa pärast ponud enam põhjust muretseda












04.08


08.08














Üldiselt oli ka see õnnestumine kui välja arvata kaalikas, mis kahjuks seest mädanema hakkas ja kogu selle ilusa platsi saak oli vaid kaks päästetud toidukorda. Sellest oli kahju küll. Järgmisel aastal panen palju rohkem naerist ja jätan kalika vist üldse ära või panen väga vähe, et saada aru, kas asi oli viljelusviisis või milleski muus.
naeri sain kätte 100 % 














ka siin sobis kõikidele kapsoididele. Tõsi, viimase lõpu pidin kiirkorras kapsakahjurite käest päästma, sest ei suhtunud neisse kohe alguses piisava tõsidusega. Aga saades tarka nõu, et ka peakapsas suurepäraselt sügavkülmutada kannatab, polnud sest midagi. Praegu võin öelda, et kapsas hakklihaga sellest külmutatud kapsast sai suurepärane.







Oasaak oli uskumatu. Ma pole varem põldoa põõsaid näinud. Kaks võrdväärset vart on täitsa normaalne aga 4-5 igal taimel, vot minule oli see uudis. Seega sain oma talveoad kätte palju väiksemalt maa-alalt kui varem. Hernes oli keskmine, lõpp läks hallitusega käest. Järgmisel aastal mahutan ära ka punapeedi. Ja. oh muidugi porgandisaak. Ma pole kõike veel üles võtnud, on tähtsamaid asju aga õige pisut servast urgitsesin, et söögikord või sedasi. Sain ämbritäie. Ilusad. Kartsin, et see maa on porgandile liiga rammus ja ega ma neid eriti harvendada ka lõpuks jõudnud, aga...
siin need enne pannile minekut on. Isegi üksteise ümber keerdu kasvanud on prisked. Lusikas on mõõduks juures. Igatahes tundub, et saan ka talveks vaja mineva porgandi kätte ja seda sellelt pisikeselt lapikeselt.










Ka seda ogoroodinat ei kastnud, väetanud ega rohinud. Rohimise koha pealt võin muidugi kilkama hakata vast alles järgmise hooaja lõpus, sest see maa oli ikkagi aasta pimendatud. 
Osad kapsataimed sain sõbralt siis kui kõik plaanitud maa oli juba täis istutatud ja panin need eksperimendi korras lillepeenrasse. Et hea võrrelda. Algselt ma muidugi plaanisin neid rohelise kokteiliga kasta ja multšida aga selleni ma ei jõudnudki. 
10. 08. on need alles sellised taimed














23. 09. mõned nuiad ikka sain ka siit aga kuna alles ! kapsoididele see multšiga kasvatamine on ilmselgelt meelepärane












Ja muidugi kasvuhoone. EI ROHINUD, kastsime kuus 2 korda aga ma võin ka liialdada ja üle ühe kastmiskorra enne vett, said taimed ka rohelist kokteili, lahjendamata (taimevartele liiga ligi ei läinud)
rohelise kokteili valmimine. Selle kerkinud silo panime kasvuhoonesse multšiks ja veidi hiljem lisasime poolkuiva muruhakke. 












Võib-olla, et see oli juhus aga sel aastal hakkasid kasvuhoones kohe kõik väikesed taimed õitsema ja alles siis kasvama. Alguses ma isegi veidi muretsesin, et kui ei kasvagi, siis ju ei saa saaki ega midagi. :)
Tomatitega olen väga rahul. Esimene kord suutsin ka tomatid vaos hoida. Saime süüa nii palju kui isu oli ja tallelegi panna piisavalt. Ka paprika oli saagikas. Tšilli oli sel aatal mõnevõrra tagasihoidlikum. Ehk oli suvi veidi jahedavõitu. Taimi oli sel aastal aga rohkem ja vajalik kogus käes. Ripub vikerkaarena köögis ja kuivab.


























































































Aga muidu aias ? Ikka on õitsejaid. -2 C ei teinud midagi ei krüsanteemidele, astritele, tonditupik ´Vividile´, hilistele heleeniumitele, karpadi kellukatele ja veel mõnele kribule-krabule. Siiski on varsti käes 
kuivade kõrte aeg














vahvate varte aeg














okkarohelise aeg















12 kommentaari:

  1. Püha müristus kui ilus ja puhas kõik on, mul võimutseb peenramaal mädarõigas, millest minu jõud üle ei käi. Kuidas sul ometi nii korras kõik saab olla???? Au ja kiitus.

    VastaKustuta
  2. Selles ei kahtle me keegi, et oled väga tubli! :)
    Kurgikasvatamist võin õpetada :p

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda ma usun küll, et võid õpetada aga mul on vist lihtsam seda va cucumbrit sinu käest osta kui õppima hakata ;)

      Kustuta
  3. Me kasutame kasvuhoones multšimist vist juba 3 aastat, aga ma ei julgenud enne kilkama hakata, kui ma olen täiesti veendunud, et see, mis me teeme ja kuidas teeme end õigustab, sest üks aasta võib olla lihtsalt juhus või soodne aasta vms. Peamine, mis kasvuhoones tõelise efekti andis, oli oluline kastmisvajaduse vähendamine, aga see on meile äärmiselt tähtis. Teises järjekorras alles olematu rohimisvajadus.
    Et avamaal teevad nii multš kui see roheline kokteil imet, on nüüd mitmes aias katsetatud ja õigustab end igaveseks ja alati. Ma arvan, et eriti hea tulemuse saab põua ajal. Lisaks neile võtetele, katsin ma lume sulamise ajal kõik pinnad papiga, et see kallis vesi kuskile ei auraks. Meil on see eriti tähtis, sest kõrgpeenrad kipuvad kiiresti läbi kuivama, aga sel aastal ei oleks me isegi taimede istutamise ajal pidanud neid kastma, maa oli täiesti märg. Igaks juhuks said nad enne multsimist siiski pisikese sortsu. Nüüd sügisel tegin veel ühe katse, vaatame kevadel, kas ja kuidas mõikab :)
    Aga kurgikasvatust pean mina ka vist õppima hakkama, teist aastat järjest on saak niruvõitu, kuigi vanasti ei osanud ma neid enam kuskile pakkuda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See viimane katse jäi mul tegemata aga küll ma ka teen kui see ennast hästi õigustab. Eks ma natuke seda kõike nii mängeldes ja üle jala tegin :) Minule on rohimisvajaduse vähendamine tegelikult kastmisvajadusest olulisem, meil veepuudust pole, eriti nüüd kui kõik on voolikukaugusel tiigist.

      Kustuta
  4. Kui saaks, ma võtaks selle hooaja kordusena, augustis vähendaks seda kuumavärki, aga muidu sobiks häste. Ogoroodina katsetus on muljetavaldav, eriti kui puust ja punasest pildirida ees. Kaalun ubade värki. Kapsoidide poole väga ei kisu, aga no see sinu naeris! Mul nüüd ka kaste volilt käes, näis, näis.

    Aga kasvuhoonet polnud mul ka vaja tihdamini kasta, suvi oli selline ja mul asub ta madalama maa peal, seal püsib kaua niiske. Igatahes saab järgmine aasta põnev olema:)


    VastaKustuta
  5. Plaanin järgmisel suvel väikest viisi ogoroodinat teha mesilamaal. Ja oma aeda panen kõrvitsa.

    VastaKustuta
  6. oo, väga muljet avaldav Aga nendesse kastidesse vana risu ja jääkide ja muruhakke-multshi vahele mulda ei panegi ve?

    VastaKustuta
  7. kui eelmisel aastal kaste täitsin siis panime mutimulda ka ühe kihi, ülejäänud kraam hakkab ise tööle, st muutub mullaks nagu kõik, mis mullast on võetud :)

    VastaKustuta
  8. Minu kasvuhooneogoroodina oli sel aastal kasvuhoones suurtes pottides, kolm kurgi- ja kolm tomatitaime. Söögi jaoks ikka jätkus, kuigi tänu minu lollile peale said kurgid juulis kasvuhoones külma, no ei tulnud selle peale, et ööd on nii külmad, et peab ukse kinni hoidma.
    Aga naerikasvatamise koha pean endale küll välja mõtlema, proovisin hautatult ära ja väga maitses, aga reegline pole kuskilt võtta

    VastaKustuta
  9. Pole seda kunagi teinud, aga teiste entusiasm on üsna nakatav.;)

    VastaKustuta
  10. Väga põnev ülevaade. Mul oli ka see aasta esimene tõsisem tarbeaianduslik ettevõtmine. Tulemustega olen samuti rahul ja millegi üle tõsiselt nuriseda ei olegi.

    VastaKustuta