reede, 4. september 2015

septembri esimesed päevad...

...lihtsalt sadas. Peaaegu pausideta, küll udukat, küll padukat. Nii palju nüüd ka vaja ei olnud. See märg ei kuiva kevadeks ka enam ära. Ok, istutet taimedele oli hea aga kuidas niita või suurte taimede vahel askeldada ? Ma jälestan kui vesi niriseb varrukasse või kummikusäärde kuigi muidu võin ka üle kere märg ja mudane olla. Aeda on tekkinud mitmeid leinavorme :D Iseenesest täitsa võluvad.
terveservaline paju Salix integra ´Hakuro Nishiki ` on kõik väikesed kaitsvalt ena alla peitnud nagu kanaema












valge siumari Actaea pachypoda on varjuka hitt praegusel hetkel













päikesesilmad Heliopsis on ilusad igas asendis














Ja tegutsevad sügisesed võrgutajad. 













































kes ütles, et seeni ei ole :D aga ma ei ole viitsinud nende nime uurida, sööma ma neid ei hakka ju ja neid seeni, mida nosida lihtsalt sel aastal meil küll ei ole. Loodan, et veel ei ole ja lõpuks ikka tuleb.










viimane krüsanteem, mis õied lahti tegi on Tii Kollane













kukehari Sedum ´Stardust ` ja sugugi mitte hortensia













Ükspäev avastasin, et ma pole sel hooajal peaaegu, et üldse pildistanud kõrrelisis. Eks ma siis tegin eile, mis teha andis. Mõned pildid.
juus-stepirohtu Stipa capillata on raske pildile saada kui oled seda jaganud ja pähikuid vähevõitu












siil-aruheina Festuca eskia peaks tegelikult mujale kolima













hiina siidpööris Miscanthus sinensis ´Zebrinus `

pole mina kunagi jälile saanud, mis moel ja kuna aiahaldjad selle triibuliseks teevad :D











sort ´Little Kitten `oli selle aasta hea ost














lähemalt selline














amuuri siidpöörise Miscanthus sacchariflorus  võlude suhtes ikka ükskõikseks jääda ei saa













roog-sinihelmikas Molinia caerulea ssp arundinacea on lõpuks natuke ikka kõrgust ka võtnud












Udu on hajunud, uskumatu. See oli nii tihe, et arvasin selle alles lõunaks hajuvat. Üldse on viimastel päevadel palju udu olnud. Viitaks nagu pikale sügisele aga millegipärast on kassid ennast nuumale sättinud ja sisetunne suuri ümbertõstmisi teha ei luba. Aga eks see võib ka laiskus olla. Hakkan puid-põõsaid pildistama, et ikka vähemalt üks pilt oleks igal aastal arengut näitamaks. Eile alustasin aga fotoka aku sai loomulikult tühjaks
selline võluv pihlakalaps, suure tõenäosusega ameerika pihlakas Sorbus americana ?













Ülo alustas lõpuks heki pügamisega. Tänu uuele riistale läheb see nüüd kindlasti kiiremini, sest see pidev kaablisüsteemi installeerimine ja ringiliigutamine võtti pool ajast. Projektikesed on kõik ikka veel nattuke vähem või rohkem pooleli. Ehk ikka jõuab. 8 taimepotti on veel seina ääres. Ainult :D
Peab hakkama põldube süstemaatiliselt koguma, kasvukas on tomatite ladvad metsistunud aga vist las olla. Tšillit peab ka hakkama kokku korjama. Sel aastal on seda igat värvi ja mõõtu.
Ikka pole ma jõudnud Järvseljale hooaega kokku võtma. Uue nädala esimestel päevadel tuleb see ära teha. Homme teeme kiirtripi Pärnusse, vaatame siis selle laada ka üle ja külastame Pohlavarte Pärnu residentsi ja siis nädala pärast on Juurikas. See hooaja viimane tippüritus ning võimalus armsaid inimesi, enne kui kõik talveurgudesse poevad, emmata.

6 kommentaari:

  1. Vihm muutis mitmed taimed repensiteks :) jah. Kaks pimedat õhtut septembri alguses, ei ole tore, aga noh maa oli ropult kuiv küll.

    VastaKustuta
  2. Meil ka sadas ja ma olen tänulik. Taevavesi säästab hulga vaeva ja aega istutet taimede hooldamisel. Miskipärast ei kisu viimasel ajal mind pildistama, kuigi seda oleks hädasti vaja. Tubli, et jõuad. Peab samuti oma kõrrelised üle vaatama, eks muud kah. Ma arvan, et uduga käivad aiahaldjad neid triibutamas :D, geriljad :)
    Meil on tänavu tšilliga kehvad lood, aga mis sest ühest taimest tahtagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis peab Sulle ka ühe väikese tšillikee tegema :D

      Kustuta
  3. Sügis on ilus ju.:)
    Aga need seened meenutavad mulle kangesti kännumampleid. Noorelt on nad eriti hõrgud. Kindlasti vaata ja võrdle enne seeneraamatu infoga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sügis ON ilus ja mida pikemalt seda antakse seda häppim ma olen :D ei ole kännumamplid, noid ma tunnen :( ja oleks ammu ära söönud :D

      Kustuta
  4. Triibud tulevad siidpöörisel tõesti hiljem, salaja. Mul keegi siin suve algul väitis, et see polegi 'Zebrinus', triipe ju pole. Aga need jah hiilivad. Aga ilus on küll praegu, lihtsalt võrratu.

    VastaKustuta