laupäev, 27. juuni 2015

Meeri hullud päevad

Et hullud heas mõttes või nii, sest kõik, kes teda näinud, teavad kui õnnelikuks teevad selle koera külalised. Meile ka meeldivad külalised aga meie ei jookse tiiki ja välja, et külalistele vett karastuseks pritsida või muid selliseid tükka teha. Kui viimane nädal lühidalt kokku võtta siis külalised tulid, vahetusid, läksid ja jälle tulid. Vahepeal tegime ise ka visiidisutsakaid. Ilus on olnud. See on suve märk, see rahvaste rändlemine. Aed on selles virr-varris omandanud mõnes mõttes huvitava ilme mis pisut katastroofile läheneb aga küll ma sellest ka jagu saan, Natuke juba olengi saanud.
Jaaniilm oli meil traditsiooniliselt üsna normaalne. Vihma hakkas sadama punkt südaööl nagu ilmatädid ja-onud olid lubanud aga muidu oli sume ja sääsevaba. Ja jaaniime oli ka. Mu aialaud  oli hommikuks  lille läinud.
Selle paari tunni jooksul kui me magasime oli üks väga hea haldjas sellise imeilusa tuusti toonud. Salaja. Hm. Trend ? Sellised imed teevad hinge ikka nii hellaks. Aitäh.











Ja paar külalist arvasid, et parim kink on tehtud töö. Selleks ajaks kui mina hakkasin jaanipäeva hommikul asjadest aru saama, olid meie talvepuud (see igasuvine õudus ja komistuskivi :D ) kuuri riita saanud. No kas saab veel paremini minna ? Ikka saab, alati saab. Täna tuleb meie õuele minu 1 c kokukas. Sellest kogunemisest tundub ilus traditsioon saavat. 
Eile tegid naabripoisid meie heinamaadelt oma veistele heina. Oi, milline elu keema läks. Kured, kull, reinuvader ja teised. Kõik tulid saaki noolima. Ma ise niitsin ja fotokat ei saa sel ajal ikka kaelas kanda. Saatsin Ülo kulli pildistama aga see sunnik lendas kaugele puu otsa ja nii sai ta pildile vaid aimamisi. Kurgi luges Ülo kokku 22.
kel hea silmanägemine näeb 














kõik 22 ei mahtunud ühele pildile.














Naabripoisid olid terve aasta jorisenud, et heinamaa vaja kultuurseks teha. Lõpuks olin nõus, mis see võilill ikka laiutab. Ilus küll aga...ja poisid tegid nüüd otsetee üle kraavi, et heinamaale ja põllule saada. See on super, sest suured traktorid on mõnegi koha nii mustriliseks teinud, et niitmise ajal on tunne nagu sõidaks raudteel. 
Üks huvitav nähtus on veel Varem pole seda olnud. Kajakad nokivad midagi meie murumaadel. Pidevalt, vaikselt ja käratsemata. Tahaks tegelikult kangesti teada mida ? Aga ega nad näita.
Nojah. Tegelikult on jutt ju aiast :D Et mis vahepeal on minu jaoks ilusat või põnevat või olulist juhtunud.
Perekonniti, liigti ja muul harival ja süstemaatilisel moel võib taimedest heietada talvel Praegu tulevad pildivalikud emotsionaalselt tasandilt. Loonulikult õitsevad kõrged iirised, hostad ja sõnajalad on noorusvärsked, pojengid avanevad üksteise järel. Lõhnad ja värvid ja miljon rohelist varjundit. Liiliad hakkavad tulema. Dauuria ja korookusliilia on esimesed.
´Aristo ` (A) on samuti varajane. Ülejäänud on veel ootel ja annavad rohelise tee martagonidele.













´Gay Lights ` on esimene ja peale kolimist varjupeenrasse hoopis teise näoga. Aga kohe, kohe tulevad ka teised. Täitsa uued . Põnev :)












pärsia kobarhüatsindi Muscari tenuiflorum esimene õitsemine













itaalia aarum Arum italicum, ikka seesama, mille ma enda arust sobivamasse kasvukohta kolisin otsustas vanas kohas jätkata ja õitseda












mõned habenelgid on meil Ülo vagal soovil :D, mustjaspunane pole veel päris hiilgevormis, valge küll Dianthus barbatus












hall nelk D. gratianopolitanus ´Rubin ` on pisut juba väsinud nagu kõik madalad, padjandit tekitavad nelgid aga siiski köidab veel pilku












kevadine minuartsia Minuartia verna on muidu ülitagasihoidlik aga kui õitseb, siis põhjalikult













kerarapuntsel Phyteuma orbiculare lasi juuksed valla













ma ei ole ikka veel aru saanud kas uued turkmeenia laugu Allium cristophii kerad tulevad sama suured kui olid mu vanal












südamete moodustumise trend paistab ka sel aastal kestvat
lääne-päevakübar Rudbeckia orientalis ´Green Wizard ` siis sedakorda











selliselt õitsevat viljakat vürtspõõsast Calycanthus fertilis ei näe mitte igal aastal













elulõngjas tobiväät Aristolochia clematis on hoo sisse saanud













roniv hortensia Hydrangea anomala on sel aastal eriti ilus













Mõni vaade ka. Selline mida võib püsti seistes näha. Muidu valitseb mul aias endiselt pillu pikali ja piilu stiil.
minu suureks kurvastuseks on sel aastal kukekannused nii madalad, et isegi tugesid pole vaja :(

























































Ogoroodinavärk ja selle areng hoiavad endiselt elevil. Kasvavad ja arenevad mu kasutaimed :D





























































11 kommentaari:

  1. Ma ei saa küll aru, kus see katastroof Sul on. Ega ometi need puhtad istutusalad silmapete ole? Taimed tantsivad rõõmust.
    Liikvel on nii aedlejad kui linnud, kull leitud ja kured nähtud:)

    VastaKustuta
  2. ega ma siis neid katastroofikohti ei näita ju :D

    VastaKustuta
  3. Nii ilusad vaated ja õitsejad, puha botaanikaaed. Ma oleks sillas kui mul sellised kukekannused oleks, mul alles madalad ja pungas . . .

    VastaKustuta
  4. Lopsakas ja mõnus, nii lillelised kui ogorodina. Tean, tean kuidas koer rõõmustab külaliste üle :) oh jah. ...aga see Gay Lights on ikka nii kaunis.

    VastaKustuta
  5. Gay Lights'i imetlesin eile botaanikaaias ka, minu järgmine must-be. Aga südametega päevakübarad on eriti armsad. Ja miks peab kurvastama lillede pärast, mis tuge ei vaja? Minu jaoks on toed alati eriline peavalu...

    VastaKustuta
  6. Tobiväädi õied on väga megapõneva välimusega. Ma pole varem sellist asja näinudki. Huvitav, kas õitseb igal aastal või valikumiselt? Ja itaalia aarumil on ka täitsa müstiline õis, polegi mingeid õitsevaid sõnajalgu vaja jaaniööl vms:)

    VastaKustuta
  7. Tobikas on veel suht uus, õitseb teist aastat aga talv on ka pea olematu olnud

    VastaKustuta
  8. No sinu aias need lilled ikka ei lõpe, ikka pole ma mõnest kuulnud ega näinud :) , minuartsia ?! No ja külalised ei lõpe ka ja sulelised :)
    Mõnusad vaated!

    VastaKustuta
  9. Ah nüüd siis tuuakse lillepoegi ka ukse taha.. mitte ainult kasse! :D Ära tee nubrit, naljatlen endamisi. Kindlasti on tegemist oodatud kingitusega kallilt inimeselt!
    Mulle meeldib väga see roniva hortensia kompositsioon!

    VastaKustuta
  10. Lahe.
    Millalgi peab tulema pererahvast imetlema ja koera rõõmustama. Kuidagi pikale on läinud see kodutoimetuste voor.

    VastaKustuta