laupäev, 26. aprill 2014

ehh, kevad - rõõm ja mure

Nojah, hakkab jälle peale. Hostapaanika on täies hoos, ma ei leia minide ja osade uute elumärke, osade vanade ka. Väga vanad ja kobedad on küll juba näha. Seda paanikat on varemgi esinenud kui meenutada aga sel aastal on see kuidagi suurem. Issand, issand, mis siis saab kui ei olegi osasid elus :(
Neli lumeroosi on ka otsa saanud kuigi ma ei taha seda endale veel hästi tunnistada. Seevastu on elus kõik epimeediumitibud. Ikka on veel kadunud neli kolmiklille. Kiviktaimlas on ka päris mitu kaotust. Aga valgeõieline kirju liilia ja sort ´Russian Red `on elus ja kasvamas kuigi ma neisse hästi ei uskunud.
valgeõieline alles ilmus mõni päev tagasi, taustal sõnajalatited :D (kes oleks arvata võinud, et ka sõnajalg võib olla natuke nagu umbrohi või nii)










´Russian Red ` mühistab kasvada












Viimasel ajal on kribude teema olnud üleval nii ja naapidi. Minu kõige kribum uustulnuk on 
kaljunartsiss Narcissus rupicola ja see kavatseb isegi õitseda











Alustasin korraliku rohimisega, koristamine on koristatud. Mõnus on rohida kui selleks antakse aega ja samas saab ka korraldada ja tõsta ja...aga tõsta hästi ei julge, sest vett ei anta. Põud täiega aga kastma ka ei hakka, siis läheb asi päris käest ära. Peab vihmatrumme põristama ja tõenäosus vihmasele maile või juunile või kogu suvele suureneb iga päevaga, sest ma pole näinud, et loodus oma tagasi ei teeks. Nojah.
Paljud sildid on ära kõndinud ja neid mis alles ei julge eriti liigutadagi. täna ühte ikka liigutasin, et mis seal maa seest tulema peaks. Mingid imeudupeened ninad nagu ka olid. Enemion biternatum seisis sildil. Kahelikolmetine iililill ! Esiteks polnud mul aimugi, et selline tegelane on mul peenras (eks sügisel sai pandud) ja teiseks olen ma selle kindlasti nime pärast soetanud. :D No ilmselt ikka ka välimuse pärast aga nimi võis olla tähtsam tegur.
Vahepeal ükspäev juhtus kasega see:













Ja iga päev hoian silma peal ´Dodongil `, et kuidas lahtivoltimine edeneb. Ometi kord on see vaene pihlakas jäänud kitsedest närimata













Kevad rühib suure hooga suve poole ja õitsejaid muudkui tuleb ja tuleb, salvestamisega läheb juba kiireks. Salvestama peab, muidu ei tea sügisel mis oli ja mis mitte. Kohe mitu tiiru peab fotokaga tegema, et kõike ikka pildile saada. Mõni ei taha kuidagi jääda, Juba kolm päeva püüan ussuuri püvilille aga see on nii peen tegelane, et lihtsalt hajub pildile ära. Homme uuesti, varsti on juba hilja.

karni skopoolia Scopolia carniolica








kanakoole Ranunculus ficaria ´Colarette ` alustab










´Alba Plena `ka, koos naadiga :D, ülejäänud sordid veel passivad. Tegelikult on ju liik ka ilus aga püsiks see ometi paigal :D










Esimene karukellahelin ka täna hommikul













Erilise põnevusega ootan pärsia karukella Pulsatilla albana esimest õit













eelmisel aastal saadud kitsekakar Doronicum ´Leonhard`s Compact ` on ka õitsemist alustanud
tundub paljutõotav, selline turd












Vahel mõtlen, et milleks peaks olema nii ilusal lillel nagu tulp veel ka kirjud lehed aga kevadel, kui õisi veel pole on ju päris kena vaadata.
Fosteri tulp T. fosteriana ´Easter Moon `mis tegelikult vist ikka pole päris see.











Vesiroosi lehed tiigis on juba päris kenad ja suur parthein Glyceria maxima ´Variegata ` on veel oma punases kevadises olekus













Eile rohisin kibuvitsaariumis (või võiks olla hoopis metsrosaarium) ja imestasin, mis ilus põõsas. Esimese hooga ei näinud okkaid ka. Tekkiski küsimus, et mis siis see veel on. Ilus, minust kõrgem. Lähemalt uurides olid ikka ka okkad ja eks see kibuvits  ole, loogilinene kui kibuvitsade kasvukohas elab :D


selline väheokkaline ja need vähesedki väikesed. aga sel põõsal on lugu ka. Kunagi oli isal soov basseini päitsisse saada kasvama pinnakatteroose. See isend ei allunud tema soovidele ja isa tõi selle minu juurde asumisele. Ega ta ka siin pinda katma ei hakanud. Hakkas hoopis kõrgeid kibuvitsaoksi kasvatama. Peenrast kolis seega kibuvitsanurka ja nüüd on täitsa õiges kohas, õige kõrgusega ja graatsiline teiste seas.





Ja nii see aiaelu veereb. Mõnus on ju tegelikult :D


9 kommentaari:

  1. Aias tuleb, eriti kevadel, meeles hoida Karlssoni kuldseid sõnu "rahu, ainult rahu" Küll kõik need, kes tulemas, jõuavad veel tulla, kui aeg käes:)
    Ma uudistan/imetlen samuti kõiksugu pungi ja muid ilmujaid ja muutujaid, imeline aeg on kevad.
    Aga olen paar päeva kuulnud ka aedadest, mis enamvähem täielikult või suures osas hukkunud on. Meil on ikka väga hästi läinud, et on kribunad ja suuremad alles või enamvähem alles, küll nad kosuvad.

    VastaKustuta
  2. Metsrosaarium kõlab imehästi :)

    VastaKustuta
  3. Kolmiklillede suhtes olen nüüdsest rahulik nagu laiba pulss. Nii halvasti, nagu eelmisel aastal, pole neid vist keegi iial kohelnud. Mul oli üle saja trilliumi pottides, esiteks istutatud liiga sügavale. Teiseks kohas, kuhu eelmise suve põuaga ei jõudnud tilkagi vett. Kolmandaks olid potid kevadeks sammaldunud ja umbrohus. Sel kevadel mõtlesin, et loen laibad kokku ja kannan maha...tutkit, kadu oli umbes kaks taime 120-st, kõige suurem kadu kümmekond vareste poolt pihta pandud silti :). Nii et kolmiklilled elavad oma elu ja ilmuvad siis, kui soovivad.

    VastaKustuta
  4. Hostade pärast ära küll muretse. Nemad näivad olevat ühed kindlamad aiaelanikud...kui üldse midagi kindlat on. Meil siin ka suuri kahjusid pole, aga kerria ülemise otsa on julmalt ära võtnud, puispojeng vist sel aastal jälle ei õitse ja sulad-külmad on peaaegu lõpuni ära nirutanud valge pisikelluka, üks sutsuke ongi teist veel järel. Öökülmadest silostus kaks lehviklille julgemat õiekobarat ja topeltõielist anemooni on ka näpistanud.

    VastaKustuta
  5. Ilusad tulbilehed on kasulikud ka siis, kui saad posu tulbi titesibulaid - naudin neid triibulisi või täpilisi üheleheväljakesi ka täiega. :)
    Hostade pärast ma ka ei muretse, aga millal peaks välja tulema Syneilesis palmata? Tema on mul uustulnuk, kellest seni pole veel kippu ega kõppu ja pelgan, et liigne kuivus on ta hukanud.

    VastaKustuta
  6. Sellisel aastaajal tahaks kodus olla u 24/7 või kui siis lipsata korraks mõnda puukooli :) Muidu oleks ninapidi taevas või roomaks ringi ja vaataks tulijaid.

    Mina vihmast suve ei usu, maikuus ehk teeb tasa.

    VastaKustuta
  7. Lippasin reedel peale tööd Tallinna botaanikaaeda, et uus kaljupeenar üle vaadata. Õitsejaid oli selliseid ja teisi aga ma kõikehõlmavalt vaimustusin sellest imepisikesest kaljunartsissist, Narcissus rupicola. Sellised imelised nöpsikud. Ja siis ma kodus lugesin Savisaare raamatust, et zone 7. Vot siis lops ja vaimustus.

    VastaKustuta
  8. ära lase ennast sellest tsoonist heidutada, mina eelmisel aastal Sulevilt ostsin ja see nöpsik õitseb mul, pealegi oma müügikataloogis kirjeldab hr Savisaar seda kui liiki, mis on osutunud meil külmakindlaks ja pidavat lausa isekülvi andma :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on küll rõõm kuulda. Kirjutan ta siis oma soovide nimekirja üles!

      Kustuta